HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regija


hrvatski šah

Hrvatski šah, set
09.ožujka 2022.
27 GODINA OD NESTANKA HVO GENERALA
Sin nestalog generala Vlade Šantića ne vjeruje u nalaz ostataka

general HVO-a Vlado Šantić


Sin generala HVO-a Vlade Šantića, Duje Šantić, izjavio je u utorak kako više ne vjeruje da će pronaći očeve tjelesne ostatke i pokopati ih nakon što je na današnji dan prije 27 godina netragom nestao
nedaleko Bihaća, za što se odnedavno sudi skupini pripadnika bošnjačke Armije BiH.“Nedavno shvatio kako nećemo nikada pronaći njegovo tijelo i riješiti ovaj slučaj”, rekao je medijima u Mostaru Duje Šantić, koji je nedavno svjedočio na početku sudskog postupka koji se za ubojstvo njegova oca vodi pred Županijskim sudom u Bihaću.

Po njegovim tvrdnjama, odavno je jasno kako se cijeli slučaj ubojstva i nestanka tijela generala Šantića “sustavno zataškava”.“Sve se čini kako bi se i ovaj sudski postupak završio i da se slučaj zaboravi”, dodao je.

Duje Šantić izrazio je ogorčenost što u borbi obitelji za rasvjetljivanje sudbine nekadašnjeg zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane u Bihaću nije nikada dobio potporu vlasti iz BiH i Hrvatske.Naveo je kako je imao potporu tek Hrvatske republikanske stranke iz Mostara.

Duje Šantić je zajedno s majkom Jagodom sredinom prosinca prošle godine svjedočio pred Županijskim sudom u Bihaću na početku sudskog postupka koji se vodi po optužnici podignutoj zbog ubojstva generala HVO-a. Taj je sud još je u siječnju 2019. potvrdio optužnicu kojom se za ubojstvo generala Šantića terete Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši visoki časnik bošnjačke Armije BiH te Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Svi su optuženi da su organizirali i na svirep i podmukao način ubili generala HVO-a Vladu Šantića. Prvooptuženi Abdić trenutačno je zastupnik Stranke demokratske akcije (SAD) u parlamentu Federacije BiH.

General Šantić nestao je u noći s 8. na 9. ožujka 1995. u Bihaću, nakon što ga je iz lokalnog zapovjedništva HVO-a odveo optuženi Abdić sa svojim vojnicima. Šantića su, prema izjavama svjedoka, odveli u hotel Sedra, gdje je razgovarao sa zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

“Slučaj Šantić” je godinama zaboravljen, da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tvrdio kako je general teško zlostavljan i ubijen, a njegovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no zbog oštećenja nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu. (Hina)kamenjar.com/HIC.hr
foto: arhiv
 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama