HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 

05.listopada 2021.
30.OBLJETNICA
Nuštar obilježio obljetnicu obrane u Domovinskom ratu

Obrana Nuštra
arhivska fotografija (Obrana Nuštra)


Na današnji dan 5.listopada 1991. godine započela je bitka za Nuštar. Hrabri branitelji tog istočnoslavonskog mjesta uspjeli su obraniti “vrata Hrvatske” čime su ušli u legendu… U obrani sela su poginula 94 hrvatska branitelja, a oko 280 ih je ranjeno, dok je ukupno 56 Nuštaraca izgubilo život u Domovinskom ratu.

U spomen na njihovu žrtvu podno spomenika hrvatskim braniteljima vijence su položila i svijeće zapalila brojna državna i druga izaslanstva.

Ratni zapovjednik 2. bojne 3. Gardijske brigade Damir Dujić kazao je da je presudna bitka za Nuštar trajala cijeli dan, neprijatelj je istjeran iz mjesta već kad je pao mrak, ali su branitelji bili uporni i nadirali sa svih strana u želji da ga obrane.

Bivša JNA potpomognuta srpskim paravojnim postrojbama Nuštar je napala 3. listopada 1991., dva dana nakon što su okupirani susjedni Marinci i Cerić.

Nakon granatiranja agresorske snage uspjele su doći do središta Nuštra, ali su ih branitelji uspjeli odbiti i izbaciti iz mjesta. Dva dana kasnije, 5. listopada dolazi do drugog pješačko-mehaniziranog napada na Nuštar u kojem je neprijatelj uspio proći središte i doći do crkve sv. Duha, ali su nakon cjelodnevnih borbi ponovno odbijeni.

Nakon te bitke više nikad nisu ušli u to mjesto, iako je bilo još nekoliko pokušaja njegova zauzimanja. U spomen na tu presudnu bitku u Nuštru se od 2. do 5. listopada obilježavaju Dani obrane i Dani općine. Nuštar je nekoliko puta bio i polazišna točka i za probijanje blokade oko Vukovara, no zbog nadmoći u tehnici vukovarski branitelji ipak su ostali u okruženju. (HINA)

Ulomak iz dnevnika Andrije Andabaka:
U jesen 1991. godine Hrvatska bije bitku za opstanak. Na samom početku mjeseca studenoga slavonsko selo Nuštar našlo se u gotovo bezizlaznoj situaciji kao jedino neosvojeno uporište između grada na Dunavu i grada na Bosutu. I dok se sve više steže obruč oko Vukovara, a neprijatelj, zauzimajući selo za selom, sve se više približava Vinkovcima te je kolona


HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre