HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regijahrvatski šah

Hrvatski šah, set15.lipnja 2022.
ĆOVIĆ ODBIO SUDJELOVATI NA SASTANKU U BRUXELLESU
Čović : Podržat ću dokument sa sastanka u Bruxellesu uz dvije ispravke

 

Dragan Čović u Bruxellesu

 


Predsjednik HDZ-a BiH
Dragan Čović najavio je u ponedjeljak da će podržati dokument o kojem su se u nedjelju suglasili predstavnici 12 parlamentarnih stranaka iz BiH, uz dvije dopune za koje smatra da bi trebale biti uključene u tekst.
Dvije male ispravke ne bi trebali predstavljati problem za uključivanje u izjavu", navodi se iz krugova bliskih Čoviću. "Istodobno, to bi za nas bilo od iznimne važnosti, a dalo bi dodatnu vrijednost samom tekstu”. 

Podržat će tekst uz dvije ispravke

U preambuli se kaže da čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost “očuvanju
načela vladavine prava i provedbi slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim razinama vlasti”.

Čović traži da se na tu rečenicu u preambuli teksta doda: "u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020."

Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su 17. lipnja 2020. politički sporazum kojim je usuglašen način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po gradskim područjima Mostara, kao i promjene Statuta Grada Mostara.

Taj je sporazum omogućio održavanje izbora u Mostaru koji nisu bili održani 12 godina.

U njemu su se potpisnici obvezali da će se promjene Izbornog zakona BiH temeljiti na "legitimnom izboru i legitimnom političkom predstavljanju" konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda.

Čović traži i promjene u paragrafu 11 usuglašenog dokumenta, koji kaže da se čelnici slažu da će unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim razinama usvojiti izborne i ograničene ustavne reforme koje trebaju biti usklađene s presudama Europskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OESS/ODIHR-a i GRECO-a.

Čović predlaže promjenu toga paragrafa, da se u njega ubaci rečenica koja kaže da se "izborne reforme koje će osigurati provedbu izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebaju hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli", to jest sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020.

Čović je u nedjelju navečer u Bruxellesu u izjavi novinarima izrazio sumnju u uspostavu vlasti nakon izbora s obzirom da je ključna odredba izbornog zakona ukinuta.

“Ali, ovdje je ključno pitanje kako ćete uspostaviti vlast ako nemate ključne odredbe koju je ukinuo Ustavni sud i stavio izvan snage”, kaže Čović.

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbu po kojoj se u nacionalne klubove Doma naroda Federacije BiH iz svake županije mora izabrati najmanje po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda.

To je omogućavalo bošnjačkim strankama da iz kantona u kojima gotovo nema Hrvata izaberu delegate koji se lažno izjasne Hrvatima i postanu članom hrvatskog nacionalnog kluba. Nacionalni klubovi u Domu naroda Federacije BiH broje po 17 članova i hrvatski klub bi bio potpuno blokiran ako Bošnjaci uspiju nametnuti svojih šest zastupnika, jer je za odluke potrebna dvotrećinska većina.

Sudionici sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak su po povratku u BiH iz Bruxellesa istaknuli da nikakav dokument nije potpisan nego da su dali suglasnost na dokument koji je objavio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. (HRT.hr)

 


Čović nije sudjelovao na sastanku u Bruxelelsu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se nije pojavio na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsjednikom Europskog vijeća
Charlesom Michelom u Bruxellesu nedjelju 12.lipnja jer bi time dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova predsjedništva i onima koji ne poštuju osnovna ustavna načela. 

Nema smisla sudjelovati na sastanku koji će legitimirati i promovirati dvojicu bošnjačkih članova predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovna ustavna načela, rekao je Čović u Bruxellesu.


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel okupio je popodne u Bruxellesu čelnike parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini na sastanku na kojem se nije pojavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović
, iako je doputovao u Bruxelles. Na sastanak su pozvani i članovi predsjedništva BiH Milorad Dodik,
 Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Čović je rekao da je sastanak s Michelom uz pomoć hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pripreman već nekih mjesec dana s nakanom da se u Bruxellesu riješe neki od ključnih problema, prije
svega izborno zakonodavstvo, kako bi se postigao dogovor o tome kako će se implementirati rezultati izbora koji će se održati u listopadu. 

- Sastanak je pripreman u tom pravcu, da bih ja prije prije dva, tri dana saznao da će sastanak biti u nekom čudnom formatu, devet bošnjačkih stranaka, pet ili šest srpskih i HDZ BiH kao jedina hrvatska
stranka. Uz to je rečeno da će biti i tri člana predsjedništva, rekao je Čović. 

Dodao je da je on zamolio da se članovi predsjedništva ne miješaju sa stranačkim formatom, da oni budu izdvojeni.

- Ja sam postavio jedan uvjet da ne budu nazočni dvojica bošnjačkih članova predsjedništva, da mi sada na kraju njihova mandata ne legitimiramo taj mandat, rekao je Čović.

Najavio je da će sutra napisati pismo Charlesu Michelu u kojemu će mu se ispričati na nedolasku i zahvaliti na naporima koje je učinio da bi se došlo do nekog dogovora.

- Zahvalni smo njemu i premijeru Plenkoviću koji je isto napravio veliki napor da se nešto dogodi, ali ako se to uradi na pogrešnim osnovama, onda ćete napraviti mnogo više štete nego da zadržimo sadašnje stanje, rekao je Čović.


HIC.hr
foto:
HMS

 

 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama