HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC vijesti-BiH

hrvatski šah

Hrvatski šah, set21.travnja
2022.
SUKOB SA SCHMIDTOM
Na okupljanju u Banaluci iskazana podrška Dodiku

skup podrške Dodiku u Banjaluci


Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u srijedu na središnjem gradskom trgu u Banjoj Luci kako bi iskazali potporu vlastima Republike Srpske u sukobu s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom.

Skup je formalno organizirala udruga koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba (BORS), no ona slovi za produženu ruku režima.

Na skupu kojemu je, prema procjenama lokalne policije, nazočilo više od 15 tisuća ljudi, u prvim su redovima bili dužnosnici vladajućih struktura predvođeni članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

"Da podržim naš srpski pravoslavni narod koji je cijeli život ugnjetavan. Nikoga ne diramo, borimo se, svima pomažemo, a nas žele izbrisati sa zemaljske kugle", rekla je sudionica skupa.

Jedan je sudionik također naveo razlog zašto je na skupu podrške. "Zaštita Republike Srpske. Ako smo mogli 90-ih da obranimo Republiku Srpsku, možemo i danas.""

Svi čelnici čelnici oporbenih stranaka ignorirali su to okupljanje okvalificiravši ga političkom manipulacijom.

Dodik nije bio među govornicima a skup je promatrao iz publike i to u pratnji harmonikaša no zato je predsjednik BORS-a Aleksandar Savić kazao da žele dati potporu vlastima RS da sačuvaju imovinu za koju tvrdi da je visoki predstavnik Christian Schmidt pokušava "oteti" tom entitetu.Savić je zapravo nazvao pokušajem otimačine odluku visokog predstavnika kojom je on prošlog tjedna suspendirao zakon što ga je donijela Narodna skupština RS, a kojim je bilo predviđeno da se imovina čiji je vlasnik BiH kao država uknjiži na entitet.
Schmidtovom odlukom taj je zakon suspendiran do pravorijeka Ustavnog suda BiH.
Vlasti RS ne žele čekati odluku Ustavnog suda i tvrde da su oni vlasnici cjelokupne nepokretne imovine na tom teritoriju, a ne država kako stoji u daytonskom ustavu.

Dodik je naknadno novinarima kazao da je na skupu čuo točno onakve poruke kakve je želio i očekivao.

"BiH nije vlasnik imovine i nema potrebe da se o tome raspravlja. Jedino dogovor entiteta može to riješiti, jedino entiteti mogu razgovarati o tome i ništa više", kazao je on. (dnevnik.hr) U Republici Srpskoj mržnja prema katolicima


Zamjenik gradonačelnika Prijedora u BiH, Žarko Kovačević, objavio je na Facebooku "čestitku" za Uskrs. Točnije, sasuo je niz uvreda.

"Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtava pod njihovim blagoslovom bilo, 
ne da ne mogu ništa čestitati već ih se gnušam
. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Tko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna. Zato, sačekajmo i sačekajte naš Uskrs za čestitke. A do iskrenog izvinjenja i pokajanja, vatikanistima neka je daleko lijepa kuća", napisao je.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor ogradio se od izjave njegovog zamjenika. "Ističem da izneseni stav nije i niti će biti stav Gradske uprave Prijedor, već isključivo osobno mišljenje Kovačevića,

piše Klix.ba.

 HIC.hr
foto: 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre