HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti EUhrvatski šah

Hrvatski šah, set17.lipnja 2022.
UČINJEN PRVI KORAK
EK predložila da Ukrajina i Moldovija postanu kandidati za članstvo u EU

Ursula von der Leyen
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komisija EU predložila je da Ukrajina postane kandidat za članstvo u EU, rekla je Ursula von der Leyen. To je prvi korak na dugom putu prema članstvu za ratom razorenu zemlju. O preporuci će sada raspravljati čelnici 27 zemalja članica EU na summitu sljedećeg tjedna u Bruxellesu. Svi 27 članica EU se mora dogovoriti o pristupanju svake nove zemlje, kao i o tempu pregovora i uvjetima pod kojima pristupa. Izvršna komisija Europske unije preporučila je da Ukrajina i njezina susjeda Moldavija budu kandidati za članstvo u Europskoj uniji.


Šefica Komisije EU von der Leyen rekla je da je odluka donesena uz razumijevanje da Ukrajina provede
niz reformi.

"Ukrajina je jasno pokazala težnju zemlje i odlučnost zemlje da živi u skladu s europskim vrijednostima i standardima", kazala je Von der Leyen. "Imamo jednu jasnu poruku – a to je da Ukrajina zaslužuje europsku perspektivu i da Ukrajinu treba pozdraviti kao zemlju kandidata", dodala je.

Rekla je da je odluka "temeljena na shvaćanju da će zemlja provesti niz daljnjih reformi". Proces
postizanja članstva u EU je “temeljen na zaslugama”, rekla je. "Napredak u potpunosti ovisi o Ukrajini. Dakle, Ukrajina je ta koja ga ima u svojim rukama", kazala je.
 Izjavu je predsjednica EK-a dala odjevena u boje ukrajinske zastave, žutu i plavu.


Kremlj: Kandidatura Ukrajine za EU 'zahtijeva našu pažnju'


Moskva kaže da pomno prati nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU, posebno u svjetlu povećane
obrambene suradnje unutar bloka. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da to pitanje "zahtijeva našu pojačanu pozornost, jer smo svi svjesni intenziviranja rasprava u Europi na temu jačanja obrambene komponente EU-a". "Postoje razne transformacije koje na najpažljiviji način promatramo", dodao je.
Nikada u povijesti Europske unije mišljenje nije bilo doneseno u tako kratkom roku od dana podnošenja kandidature, ali presedan je stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i dio je
šire potpore Europe službenom Kijevu u otporu agresoru. 

Paris, Berlin i Rim izjasnili su se za to da se Ukrajini "odmah" dodijeli status službenog kandidata, rekao je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u Kijevu kamo je stigao uz  njemačkog
kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija Kijev je kandidaturu podnio nakon početka ruske agresije 24. veljače i od tada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ne prestaje pozivati EU da dokaže "da riječi Bruxellesa o pripadnosti ukrajinskog naroda europskoj obitelji nisu isprazne". 
Ukrajina je "spremna" raditi da postane "punopravna članica" Unije, rekao je Zelenski. No taj je proces dugotrajan i zemlja kandidatkinja treba ispuniti čitav niz političkih i ekonomskih kriterija (demokracija, pravna država, zaštita manjina, održivo tržišno gospodarstvo) i ugraditi u svoje zakonodavstvo europsko pravo.

Njemački kancelar rekao je za javnu TV ZDF tijekom posjeta Kijevu da bi proces "mogao jako dugo trajati", ali da je važno pružiti Ukrajincima nadu", prenosi u petak agencija dpa. Sholz nije želio
spekulirati koliko bi to moglo trajati no rekao je "Ali je vrijedno - i to je poruka".

Ukrajina je s EU sklopila Sporazum o pridruživanju koji je na snazi od rujna 2017. Predsjednica Europske komisije  Ursula von der Leyen, koja je u Ukrajinu doputovala dvaput od početka agresije, priznala je da
su vlasti te zemlje "učinile" mnogo da bi mogle podnijeti kandidaturu no da je pred tom zemljom još "
golem posao" napose u borbi protiv korupcije i poštivanju pravne države.

Korupcija je u Ukrajini endemska: u izvješću za 2021. godinu nevladina organizacija Transparency International svrstala je Ukrajinu na 122. mjesto od 180. To je ipak bolje nego 2014. kada je bila ja 142. mjestu, ali i daleko od svojih susjeda koje već jesu članice EU, primjerice Bugarske koja je na 78. mjestu
i k tomu je najlošija po korupciji.


Kako pronaći jedinstvo


"Za Komisiju ovo je vrlo osjetljivo pitanje jer ne smije od Ukrajine zahtijevati manje od drugih kandidata kojima je u prošlosti dala povoljno mišljenje. Da bi bila vjerodostojna mora održati visoke standarde", ocijenio je Sébastien Maillard s Instituta Jacques Delors.

On očekuje pozitivno mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini no uz uvjet da ona ispuni zahtjeve
u roku. Takav postupak mogao bi se primijeniti i na Moldaviju, koja bi mogla biti priznata kao "potencijalni kandidat", kao što su Kosovo i Bosna i Hercegovina koji ne ispunjavaju kriterije. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović upravo je u četvrtak signalizirao na temu Ukrajine da on to podržava, ali je
i upozorio " Ali ne smijemo zaboraviti na BiH.

Što nas sprečava da za BiH učinimo isto, neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju". Mišljenje
Europske komisije poslužit će kao osnova za samit čelnika EU-a 23. i 24. lipnja u Bruxellesu Treba učiniti
sve "da bude jedinstveno" mišljenje o kandidaturi Ukrajine i Moldavije, rekao je Sholz, a rezerve su
izrazile Danska i Nizozemska.  Dodjela kandidatskog statusa početak je dugog procesa u kojem Komisija
uspostavlja "pretpristupnu strategiju", program podrške za provedbu potrebnih reformi za integraciju, uz financijsku pomoć.
Otvaranje pregovora opet moraju odobriti dvadesetsedmorica. 

Pet zemalja već ima službeni status kandidata: Turska od 1999., a proces je danas zamrznut;  Makedonija od 2005., Crna Gora od 2010., Srbija od 2012., te Albanija od 2014. Pregovori još nisu otvoreni sa Sjevernom Makedonijom ni Albanijom.  Macron, koji je također upozorio da bi pregovori mogli trajati desetljećima, predložio je osnutak europske političke zajednice koja bi prihvatila zemlje aspirantice no takva je inicijativa dočekana u Ukrajini s nepovjerenjem. 

vecernji.hr/HIC.hr
foto: arhiv 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama