HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti EUhrvatski šah

Hrvatski šah, set07.travnja 2022.
SANKCIJE RUSIJI SE ŠIRE
Austirja protjeruje četiri ruska diplomata

Alexander Schallenberg

Austrija protjeruje četiri ruska diplomata zbog djelovanja na način nespojiv s njihovim diplomatskim statusom, rekla je glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova u četvrtak, a zemlja se pridružuje skupini država Europske unije koja je poduzela slične korake ovaj tjedan.

Za razliku od ostalih država EU-a, među kojima su Francuska, Italija i Njemačka, glasnogovornik austrijskog ministra vanjskih poslova Alexander Schallenberg nije rekao da je taj korak posljedica akcija ruskih snaga u Ukrajini.

Tri diplomata ruskog veleposlanstva u Beču a jedan u Salzburgu moraju napustiti Austriju do 12. travnja,
navodi se.

Niz država članica NATO-a i EU-a odlučilo je protjerati dio ruskih diplomata nakon izvješća o otkriću masovnih grobnica i ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči, poslije povlačenja ruskih vojnika.

Moskva, koja tvrdi da su snimke smaknutih civila u Buči lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande usmjereni ka diskreditiranju Rusije, rekla je da će uzvratiti na protjerivanje, prenose RIA Novosti.
Slične korake poduzimaju i druge zemljeSAD i više europskih zemalja zbopg ruskih zločina u Buči najavile su nove sankcije Rusiji koje uključuju i protjerivanje ruskih diplomata. Sjedinjene Države zatražit će od Opće skupštine Ujedinjenih naroda da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, rekla je 4.travnja američka veleposlanica
pri UN-u nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubojstva desetaka civila u Buči.

"Sudjelovanje Rusije u Vijeću za ljudska prava je lakrdija", poručila je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield tijekom posjeta Rumunjskoj.


Francuska ima namjeru protjerati 35 ruskih diplomata "čije su aktivnosti protivne njezinim interesima", objavio je izvor blizak francuskom ministarstvu vanjskih poslova.

"Taj potez dio je europskog pristupa", pojašnjeno je u priopćenju ministarstva u kojem se ne navodi broj ruskih diplomata koji će biti protjerani iz zemlje. "Naša prva odgovornost je uvijek zajamčiti sigurnost
Francuza i Europljana", precizira se u tekstu. Moskva je odmah objavila da će odgovoriti na francusku odluku, objavio je Interfax, citirajući rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije, Njemačka je objavila da je odlučila protjerati "velik broj" ruskih diplomata na službi u Berlinu, a agencija France Presse navodi da se radi o 40 ljudi.Njemačka ministrica vanjskih poslova istaknula je da su ti djelatnici ruskog veleposlanstva "prijetnja za sve koji kod nas traže zaštitu".

Više europskih zemalja već je donijelo slične odluke, među ostalima Belgija, Nizozemska, Poljska,
Irska
, te u ponedjeljak Litva koja je odlučila protjerati ruskog veleposlanika kao odgovor na "vojnu agresiju Rusije protiv suverene Ukrajine i na zločine koje su počinile ruske oružane snage u različitim ukrajinskim okupiranim selima, uključivo užasan masakr u Buči".

Odgovor RusijeRusija će proporcionalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz niza zapadnih zemalja, rekao je bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev. javlja Reuters: "Svi znaju odgovor: To će biti simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga su kaznili? Prije svega sebe", naglasio je Medvedev u objavi na svojem Telegram kanalu.

Vladimir Putin u ponedjeljak je obustavio pojednostavljeni postupak izdavanja ruskih viza dužnosnicima i novinarima europskih zemalja koji su ocijenjeni "neprijateljskima", kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Točnije, uredbom prestaje vrijediti ugovor koji je dužnosnicima i
novinarima zemalja EU-a, Norveške, Danske, Islanda, Švicarske i Lihtenštajna omogućavao da dobiju vizu na razmjerno jednostavan i brz način, zbog čega će se sada otežati i produljiti dobivanje vize.

Mjere zabrane ulaska na ruski teritorij vrijede i za visoke zapadne dužnosnike, pa tako i za američkog predsjednika Joea BidenaHRT.hr/HIC.hr
foto:
 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama