HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

21.travnja 2022.
SASTANAK U WASHINGTONU
Zbog ruske nazočnosti dio zemalja napustilo sastanak G20

sastanak G20 u Washingtonu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoki dužnosnici Britanije, Sjedinjenih Država i Kanade napustili su sastanak Grupe 20 u srijedu zbog prisutnosti ruskog predstavnika, što je razotkrilo duboke podjele u bloku velikih gospodarstava, a mnogi su osudili rat Moskve u Ukrajini.

Indonezijska ministrica financija Sri Mulyani Indrawati, koja je predsjedala sastankom financijskih dužnosnika G20 u Washingtonu, priznala je da se to tijelo suočilo s izazovima bez presedana, ali je pozvala na suradnju kako bi se prevladalo usporavanje globalnog rasta.

- Ovo je izvanredna situacija, rekla je Indrawati novinarima nakon cjelodnevnog sastanka.

- To nije posao kao inače, vrlo je dinamičan i izazovan.

G20 uključuje zapadne zemlje koje su optužile Moskvu za ratne zločine u Ukrajini, kao i Kinu, Indiju, Indoneziju i Južnu Afriku koje se nisu pridružile sankcijama koje predvodi Zapad protiv Rusije zbog sukoba.

Indrawati je rekla da su mnoge zemlje na sastanku govorile protiv rata, iako ih nije identificirala.

- Da bismo se zajedno mogli oporaviti... trebamo veću i čvršću suradnju, rekla je Indrawati na brifingu.

- G20 je još uvijek... glavni forum za sve nas na kojemu možemo raspravljati i razgovarati o svim pitanjima.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je nazočnima da ne odobrava prisustvo visokog ruskog dužnosnika na sastanku prije nego što je napustila, rekla su dva izvora Reutersu.

Pridružili su joj se predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell, guverner Banke Engleske Andrew Bailey, kanadska ministrica financija Chrystia Freeland i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Ukrajinski dužnosnici koji su u Washingtonu. tražeći milijarde dolara dodatnih sredstava, također su napustili sastanak, rekao je izvor upoznat sa sastankom.

Zamjenik ruskog ministra financija Timur Maksimov predstavljao je Moskvu, dok su se ruski ministar financija Anton Siluanov i guverner ruske središnje banke pridružili virtualno, rekao je drugi izvor.

Više od pet milijuna Ukrajinaca pobjeglo je u inozemstvo od ruske invazije 24. veljače, najvećeg napada na europsku državu od 1945. godine.

Sjedinjene Države optužuju Rusiju da je počinila ratne zločine u onome što Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom". Rusija odbacuje optužbe.

Jedan je izvor dodao da je Yellen rekla sudionicima da u globalnoj ekonomiji za Rusiju ne bi moglo biti "sve kao inače", stajalište koje je ponovila Indrawati, čija je vlada ove godine na čelu skupine G20.

Britanski ministar financija Rishi Sunak tvitao je: "Jedinstveni smo u našoj osudi ruskog rata protiv Ukrajine i zalagat ćemo se za jaču međunarodnu koordinaciju kako bismo kaznili Rusiju."

Rusko ministarstvo financija nije spomenulo napuštanje u priopćenju objavljenom nakon sastanka. U njemu se navodi kako Siluanov poziva G20 da ne politizira dijalog među članicama i naglašava da je grupacija uvijek bila usredotočena na gospodarstvo.Također su se požalili na štetni učinak zapadnih sankcija u priopćenju.

- Još jedan aspekt trenutne krize je potkopavanje povjerenja u postojeći međunarodni monetarni i financijski sustav, navodi se.

- Sigurnost međunarodnih pričuva i mogućnost slobodne trgovine i financijskih transakcija više nisu zajamčene.

Lagarde je pozvala Maksimova da Moskvi prenese jasnu poruku - da okonča rat u Ukrajini, rekao je jedan od izvora.

Ministri financija G20 i guverneri središnjih banaka sastali su se na marginama polugodišnje konferencije koju su u Washingtonu održavali Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka, a ključne teme su bile rat u Ukrajini, sigurnost hrane i tekući oporavak od pandemije koronavirusa.

S obzirom na podjele, skupina nije objavila priopćenje. Umjesto toga, Indrawati je pročitala izjavu koja rezimira sastanak i naglašava važnost tijela.

Kanađanka Freeland, koja je ukrajinskog podrijetla i iznijela je strastvene molbe u ime zemlje, rekla je da je napustila plenarni sastanak G20 kako bi prosvjedovala protiv sudjelovanja Rusije.

- Ovotjedni sastanci u Washingtonu posvećeni su podršci svjetskom gospodarstvu - a ruska ilegalna invazija na Ukrajinu ozbiljna je prijetnja globalnom gospodarstvu, rekla je na Twitteru, dodajući da Rusija ne bi
trebala sudjelovati.
HRT.hr /HIC.hr
foto:
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre