HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC vijesti-BiH

hrvatski šah

Hrvatski šah, set08.travnja
2022.
30.OBLJETNICA UTEMELJENJA HVO-a
Svečano obilježavanje obljetnice u Mostaru, sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović

HVO obilježava 30-tu obljetnicu


U Mostaru je započelo obilježavanje 30 obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Obilježava se 17.godišnjica Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH. U Mostaru su danas brojna izaslanstva među kojima je i hrvatsko koje predvodi hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

U mostarskoj katedrali služena je sveta misa a nakon mise kroz grad su prodefilirali vojnici s ratnim zastavama HVO-a.Potom su brojna izaslanstva ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače položili
vijence i zapalili svijeće.

Među više izaslanstava vijence su položili predsjednik HNS-a Dragan Čović i predsjednik RH Zoran
Milanović
te ministar hrvatskih branitelja i dopredsjednik Vlade RH Tomo Medved.

Nakon toga uslijedila je svečana akademija.

Tom prigodom je predsjednik Milanović je posmrtno odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu Ivu Lozančića te Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Hrvatskog vijeća odbrane te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju Zborna područja Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

Pogledajte foto galeriju koju je zabilježio reporter HMS-a Branimir Galić.


Održana vojna svečanost

U četvrtak je u vojarni ,,Stanislav Baja Kraljević“, održana vojna svečanost povodom obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 17. godišnjice Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.
Svečanost obilježavanja okupila je brojne predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i dužnosnike državnih, entitetskih, županijskih i općinskih predstavnika vlasti te goste iz Republike Hrvatske. Svečanosti je nazočio Mario Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske.
Visoko izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović.

 

„Najveću zaslugu za strukturu koju danas ima Bosna i Hercegovina nosi Hrvatsko vijeće obrane. Danas smo se prisjetili svih aktivnosti koje su urađene kroz rat, ali i svega onoga što je Hrvatsko vijeće obrane dalo kao doprinos obrani hrvatskog naroda i uspostavi BiH. To je nešto nemjerljivo i bez tog doprinosa veliko je pitanje u kojem bi smjeru išla i kako bi Bosna i Hercegovina danas izgledala“, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane BiH na obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane i 17. obljetnice Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

„Ne treba bježati od povijesnih činjenica, istine i onoga što se događalo. Ali, mi smo država tri konstitutivna naroda, a Oružane snage BiH nastale su iz tri zaraćene strane. Bogu hvala da imamo mogućnost da gradimo jedinstvene Oružane snage BiH“, kazao je Krešić.

Zapovjednik Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, brigadir Martin Pažin obraćajući se nazočnima istaknuo je kako se s pravom i ponosom može reći da su pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane dali veliki doprinos stabilizaciji ukupne situacije u BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Brigadir Pažin uručio je predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjedatelju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Draganu Čoviću priznanje za izniman doprinos u ostvarenju programskih zadaća i promicanju uloge i značaja Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

 Obraćanje hrvatskog predsjednika Milanovića

“Sretan vam ovaj veliki dan, ova velika obljetnica. Ovdje neću govoriti o povijesti, pazit ću na svaku svoju riječ jer znam da je oko nas vaga za mjerenje i znam da će se svaka moja riječ mjeriti kao prijateljska ili neprijateljska, s naglaskom na ovo drugo. No ja ovdje dolazim kao prijatelj u prijateljsku državu, i to ne samo kao prijatelj nego i kao brat, ako vam to išta znači”, rekao je u uvodu svojega obraćanja.

“Moji preci su davno otišli u Dalmaciju iz BiH, kao i 90 posto Hrvata. Kad god dolazim ovdje, dolazim kao netko tko osjeća nešto, ali osjeća nešto daleko”, rekao je.

“Svima onima koji slušaju, želim poručiti da je razina organizacije ovog skupa, kultura, stil, pristojnost, decentnost… bilo je na razini Europe. To pokazuje koliko ste uključivi, koliko imate stila, to sam već rekao. Pa i sam odabir imena patrona ovog doma, Herceg Stjepan Kosača, govori da gledate malo šire. Stjepan Kosača je puno šire od običnog velikaša.”

Da ste njegovi baštinici, i Zvonimira i Tomislava, to isto govori svima onima koji su sketični prema Bosni, prema Hercegovini, prema ulozi HVO-a u ratu, koja je bila sudbinska, značajna, pobjednička, lijepa, mogu samo reći – dođi da vidiš, dođi da se diviš”, rekao je.

“Ja sam, kao što znate, političar već jedan niz godina. Bio sam član stranke koju sam volio i vodio, ali više nisam. Bio sam ljevičar i laburist, međutim ja sam izabran da budem predstavnik svih Hrvata, i Hrvata izvan Hrvatske Republike, i toga se ne stidim, to je moja dužnost, to je moja prisega, moj zov svijesti i savjesti. Ni prema kome u BiH nemam predrasude, ni prema Srbima koji su bili agresori u ratu, ni prema bošnjacima, koji su, nadam se, bolji partneri koji su nekada bili. Sve to potpune realnosti, i hrvatsko koje je u BiH neiskorjenjivo i bez kojega BiH nema.

Nema je niti bez Srba, niti bez Bošnjaka. Da bi to funkcioniralo kako Bog zapovijeda, potrebno je ispuniti neke uvjete, držati se obećanja, potpisanog i izrečenog, i to je, koliko ja razumijem, bit priče. Hrvatska je jedan od jamaca Daytona. Dayton je način da se završi rat, da opstane BiH, u tome su Hrvati dali ogroman utjecaj, s obzirom na našu brojnost, nesrazmjerno velik. Hrvati kao malobrojan narod u BiH ne žele biti manjina, imati status manjine.

Biti manjina nije sramota, nije nikakva tuga. Hrvatska ima manjine, te manjine voljom političara i naroda uživaju status kakav nemaju ni u jednoj europskoj državi, i Srbi, i Mađari… Međutim, za njihove predstavnike glasaju pripadnici tih naroda. Srbi za predstavnike Srba, Mađari za predstavnike Mađara. U Hrvatskoj postoji red.

Nakon svečanosti HVO-a predsjednik Republike Hrvatske će se u 14.30 sastati s predsjednicima svih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor predvođene Draganom Čovićem.

Milanović: HVO je oslobađao BiH

Milanović je prošli tjedan najavio svoj posjet Mostaru, rekavši da je HVO zajedno s Hrvatskom vojskom oslobađao BiH i omogućio joj da bude slobodna zemlja u kojoj je prestao rat.

“E to se danas ne samo zaboravlja nego i vrlo drsko i sustavno podcjenjuje i Hrvatskoj se, kao i obično, nabijaju kompleksi krivnje, odgovornosti, umjesto da se kaže ‘hvala i ne ponovilo se'”, rekao je./HMS/

 

Hrvatsko vijeće obrane (skraćeno: HVO) je bilo oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. (wikipedia)HMS.ba/ HIC.hr
foto:HIC arhiv 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre