HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

 


hrvatski šah

Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja


zastava na stalku06.srpnja 2022.
SPOR INA-MOL

Na Međunarodnom sudu u Washingtonu Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a


INA-MOLMOL je krajem 2013. tužio hrvatsku Vladu da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

Hrvatska će morati platiti između 250 i 300 milijuna dolara (između 1,83 i 2,2 milijarde kuna) s kamatama. Iznos je manji nego što je MOL inicijalno tražio - odštetu od milijardu dolara (6,5 milijardi kuna), neslužbeno doznaje Večernji list.

Pali su hrvatski argumenti o koruptivnim radnjama te o isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamjenu za upravljačka prava u INA-i i izdvajanju plinskog biznisa, za što su pravomoćno osuđeni u Hrvatskoj bivši premijer Ivo Sanader, kojem je određena kazna od šest godina, i šef MOL-a Zsolt Hernadi, koji je cijelo vrijeme bio nedostupan hrvatskom pravosuđu i koji je osuđen na dvije godine zatvora.

Mađarski MOL tužio je hrvatsku Vladu zbog kršenja ugovora o plinskom poslovanju iz 2009., kojim je bilo predviđeno izdvajanje dijela plinskog biznisa iz INA-e. Prema tom ugovoru, sklopljenom tijekom
Sanaderova mandata, država je trebala otkupiti podzemno skladište plina Okoli, što je i učinjeno, ali nije preuzela trgovinu plinom, što je također bilo ugovoreno.


Robert Ježić, kojeg je sud u Ženevi proglasio nevjerodostojnim svjedokom i osobom u sukobu interesa, apostrofirajući niz kontradiktornih izjava, slično je svjedočenje dao za proces na sudu u Washingtonu. Čak je navodno priznao da je na sudu u Zagrebu djelomično govorio neistinu s namjerom popravljanja vlastitog položaja u procesu. (dnevnik.hr)

 

To je druga arbitraža koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Prva je vođena pred Komisijom UN-a za međunarodno trgovačko pravo za vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

 

Premijer Andrej Plenković još je krajem 2016. godine najavio da Hrvatska kreće u reotkup dioničkog udjela MOL-a u Ini. Taj proces još uvijek je u tijeku. (Hina)Ivi Sanaderu 6 godina zatvora Zsoltanu Hrnadiju dvije godine
Sanaderu dosuđeno 6 godina zatvora Hernadiju 2 godineHIC.hr

foto:


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre