HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti EUhrvatski šah

Hrvatski šah, set25.travnja 2022.
PREDSJEDNIČKI IZBORI
Emanuel Macron ponovo izabran za predsjednika Francuske

Emanuel Macron pobijedio na izborima u Francuskoj

Na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Francuskoj Emmanuel Macron jeponovno izabran za francuskog predsjednika. Njegova protivnica krajnja desničarka Marine Le Pen priznala je poraz.

Prve proekcije rezultata pokazuju da je Macron osvojio 58,2 a Le Pen 41,8 posto glasova. Macron je sinoć oko
21:44 počeo svoje obračanje biračima, nakon što je prethodno Le Pen u svom obraćanju priznala poraz. 

"Nakon pet godina transformacije većina među nama je odabrala, odlučili su mi dati povjerenje", rekao je Macron i zahvalio svima", na početku svoh obraćanja. Kazao je da zna da su mnogi za njega glasali i kako bi izgradili branu prema ekstremnoj desnici. 

"Vaš glas me obvezuje", rekao je. 

"Mislim na one koji su glasali za Marine Le Pen, znam da su razočarani jer od ovog trenutka više nisam kandidat jedne grupacije, nego predsjednik svih", rekao je. 

Birališta u Francuskoj otvorila su se u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvorila u 20 sati.Izlaznost u 17 sati
iznosila je 63,23 posto, prenosi Le Monde. To znači da na izbore nije izašlo 28,2 posto, što je više nego 26,3 posto koliko je birača ostalo kod kuće 10. travnja, piše taj francuski medij.

Prvi veliki izazov predsjednika Francuske bit će osigurati većinu na parlamentarnim izborima koji se održavaju u lipnju, nužnu kako bi se mogli implementirati planirani programi.


Le Pen priznala poraz i pozvala na parlamentarne izbore u lipnju

Kandidatkinja krajnje desnice za francusku predsjednicu Marine Le Pen u nedjelju je priznala poraz od
Emmanuela Macrona i u govoru naglasila važnost parlamentarnih izbora u lipnju, a čestitke pobjedniku stižu iz Europske unije i od hrvatskog premijera.

Televizija France 24 objavila je da je prema prvim projekcijama Macron osvojio 58,2 a Le Pen 41,8 posto glasova.

Kandidatkinja desnice potom je u svom govoru rekla da će Macronova vladavina idućih pet godina opet „dovoditi do novih podjela“ te da će on „uništiti Francusku i njezine institucije“.

Le Pen je naglasila važnost nadolazećih parlamentarnih izbora u lipnju na kojima treba spriječiti Macronovu stranku da stekne većinu u Nacionalnoj skupštini.

Lijevi kandidat Jean-Luc Mélenchon, treći u prvom krugu izbora, također je naglasio važnost parlamentarnih izbora, kazavši kako je Macron izabran s vrlo malim brojem glasova.

Mélenchon vjeruje da njegova stranka na izborima u lipnju može postati važan treći igrač s velikim
utjecajem na francusku politiku.

Čestitke Macronu

Macronu je pobjedu odmah čestitala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, poručivši
na Twitteru da će „zajedno unaprjeđivati Francusku i Europu“.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na istoj je društvenoj mreži napisao „Bravo Emmanuel“.

„U ovom turbulentnom periodu trebamo čvrstu Europu i Francusku totalno predanu suverenijoj i strateški snažnijoj Europskoj uniji“, dodao je Michel, a prenosi Reuters.

Macronu je na Twitteru čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"To je dobra vijest za Francusku, za Europu i za hrvatsko-francusko strateško partnerstvo i nastavak jačanja naših bilateralnih odnosa", napisao je Plenković. Macronu je čestitao i predsjednik Milanović,
kazavši kako Hrvatsku i Francusku vežu prijateljski i saveznički odnosi. - Uvjeren sam kako ćete u novom mandatu nastaviti raditi za sveukupni napredak Vaše države i dobrobit svih njezinih građana, napisao je Milanović u čestitci.

Macronu je čestitao i Vladimir Putin. Prema priopćenju iz Kremlja, Putin je Macronu u telegramu poželio uspjeh u "državnim aktivnostima, kao i dobro zdravlje i dobrobit".Olaf Scholz prvi čelnik s kojim je Macron razgovarao nakon pobjede

Njemački kancelar Olaf Scholz prvi je politički čelnik s kojim je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao telefonom nakon pobjede na nedjeljnim predsjedničkim izborima, objavila je Elizejska palača.


Kancelar Scholz nazvao je predsjednika Macrona da mu čestita, stoji u priopćenju ureda francuskog predsjenika. Bio je to prvi poziv koji je predsjednik primio, znak francusko-njemačkog prijateljstva, ističe se.

- Vaši birači signalizirali su danas i čvrstu odanost Europi. Drago mi je što ćemo nastaviti našu dobru suradnju!, napisao je Scholz na Twitteru u čestitci Macronu.

Francuski predsjednik i njemački kancelar potvrdili su da će i dalje njegovati "bliske odnose" između Njemačke i Francuske, bazirane na povjerenju, "između ostalog i s obzirom na aktualne izazove, poput ruske agresije na Ukrajinu", izjavio je glasnogovornik njemačke vlade.

Scholz i Macron dogovorili su se da će se sastati što prije kako bi nastavili koordinaciju u bilateralnim, međunarodnim i europskim pitanjima.


dnevnik.hr/HIC.hr
foto: 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama