HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama


hrvatski šah

Hrvatski šah, set

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku 

 

10.lipnja 2022.
RAZGOVOR INICIRAO FINSKI PREDSJEDNIK
Hrvtski predsjednik Zoran Milanović razgovarao s finskim predsjednikom

Milanović i Niinist

 

 

 

 

 Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s predsjednikom
Republike Finske Sauliem Niinistom. Tema razgovora dvojice predsjednika, a kojega je inicirao predsjednik Niinisto, bila je aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati krajem lipnja u Madridu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH, prenosi
Hrvatski Medijski Servis.

Milanović je, kako se navodi, prenio finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je
rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske. U razgovoru je Milanović detaljno informirao predsjednika Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima.

Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH, objasnio je predsjednik Milanović u telefonskom razgovoru predsjedniku Finske. Interes je Hrvatske, istaknuo je predsjednik Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Europske unije i NATO-a.

Republika Hrvatska, očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU, rekao je Milanović Niinistu.

Tijekom telefonskog razgovora, finski predsjednik Niinisto pozvao je Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski Predsjednik i prihvatio.

Milanović odao počast djeci Viteza koja su stradale od Bošnjačke granate

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svome Facebook profilu objavio je fotografiju postavljenih bijelih ruža i svijeće u svome uredu te tako odao počast djeci iz Viteza koju je na današnji dan ubila granata bošnjačke Armije BiH.

“Prije 29 godina u dječjem parku u Vitezu smrtno je stradalo osmero djece. Razorna granata prekinula je osam nevinih života. Za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini jedan je to od najtužnijih događaja u novijoj povijesti, zločin za koji nitko nije odgovarao”, napisa je Milanović na Facebooku.


Tog 10. lipnja 1993. godine pripadnici bošnjačke Armije Bosne i Hercegovine ispalili su granatu na dječje igralište u Vitezu, pri čemu je poginulo 8 djece dobi od 9 do 15 godina.

Oko 20 sati i 45 minuta, doletjela je granata s položaja Armije BiH, kalibra 120 mm, i pala dva metra od 14-ero djece u igri na dječjem igralištu. Na licu mjesta je poginulo petero, a u bolnici od posljedica ranjavanja troje djece u dobi od 9 do 15 godina. Ostalih šestero djece je bilo ranjeno.
Tog dana u viteškom naselju Podgradina poginuli su: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.). Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući.

Za počinjeni zločin još nitko nije odgovarao./HMS/HIC.hr
foto:

 Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre