HIC grbovi-500-100
Vijesti |Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama


HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja


zastava na stalku


11.veljače 2022.
BiH REPUBLIKA SRPSKA
Narodna skupština usvojila nacrt Zakona o VSTV-a Republike srpske, reagirali visoki predstvnik u BiH i iz EU-a

Milorad Dodik
Milorad Dodik


Narodne skupština Republike srpske na zasijedanju u srijedu 10.veljače usvojila je nacrt Zakona o VSTV-u Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće u Republici Srpskoj. Nacrtom zakona, usvojenom na prijedlog narodnih zastupnika, predviđeno je osnivanje VSTV-a Republike Srpske, te se uređuje njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uvjeti i mandat za vršenje sudačke i tužiteljske funkcije.

Nadležnosti VSTV-a Republike Srpske uključuju, između ostalog, imenovanje i provođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudaca, sudaca Ustavnog suda Republike Srpske, te obuhvaćaju javne tužitelje u Srpskoj i njihove zamjenike. Propisano je da je VSTV RS samostalan i neovisan organ u Srpskoj, koji se sastoji od Sudskog i Tužiteljskog odjeljenja, a imat će 11 članova i svojstvo pravne osobe. Finansirat će se iz proračuna Srpske i ima zadatak osigurati neovisno, nepristrano, efikasno i profesionalno pravosuđe.

Sastav VSTV-a RS, u pravilu, odražavat će sastav naroda BiH i spolnu zastupljenost u BiH.
Od ukupno 64 prisutna zastupnika za ovaj nacrt zakona glasala su 63, a njegovo usvajanje podržalo je 45 zastupnika, protiv su bila dva, dok je uzdržano bilo 16 zastupnika.

Nacrt zakona o VSTV-u Republike Srpske je upućen u javnu raspravu koja će se provesti u roku od 60 dana i Nacrt zakona o audio-vizuelnim djelatnostima, koji je upućen u stručnu raspravu koja će se provesti u roku od 30 dana. /HMS/

 


EU:Osnivanje VSTV-a krši pravni poredak BiH

Današnje glasovanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za zakon koji predviđa osnivanje odvojenog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) u Republici Srpskoj predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, izjavio je u četvrtak glavni glasnogovornik pri Europskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano.

– Usvajanje ovog zakona bi ozbiljno utjecalo na prava građana u Republici Srpskoj, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sustavu zemlje, te ozbiljno narušavajući EU perspektivu BiH.

EU poziva lidere u BiH, a posebno rukovodstvo Republike Srpske, da zaustave dalju eskalaciju i umjesto toga osiguraju nastavak ozbiljnog dijaloga o svim nerješenim pitanjima unutar institucija na državnoj razini.

EU je spremna upotrijebiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju, kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigurala da se fokus zemlje u potpunosti preusmjeri na reforme i njen put ka EU, kao što je navedeno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Na zahtjev visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, situacija u BiH i aktivnosti usmjerene ka narušavanju jedinstva zemlje će biti razmatrane na predstojećem Vijeću za vanjske poslove EU – zaključio je./HMS/

Schmidt upozorava vlasti RS-a na njihovo kršenje sporazuma


Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u utorak vlasti u Republici Srpskoj da njihovo kršenje sporazuma o uspostavi tijela državne vlasti neće proći bez ozbiljnih posljedica.

Schmidt je reagirao posebnom izjavom nakon što je na dnevni red sjednice parlamenta RS koja je ranije tijekom dana započela u Banjoj Luci uvršten nacrt zakona o uspostavi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV RS) na entitetskoj razini.

Nacrt je u parlamentarnu raspravu uputila vladajuća većina predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik čime je napravljen konkretni korak u provedbi njegovih najava da će RS uvesti zakone kojima će se de facto izdvojiti iz ustavno-pravnog poretka BiH.

Nacrt zakona predviđa da VSTV RS preuzme ovlasti imenovanja sudaca i tužitelja u tom entitetu čime bi se onemogućilo djelovanje VSTV-a koji postoji na razini države.

Oporbene stranke u parlamentu RS kritizirale su prijedloge SNSD-a uz ocjenu kako Dodik na taj način samo vodi predizbornu kampanju.

“Ovaj zakon je doprinos novom kaosu i rekao bih pravnoj praznini i jednoj kompliciranoj pravnoj situaciji jer nije riješeno ostavlja li se ovdje van snage ili ukida VSTV BiH. Ne znamo što će se pojaviti u praksi sutra kada na scenu stupe i jedan i drugi zakon. Koji će vrijediti? Na kojem teritoriju? Što ćemo raditi u tim slučajevima”, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Visoki predstavnik Schmidt je konstatirao kako bi uspostavom VSTV-a na razini RS jasno bio prekršen zakon iz 2004. godine kojim je takvo tijelo na temelju dogovora dva entiteta uspostavljeno na razini države.

“Time se ugrožava utjecaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava. Profesionalno pravosuđe u kojem nema političkih pritisaka i utjecaja ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Europske unije”, stoji u Schmidtovoj izjavi uz najavu kako će se on o mogućim protumjerama konzultirati s Upravnim odborom Vijeća za provedbu mira (PIC).
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšič upozorio je kako je podjednako problematično i to što je pred parlamentom RS prijedlog zakona kojim taj entitet planira preuzeti imovinu čiji je vlasnik država i to unatoč presudi Ustavnog suda BiH koja to izrijekom zabranjuje.

“Time bi se potpuno urušila sudska vlast u ovoj zemlji i državi otela imovina. Ovo je mnogo opasnija priča od one o Agenciji za lijekove RS i zato se moraju snositi posljedice”, kazao je Komšić za agenciju Fena.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su pozvali OHR na odlučnu reakciju.

“Ovo je do sada najozbiljniji atak na Daytonski sporazum. Vrijeme je da visoki predstavnik prijeđe s riječi na djela”, kazao je novinarima u Sarajevu Adil Osmanović, predsjednik kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu parlamenta BiH. (Hina)

 

OSS traži povlačenje Zakona o VSTV-u

Predsjedatelj OESS-a i ministar vanjskih poslova Poljske Zbigniew Rau te glavna tajnica OESS-a Helga Maria Schmid oglasili su se nakon što je Narodna skupština RS-a izglasala Nacrt zakona o uvođenju entitetskog VSTV-a.

– Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i podriva ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine je osnovna mjera zaštite u održavanju vladavine prava u zemlji. Uspostavljanje paralelne strukture na entitetskoj razini ugrozilo bi dosadašnja postignuća u reformi vladavine prava u zemlji i ugrozilo bi daljnji napredak u ovoj oblasti – poručili su Rau i Schmid.

Potvrdili su podršku Daytonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima. Naveli su da bi povlačenje iz VSTV BiH bilo suprotno slovu i duhu Sporazuma, ugrožavajući nezavisnost, nepristranost i profesionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a istovremeno bi proširilo prostor za krivičnu nekažnjivost.

Iz OESS-a su uputili poziv Narodnoj skupštini RS da povuče ovaj zakon, dok su sve lidere u Bosni i Hercegovini pozvali da zajedno rade na stvaranju uvjeta neophodnih za konstruktivan politički dijalog, za dobrobit svih građana širom zemlje./HMS/

hms.ba / HIC.hr
foto:Vijesti |Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre