HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

19.siječnja 2022.
IZABRANA NAKON SMRTI DAVIDA SASSOLIA
Roberta Metsola nova je predsjednica Europskog parlamenta, izabrano i 14 novih potpredsjednika

Roberta Metsola
Nova predsjednica Europskog parlamenta je malteška pučanka Roberta Metsola koja je pobijedila u prvom krugu izbora s osvojenih 458 glasova zastupnika. Izabrana je nakon što je njezin prethodnik David Sassoli preminuo 11.siječnja ove godine.

"David Sassoli je bio borac, borio se za Europu, za nas, za ovaj parlament", rekla je Metsola na početku pobjedničkog govora i dodala da će nastaviti ići tim putem.

Poručila je eurozastupnicima da Europski parlamenet mora izaći iz Strasbourga i Bruxellesa i približiti se svim europskim gradovima, dati podršku Konferenciji o budućnosti Europe i osigurati uspjeh tog demokratskog projekta. "Posebno moramo slušati mlade", istaknula je Metsola jer je 2022. godina Europska godina mladih. 

Pozvala je na zajedničku borbu protiv klimatskih promjena. 

"Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina", rekla je nova predsjednica EP-a, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva. 

Metsola je treća žena na čelu EP-a nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.). U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u EU.

U utrci za predsjednicu EP-a Šveđanka Alice Kuhnke osvojila je 101 glas, a Španjolka Sira Rego iz kluba Ljevice 57 glasova od 705 zastupnika u Europskom parlamentu. 

Talijanski socijalist Sassoli, Metsolin prethodnik na čelnom mjestu parlamenta, preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava". (RTL.hr)


Izabrano i 14 novih potpredsjednika EP-a

Europski parlament izabrao je u utorak i novih 14 potpredsjednika - petero socijaldemokrata, po troje pučana i liberala te po jednog potpredsjednika iz redova zelenih, konzervativaca i ljevice. 

Novi potpredsjednici Europskog parlamenta su pučani Othmar Karas, Ewa Kopacz, Rainer Wieland, socijaldemokrati Pina Picierno, Pedro Silva Pereira, Eva Kaili, Evelyn Regner, Katarina Barley, troje zastupnika iz kluba liberala Renew Europe - Dita Charanzova, Michal Šimečka, Nicola Beer, te Roberts Zile (ECR), Dimitrios Papadimoulis iz kluba Ljevice i Heidi Hautala iz kluba Zelenih.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, 14 potpredsjednika i pet kvestora, koji će se birati u srijedu, čine Predsjedništvo institucije.

Potpredsjednici će u slučaju potrebe mijenjati predsjednicu na njezinim dužnostima, uključujući predsjedanje plenarnom sjednicom.

Kandidate za potpredsjednike i kvestore predlaže klub zastupnika ili najmanje 36 zastupnika. Izbori za potpredsjednika su tajni, a red prvenstva potpredsjednika određen je prema redoslijedu kojim su izabrani.
(HRT.hr)

 


HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama