HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

09.svibnja 2022.
RUSIJA OBILJEŽAVA DAN POBJEDE
Na Crvenom trgu 11000 vojnika, Putin održao govor

Obilježavanje Dana pobjede u Moskvi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
teško naoružanje na Crvenom trgu u Moskvi

Ruska Federacija danas obilježava Dan pobjede. Veliki je to nacionalni događaj kojim se obilježava kraj Drugog svjetskog rata i pobjeda nad nacističkom Njemačkom. Borba Crvene armije protiv nacističkih trupa poznata je kao Veliki domovinski rat u Rusiji, a 9. svibnja jedan je od najcjenjenijih praznika u toj zemlji.


Na moskovskom Crvenom trgu govor je održao ruski predsjednik Vladimir Putin. Među ostalim, u svojem je govoru ponovno pokušao opravdati rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da NATO i Ukrajina stvaraju neprihvatljivu prijetnju ruskim granicama.

Putinov govor bio je kratak, no u njemu je istaknuo i kako je Rusija učinila sve da zaustavi agresora. "Zapad nije želio slušati Rusiju, imali su druge planove, rekao je Putin u svom govoru.

U analizi Putinova govora BBC piše kako nije bilo iznenađujuće čuti Putina kako povezuje trenuti rat u Ukrajini s Drugim svjetskim ratom. "Ponovio je lažne optužbe protiv NATO-a da su planirali nuklearni napad i govorio je o borbi protiv izmišljenih ukrajinskih nacista", istaknula je za BBC Katarzyna Zysk, specijalistica za rusku vojnu strategiju.

Zysk je rekla kako je Putinov govor dio plana da se Rusija prikaže kao "tvrđava pod opsadom". "Postavio je Rusiju u ulogu žrtve. Pokušava dati smisao ovome ratu", rekla je Zysk.Zaključila je kako je posebno zanimljivo to što se u govoru cijelo vrijeme impliciralo da Rusija ratuje s NATO-om, kao i s Ukrajinom.Na Crvenom trgu marširalo oko 11000 vojnika

Oko 11.000 vojnika marširalo je danas moskovskim Crvenim trgom, a pratilo ih je više od 100 oklopnih vozila, dok je Rusija obilježila 77. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom i njenim saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

Marširajuće kolone predstavljale su sve rodove ruskih oružanih snaga. Oni su uključivali elitne zračno-desantne trupe, vojnu policiju, narodne gardiste, kozake i kadete. Kolonadu vojnika i vozila je predvodio povijesni tenk T-34-85, koji je tijekom Drugog svjetskog rata intenzivno koristila Crvena armija.

Slijedili su ih oklopni džipovi Typhoon-K s kupolama na daljinsko upravljanje Okhotnik (Lovac).

U koloni su bila i oklopna borbena vozila pješaštva, Kurganets-25, opremljena najnovijim modulom oružja Epoha, koji im omogućuje uništavanje ciljeva topovima i raketama.

Kolona tenkova uključivala je najsuvremenije glavne borbene tenkove T-14 ArmataT-90M Proboj te uvelike modernizirane T-72B3M tenkove. Uz tenkove u koloni je bila i MSTA-S samohodna haubica te Tornado-S višecjevni raketni bacač.

Rusija je predstavila svoje raketne sustave protuzračne obrane S-400 koji su sposobni pogoditi zračne
ciljeve u dometu do 250 kilometara. U koloni se našao i Buk-M3 protuzračni sustav. Slijedile su termonuklearne interkontinentalne balističke rakete Jars koje imaju domet od 10.000 kilometara.


Tradicionalni prelet vojnim zrakoplovima otkazan je u zadnji trenutak zbog lošeg vremena.

(dnevnik.hr)


HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre