HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regijahrvatski šah

Hrvatski šah, set06.lipnja 2022.
ZBOG ZATVARANJA ZRAČNOG PROSTORA
Dimitrij Rogozin prijeti Crnoj Gori močnim projektilom ; tri zemlje izvukle Srbiju iz neugodne situacije
Dimitrij Rogozin
Direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin zaprijetio je Crnoj Gori interkontinentalnim balističkim projektilima jer je zatvorila svoj zračni prostor za avion koji je trebao
dovesti ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Beograd, piše portal RTCG.

Lavrov se trebao sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je posjet otkazan nakon zatvaranja zračnog prostora. Rogozin se nakon toga oglasio na Twitteru.

“Znate za što je dobar ‘Sarmat’? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumunja i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku povijest neće tražiti suglasnost za let”, napisao je Rogozin.

“Sarmat” je naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu, navodi RTCG.

Prema informacijama koje su objavili mediji, a koje je potvrdila glasnogovornica ruskog ministarstva
vanjsikh poslova Marija Zaharova, zračni prostor za avion Sergeja Lavrova zatvorile su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska.


Dimitrij Rogozin je objavio na twitteru


Analitičar za N1: Lavrov je htio izvršiti pritisak na Srbiju oko jedne stvari


Za vanjskopolitičkog analitičara Boška Jakšića zatvaranje zračnog prostora kako ruski šef diplomacije Sergej Lavrov ne bi mogao stići u Srbiju nije preveliko iznenađenje ako se u obzir uzme odlučnost u
stavovima EU oko provođenja sankcija Rusiji.

“Dužnosnici Srbije bi u ovom trenutku trebali biti zahvalni Bugarskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji jer je ovom zabranom dolaska onemogućena jedna provokativna posjeta Beogradu kojom je Kremlj htio Srbiju dodatno odvojiti od Zapada. Čini mi se da su imali i još jedan motiv, a to je poslati poruku Zapadu da Rusija nije potpuno izolirana, što je istovremeno poruka i ruskoj javnosti”, ocijenio je Jakšić.

 

Komentirajući izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić, koja je rekla da posjet Lavrova stavlja Srbiju u izrazito tešku situaciju, Jakšić se složio napomenuvši da je u petak trebao doći njemački kancelar Olaf Scholz.

“Njegov posjet je bio pod znakom pitanja ako tri dana prije njega u Beogradu bude Lavrov. Otkazivanje posjeta ruskog šefa diplomacije tako donosi određeno olakšanje Beogradu, ali mislim da je ono kratkoročnog karaktera. Malo je proširena neka vrsta manevarskog prostora, ali ništa bitno ne mijenja u teškoj poziciji Srbije da se opredijeli”, kazao je Jakšić.

“Rusija želi socijaliste na važnim pozicijama”

Ističe da je pritisak Rusije na Srbiju ogroman.

“Malo je neobično da poslije razgovora na najvišem nivou dolazi šef diplomacije. Osim ovih simboličnih poruka koje trebaju otežati poziciju odlučivanja Srbiji, čini mi se da je jedna od mogućnosti bila i da Lavrov izvrši pritisak na Beograd koji čeka formiranje nove Vlade, da u tu vladu budu uključeni i socijalisti, koji su jedna izrazito proruska formacija”, rekao je Jakšić.


Smatra da je Lavrov sigurno poželio da političari skloni Moskvi dobiju važne pozicije.

“Od toga Rusija sigurno neće odustati jer je i Lavrov na konferenciji najavio da je srpski ministar vanjskih poslova pozvan u Moskvu i da će se tamo nastaviti te vrste razgovora, jer jeftini plin ima svoju cijenu i tek ćemo vidjeti kolika je ona”, upozoravsa Jakšić.

Izjavu Sergeja Lavrova s današnje konferencije, na kojoj je rekao da neće prekinuti veze sa Srbijom i da će razgovarati o statusu Kosova i BiH, Jakšić vidi kao kontinuitet ruske politike koja traje godinama.

Rusija destabilizira Zapadni Balkan godinama

“To su stalni pokušaji destabilizacije Europske unije i Zapadnog Balkana. U tome nema ništa novo. Ono što možemo utvrditi samo s dozom zabrinutosti je da čak i u vrijeme ukrajinskog rata, kada je za očekivati da budu samo fokusirani na njega, Rusija ne ispušta iz vida Zapadni Balkan. Ima i dalje svoje ambicije da proširi svoj utjecaj i to je nešto što je faktor uznemiravanja ovdje”, kazao je Jakšić.

Ne misli da Aleksadar Vučić ima hrabrosti okrenuti leđa Rusiji.

“Pitanje je koliku će cijenu onda Srbija platiti na Zapadu, a to će ovisiti o Berlinu. Kada dođe Scholz, vidjet ćemo hoće li on nastaviti politiku tolerancije Angele Merkel, kod koje je Vučić prolazio nekažnjeno i mogao je nekažnjeno utvrđivati svoju autoritarnu vlast, ili će EU odlučnije tražiti da Srbija zaista uskladi
vanjsku politiku s politikom EU”, rekao je Jakšić.

O odnosu Srbije i Hrvatske, srpski analitičar kaže da mu se čini da su čitavo desetljeće Vučićeve vlasti stvari uspavane i nema istinskih incijativa da se poprave odnosi i otklone pitanja poput pitanja nestalih, za koje on osobno misli da je teško objasniti zašto nije riješeno.

 
N1 / HIC.hr
foto:

 


 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama