HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 


17.veljače 2022.
RUSI TVRDE DA SU ZAVRŠENE VOJNE VJEŽBE
SAD ne vjeruje Rusima da povlaće vojsku s ukrajinske granice


ruska vojska se povlači s ukrajinske granice

Sjedinjene američke države (SAD) ne vjeruju u ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom, a sumnjaju da je Moskva čak povećala njihov broj za 7000, rekao je u srijedu neimenovani visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joa Bidena.

- Ruske vlasti rekle su jučer da povlače vojnike s granice s Ukrajinom..., ali mi sada znamo da je to bila laž, rekao je novinarima dužnosnik, ne iznoseći dokaze za to saznanje.

Administracija predsjednika Joea Bidena po njegovim je riječima potvrdila da je Rusija povećala prisutnost vojnika duž granice s Ukrajinom za 7000, od kojih su mnogi stigli u srijedu.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da se dio snaga iz ruskih vojnih oblasti u susjedstvu Ukrajine vraća nakon završetka vježbi u svoje baze te je kao dokaz objavilo video u kojem se prikazuje kako snage navodno napuštaju Krim.

No, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu, u intervjuu za MSNBC da se ključne jedinice približavaju granici.

Biden je u utorak je rekao kako Sjedinjene Države procjenjuju da je Ukrajinu okružilo 150.000 vojnika, što je povećanje u odnosu na ranije procijene koje su govorile o 100.000 vojnika.

Dužnosnik je rekao da SAD i dalje primaju podatke koji sugeriraju da Rusija može u svakom trenutku upotrijebiti lažni izgovor kao opravdanje za napad na Ukrajinu.

SAD su u srijedu izrazile zabrinutost da Rusija kao opravdanje za napad na tu bivšu sovjetsku republiku može upotrijebiti lažne tvrdnje o sukobu u ukrajinskoj regiji Donbass, uključujući izvješća o masovnim grobnicama i navodnoj proizvodnji kemijskog oružja.

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da nije uvjeren da je Rusija povukla vojne snage i oružje s granica njegove zemlje.

- Stanje na granici kontrolira naša vojska. Ne vidimo nikakve promjene. Nastavlja se veliko gomilanje vojnika. Situacija se nije promijenila posljednjih tjedana, osim malih rotacija snaga koje ne bi nazvao povlačenjem snaga Rusije, kazao je. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da nema znakova deeskalacije, Rusija i dalje ima golemu vojnu silu spremnu za napad na Ukrajinu, a njezina prijetnja postala je novo normalno u strukturi europske sigurnosti.

- Moskva je pokazala volju da upotrijebi silu kako bi pokušala promijeniti neke temeljne principe koji su važni za našu zajedničku sigurnost. NATO razmatra uspostavljanje novih borbenih skupina u srednjoj i jugoistočnoj Europi, rekao je.

Marija Zaharova
, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, ustvrdila je da Jens Stoltenberg nije osoba čije će riječi u Moskvi biti shvaćene ozbiljno.

- On je već NATO-ov oboreni pilot. Fokusirat ćemo se na ozbiljan dijalog ako su naši zapadni partneri spremni na to, kazala je.


Biden i Scholz naglasili važnost jačanja istočnog krila NATO-a ako Rusija napadneAmerički predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz razgovarali su u srijedu o vojnoj prisutnosti Rusije u blizini granice s Ukrajinom i naglasili važnost jačanja istočnog krila NATO-a u slučaju ruskog napada, izvijestila je Bijela kuća.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit rekao je da su se dvojica čelnika složila da stanje u Ukrajini treba smatrati krajnje ozbiljnim jer još postoji rizik od ruske vojne agresije.

Potreban je krajnji oprez jer dosad nije bilo znakova značajnog povlačenja ruskih snaga, zaključila su u telefonskom razgovoru dvojica čelnika, priopćio je.

Obojica vođa pozdravila su izjavu ruskog predsjednika da bi se diplomatski napori trebali nastaviti, dodao je.

Bijela kuća priopćila je da su se Biden i Scholz osvrnuli na nedavne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Biden i Scholz potvrdili su svoju opredijeljenost ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu te naglasili važnost jačanja istočnog krila Sjevernoatlantskog saveza u slučaju da Moskva napadne, priopćila je Bijela kuća.

Rusiju su pozvali na smirivanje napetosti u blizini granice s Ukrajinom.

Složili su se da je važno učiniti korake prema provedbi mirovnog sporazuma iz Minska koji su 2015. dogovorili Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka te napraviti napredak kroz Normandijski format, rekao je Hebestreit.
Washington uputio oštro upozorenje Moskvi, stigao odgovr

 

Na ukrajinskoj granici raspoređeno 127 000 Rusa spremnih za rat
HRT.hr / HIC.hr
foto:Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre