HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regijahrvatski šah

Hrvatski šah, set08.lipnja 2022.
ČAVARA SE OGLASIO
SAD uveo sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari

Marinko Čavara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara oglasio se u povodu sankcija izrečenih od strane Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država.

„U ponedjeljak, 6. lipnja 2022. godine, iz medija sam saznao da mi je Ministarstvo financija SAD-a izreklo sankcije i „stavilo na crnu listu“ zbog navodne blokade Federacije BiH, neimenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, te su naveli niz sporazuma od Daytonskog pa niza drugih koje navodno ja kršim.

 U potpunosti odbacujem sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne.", poručio je Čavara. 

"U svom političkom djelovanju, u potpunosti radim na provođenju Ustava, zakona i Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i svih drugih sporazuma koji se odnose na Federaciju BiH i BiH, te sam zbog toga iznenađen ovim izrečenim sankcijama.

S druge strane,  iznenađen sam da State Department nema važnija posla u vrijeme dok se uspostavlja novi svjetski poredak  od političke ocjene mog rada i kazne za nešto što nisam mogao uraditi.

Nemogućnost uspostave nove izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine ima iste razloge kao i neimenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a to je nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH za što ja ne mogu biti odgovoran, a pogotovo ne prema onima koji su uzeli sebi za pravo da izreknu sankcije Predsjedniku Federacije BiH bez navođenja po kojoj odredbi međunarodnog prava. 

Mada su se mnogi politički stavovi mogli razumjeti iz tendencioznog i neistinitog izvješća gospodina Schmidta u UN-u koje su protiv stabilizacije političke situacije u BiH, a možda to po mišljenju mnogih istima i nije cilj.

 Svjestan sam da je pravo na strani jačeg bez obzira koliko to bilo protiv svih normi prava čovječanstva, pojedinca i suvereniteta država", naglasio je Čavara. 

"Podsjećam da sam zbog istog problema 2017. godine trebao biti ubijen u planiranoj prometnoj nesreći te mi je iznenađenje veće da se State Department stavio na istu stranu s nalogodavcima za moje ubojstvo. Očito je da je dezinformacija u SAD-u stigla uz pomoć izlobiranih - kupljenih informatora.

Zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD-u, informiram javnost da izvan Busovače nemam nikakve imovine. U svom radu ću i dalje, sukladno Ustavu F BiH i BiH, djelovati za uspostavu bolje i pravednije BiH za sva tri konstitutivna naroda i svakog njenog žitelja bez obzira na one koji su protiv toga iz bilo kojih razloga i bez obzira koliko moćni bili“, kazao je Predsjednik Federacije BiH, prenosi vecernji.ba.
SAD uvo sankcije dvojici BiH političara

Američko ministarstvo financija u ponedjeljak 6.lipnja je objavilo sankcije protiv dva dužnosnika iz BiH Marinka Čavare (HDZ BiH), predsjednik Federacije BiH (hrvatsko-bošnjački entitet) i Alena Šeranić, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) iz SNSD-a, vodeće srpske stranke.
Sankcije su uvedene, kako se navodi, jer su svojim potezima "ugrozili stabilnost regije podrivajući Daytonski sporazum i demokratske procese ili institucije", piše Radio Slobodna Europa


- Marinko Čavara i Alen Šeranić slijedili su etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine - izjavio je Brian E. Nelson, podtajnik za terorizam i prikupljanje informacija o sumnjivim financijskim poslovima u Ministarstvu financija SAD-a.

Šeranić dolazi iz SNSD-a, stranke Milorada Dodika, a Čavara iz HDZ-a BiH na čelu kojeg je Dragan Čović.

- Današnje mjere potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država inzistiranju na odgovornosti aktera na Zapadnom Balkanu, uključujući i onih dužnosnika koji podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu i samim tim predstavljaju prijetnju miru, stabilnosti i prosperitetu njihovih zemalja -
objavilo je Ministarstvo financija SAD-a.HIC.hr
foto:


 

 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama