HIC grbovi-500-100
Vijesti |Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namazastave-stalci-koplja

zastava na stalku


19.srpnja 2022.
TELEFONSKE KONZULTACIJE S LIDERIMA POLITIČKIH STRANAKA
Christian Schmidt nameće izmjene Izbornog zakona u BiH

Christian Schmidt

U uredu Christiana Schmidta visokog predstavnika za BiH uveliko traju konzultacije i razmatranje različitih opcija za eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Da u OHR-u uveliko pričaju o potencijalnoj akciji Christiana Schmidta u pravcu izmjena izbornog zakona potvrdilo je nekoliko izvora, objavilo je jučer portal Istraga, blizak direktoru Obaviještajno-sigurnosne
agencije BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici. A da se u OHR-u ovih dana intenzivno radilo na toj temi potvrđeno je i za Klix.ba.

Promjene izbornog zakona mogu ići u dva pravca – tehničke izmjene, ali i one koje se odnose na formiranje Doma naroda FBiH.

Prema određenim informacijama o potencijalnoj akciji Schmidta obaviješteni su i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Redovna sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) je zakazana za sutra, a iako je na dnevnom redu izvještaj o Srebrenici nije isključeno da se raspravlja i o temi izmjena izbornog zakona.

Pozivajući se na više neimenovanih izvora portal Istraga piše kako su članice PIC-a podijeljene o eventualnom miješanju Schmidta u izmjene izbornog zakona. Pojedine članice podržavaju takav potez,
dok su pojedine protiv, smatrajući da visoki predstavnik ne bi trebao djelovati prije izbora.

Kada je u pitanju popunjavanje Doma naroda FBiH, tu bi se prihvatio princip legitimnog predstavljanja, pa bi neki kantoni (prije svih Bosansko-podrinjski, Goražde) mogli izgubiti izaslanike iz reda hrvatskog naroda. OHR-ovim ekspertima, međutim, predstavlja činjenica da u Ustavu Federacije BiH piše da svaki kanton daje po jednog izaslanika iz reda svih konstitutivnih naroda ukoliko su takvi prethodno izabrani u kantonalnu skupštinu. HDZ BiH svoje zahtjeve temelji na odluci Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. godine kojom je utvrđeno da dio stava 2 člana 10.12 Izbornog zakona BiH nije u skladu s Ustavom BiH.

Od trenutka kada je postalo jasno da domaći političari neće uspjeti dogovoriti promjene izbornog zakona, službeni Zagreb je počeo slati poruke kako Schmidt mora nametnuti izmjene izbornog zakona. Ured visokog predstavnika je u posljednjih 12 mjeseci tri puta koristio Bonske ovlasti. Prvo je Inzko nametnuo
zabranu negiranja genocida, a Schmidt je u manje od godinu mandata dva puta posezao. Prvo kada je poništio zakon RS-a o državnoj imovini, odnosno o poljoprivrednom zemljištu, a potom i nametanjem odluke o financiranju izbora.

Svi ti potezi su se pokušali tumačiti kao izlaženje u susret Bošnjacima, ali se u međuvremenu stvorila atmosfera kako se u slučaju izbornog zakona mora izaći u susret Hrvatima./HMS/


Komšić prijeti Schmidtu da njegova odluka “neće proći bez posljedica”Uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH Željko Komšić komentirao je informacije koje su se pojavile u javnosti, a odnose se na namjeru Visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona, kako bi se provela presuda Ustavnog suda BiH i presude Europskog suda za ljudska prava, kojima se nalaže osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i omogućavanje svima da se mogu kandidirati za Predsjedništvo BiH i domove naroda, što je moguće postići. Zaprijetio je kako Schmidtovu  eventualnu odluku “građani neće prihvatiti” te da ona “neće proći bez posljedica”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Siguran da su građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antieuropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu. Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome što razmatra i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine ne može proći bez posljedica. Očekujem da se sve probosanske opcije jasno očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu BiH – rekao je Komšić, ponovo podvaljujući kako je zahtjev Ustavnog suda BiH “antieuropska vrijednost” koja “produbljuje etničke podjele”.

Koji to “građani” neće prihvatiti nametanje izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Komšić nije pojasnio.

Na sličan način kao i Komšić reagirao je i zastupnik Naše stranke Peđa Kojović. Iako se Schmidt o medijskim nagađanjima još nije oglasio Kojović već unaprijed zna da  bi Schmidtova intervencija u Izborni zakon bila u funkciji “ispunjavanja želja HDZ-a”, “diskriminirajuća”, “protivna europskim vrijednostima”…/R. I./HMS/Bošnjački političari protiv izborne reforme vode BiH u raspad


Od ponedjeljka traje propaganda kanonada bošnjačkih i probošnjačkih stranaka i medija o toma da visoki predstavnik Christian Schmidt navodno planira nametnuti odluku o izmjenama Izbornoga zakona koje bi trebale biti, kako tvrde istri autori, po volji HDZ-a i hrvatske strane u BiH.

Istina je da se danima šuška o mogućem raspletu i reakciji OHR-a, no informacije do kojih je Večernji list
BiH 
došao iz diplomatskih izvora govore kako se u suštini radi na rješenju čiji je cilj eliminirati eskalaciju krize između hrvatske i bošnjačke strane nakon sljedećih izbora. A do toga bi posve sigurno došlo ukoliko
bošnjačke stranke realiziraju plan da uz ponovno nametanje hrvatskog člana BiH Predsjedništva, Hrvatima presudnim glasovima Bošnjaka uguraju šestoricu izaslanika za federalni Dom naroda i na taj način cijeli jedan narod isključe iz vlasti.

U međunarodnoj zajednici procjenjuju kako bi takav ishod bio poguban za Federaciju BiH, a onda i za Bosnu i Hercegovinu. U slučaju da bošnjački politički radikali uistinu realiziraju plan o političkom istrebljenju Hrvata u Federaciji BiH nakon izbora ne bi vrijedio nijedan argument da srpska politika dalje ne zaoštri s planovima za odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

U suštini bošnjačka političari bi samo ubrzali raspad BiH. To ne žele u međunarodnoj administraciji angažiranoj u BiH. Zbog toga je upregnuta medijska i politička mašinerija kojoj je kratkovidni cilj samo eliminirati Hrvate. U suprotnom pak slučaju izmjena Izbornog zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata vratila bi nakon skoro dva desetljeća BiH na Daytonske postavke, a državu na put k Bruxellesu.
Upravo je tu ključan odnos Hrvata i Bošnjaka. Hlađenjem njihovih uzavrelih odnosa najviše bi profitirala država BiH./HMS/

 


hms.ba / HIC.hr
foto: arhivVijesti |Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre