HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regija

hrvatski šah

Hrvatski šah, set


19.srpnja 2022.
ODBIJEN MU PRIVATNI POSJET JASENOVCU
Aleksandar Vučić hrvatskim vlastima: Samo vi radite svoj posao

eksandar Vučić


Novi diplomatski skandal između Hrvatske i Srbije . Prema dostupnim informacijama, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedjelju je planirao privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, ali bez bilo kakve službene najave, pa mu je ulazak u Hrvatsku zabranjen.

Vučić je eagirao na odluku hrvatskih vlasti da mu zabrane posjet logoru Jasenovac objavom na Instagramu: "Samo vi radite svoj posao! Živjet će srpski narod i nikada neće zaboraviti!". Vučić je uz to objavio fotografiju Jasenovca. 

Vučić je rekao da je tri puta prošle i ove godine pokušao s hrvatskim vlastima dogovoriti službeni posjet Jasenovcu, ali da su stigli negativni odgovori i poručio da je spreman odgoditi sve obveze kad mu Zagreb javi da je taj posjet moguć.

Komunikacija o posjetu Jasenovcu je 2021. i 2022. iz njegova ureda pokušana s hrvatskim vlastima na razini savjetnika, ali su stigle odbijenice "zbog unutarnjopolitičke situacije" te obrazloženje da "posjet nije dobrodošao", rekao je.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da je prvi put posjet službeno zatražio 2. rujna 2021. godine, istaknuvši da je to bilo "mjesec dana nakon obilježavanja obljetnice 'Oluje'".

On je odbacio tvrdnje zagrebačkih medija da je njegov posljednji pokušaj da u nedjelju 17. srpnja
posjeti Jasenovac bio "provokacija" jer se približava obilježavanje Oluje.

- Prvi put molba je bila da se 10. rujna prošle godine omogući posjet Jasenovcu, ali je 4. rujna povratna poruka iz ureda (premijera Andreja) Plenkovića bila molba da se posjet pomakne zbog '
unutarnjo-političke situacije'.

- Molba je uslišana, nismo ni izišli u javnost, smatrajući da se s partnerima na takav način razgovara jer nama je Hrvatska važna, rekao je Vučić.


Premijer Plenković odgovorio Aleksandru Vučiću

Zahtjev je ponovljen 1. ožujka ove godine, a nakon dva dana stigao je odgovor da "posjet nije dobro
došao u ovom trenutku", a Vučić je naveo da se ni tada o tome nije javno očitovao.

Treći put je obavijestio je, kako je rekao, Milorada Pupovca o posjeti Jasenovcu i rekao mu da, ako
vidi potrebu, o tome izvijesti Plenkovićev ured, što je Pupovac i učinio.

Srbijanski predsjednik rekao je da su u Zagrebu Oluju "nekako podsvjesno povezali s Jasenovcem" i
da to "više govori o njima". Ustvrdio je da je namjera bila u Jasenovcu u nedjelju položiti cvijeće, upaliti svijeće i "objaviti taj događaj kada se završi da bismo izbjegli svaku provokaciju".

Vučić je poručio da je, kad god iz Zagreba stigne potvrda da može posjetiti Jasenovac, spreman odgoditi sve obveze jer "nema tog posjeta na svijetu" koji mu može biti važniji od posjeta jasenovačkom stratištu.

Konstatirajući ponovno da "nijedan predsjednik Srbije nije bio u Jasenovcu", Vučić je rekao da je to "sramota" jer je "jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti u Europi" osnovan prije 81 godinu.

Njegova želja je, objasnio je, da ode "za vrijeme mandata" i pokaže poštovanje prema žrtvama.

- Da pokažem da nećemo zaboraviti srpske žrtve i židovske i romske i svih drugih koji su na
monstruozan način ubijani u Jasenovcu, rekao je.

Srbijanski predsjednik naveo je da je u četvrtak, 14. srpnja oko 11 sati u sjedište Predsjedništva došla
otpravnica poslova hrvatskog veleposlanstva Maja Bogdan da prenese molbu premijera Plenkovića i šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana, uz poruku da su navodno u Zagrebu "zbunjeni jer su za posjet čuli neslužbeno"

Otpravnici poslova je Vučićeva savjetnica za vanjske poslove Tanja Jojić rekla da on "nema problem
s tim hoće li biti službeno ili ne", već da je planirao privatni posjet "bez posebnog medijskog pokrivanja".

- Svakako ne bih davao nikakve izjave koje bi značile provociranje hrvatske države, ustvrdio je Vučić.

On je kao neistinite odbacio tvrdnje da je posjet pripremao uoči obilježavanja Oluje i rekao da je prvi
posjet tražio prošle godine kad je prošla obljetnica.

Komentirajući opasku hrvatskog šefa diplomacije da odlazak u Jasenovac nije "odlazak na more",
Vučić je rekao kako ne želi ići na more u Hrvatsku.

- Ne želim ići na more u Hrvatsku, nisam zainteresiran, neću na more, ali hoću u Jasenovac, zanima me Jasenovac, naglasio je srbijanski predsjednik

Reagirala i Ana Brnabić premijerka Srbije


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio
tijekom dana privatno posjetiti Jasenovac, ali da je odgodio taj posjet "radi dobrih odnosa" Srbije i Hrvatske, prenijela je beogradska novinska agencija Beta.

- Nije mi jasno je li mu zabranjen posjet Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje ići, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerojatan presedan, rekla je Brnabić na televiziji Pink i dodala da je to "brutalno gaženje slobode kretanja".
Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno posjetiti mjesto "gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine tisuća Srba, jedini logor za djecu" na tlu Europe za koji ona zna, i da je ondje htio položiti cvijeće, a da je sprječavanje tog posjeta, što je najavila jedna članica Europske unije, "ne skandal, već mnogo više".

- Vučić će sad tražiti službeno posjet pa da vidimo te europske vrijednosti, rekla je Brnabić, ocijenivši da odgađanje njegova posjeta Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti "nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku".
Vulin najavio posebni režim za sve hrvatske dužnosnike

Tim povodom oglasio se i srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

Prema njegovim riječima, od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica morat će posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole.

Selaković: Zabrana zastrašujuća, razmotrit ćemo protumjere


Srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković nazvao je u nedjelju zastrašujućom odluku
hrvatske Vlade da ne dopusti privatni posjet Jasenovcu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i najavio
da će Beograd donijeti odluku o protumjerama.

Selaković je na izvanrednoj konferenciji za novinare pročitao notu hrvatskog MVEP-a u kojoj je
objašnjeno stajalište o Vučićevu privatnom posjetu, navodeći da je uzvraćeno notom hrvatskoj strani, ali da ju je otpravnica poslova Veleposlanstva RH u Beogradu odbila primiti.

- Ministarstvo vanjskih poslova Srbije šokirano je protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom MVEP-a Hrvatske kojom se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjuje dolazak u Jasenovac, rekao je Selaković.

On je novinarima pročitao notu srpske strane u kojoj je navedeno da se "na temelju arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti".

Selaković je za odluku Zagreba rekao da je "ne samo skandalozna, već i zastrašujuća" te da je "nečuveno i nevjerojatno da se to događa nakon Drugog svjetskog rata".

- Vlada Srbije donijet će odluku o protumjerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opće prihvaćenim pravilima međunarodnog prava, naglasio je Selaković.

Podsjetio je da je u prethodnih godinu dana registrirano više od 700 ulazaka nositelja diplomatskih i službenih putovnica Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, navodeći da su među visokim dužnosnicima Hrvatske bili i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnik u Uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Milan Bošnjak.

U tom smislu MVP Srbije "zadržava pravo" primjereno odgovoriti na odluku hrvatske strane.

Ministarstvo očekuje da će situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsjedniku Srbije "biti brzo razriješena".

 

Premijer Plenković odgovorio Aleksandru Vučiću


JUSP-ov popis jasenovačkih žrtava je izmišljenHRT.hr/ HIC.hr
foto: 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre