HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
zagreb-vijestizastave-stalci-koplja

zastava na stalku


 

 

21.lipnja 2022.
LJETNA DOGAĐANJA U ZAGREBU
I ove godine pod vedrim nebom Zagreb Classic Open Air festival


Zagreb Classic Open air festival


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program Zagreb Classic besplatan je za posjetitelje, kaže Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Dobitnik je Oscara 1975. godine za soundtrack u kultnom filmu Kum II., a glazbu je skladao i za brojne filmove jednog od najutjecajnijih redatelja prošlog stoljeća Federica Fellinija poput Prova d’orchestra, Amarcord i The Clowns.

Riječ je o Ninu Roti, znamenitom talijanskom skladatelju čije će fantastične skladbe pod vedrim zagrebačkim nebom 27. lipnja izvesti Zagrebačka filharmonija, orkestar sa 150-godišnjom tradicijom, uz vodstvo talijanskog dirigenta Marcella Rote te solisticu Cristinu Mosca.

Destinacija suvremene kulture

Dio je to programa popularnog Zagreb Classic open air festivala koji se održava od 23. do 29. lipnja na jednom od najljepših zagrebačkih lokacija, Trgu kralja Tomislava pod organizacijskom palicom Turističke zajednice grada Zagreba.

“Turistička zajednica grada Zagreba strateški je orijentirana prema razvoju kulturnog turizma, stoga Zagreb i pozicioniramo kao srednjoeuropsku destinaciju suvremene kulturne scene s bogatom ponudom kulturnih i inovativnih gradskih događanja tijekom cijele godine”, kazala nam je direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld . Zagreb Classic je, dodaje, jedan od projekata koji savršeno povezuje kulturu i turizam te pozicionira metropolu kao kulturno središte.

“Odličan glazbeni program i prekrasan ambijent bili bi svaki za sebe dovoljni za užitak u programu Zagreb Classica, a oba u isto vrijeme privlačna su kombinacija zbog koje je jedan od najljepših gradskih trgova prepun oduševljene publike”, kaže sugovornica.

Večer mjuzikla Jalta, Jalta

Ulaz je na programe besplatan, a osim zvukova najljepše filmske glazbe, posjetitelji će moći i guštati u notama iz izvanrednog opusa skladatelja i dirigenta Alfija Kabilja. Pamtimo ga po svevremenskom djelu “Neka cijeli ovaj svijet” iz čuvenog mjuzikla “Jalta, Jalta”, a svojim je djelovanjem obilježio glazbenu scenu i stvorio djela koja oduševljavaju generacije i generacije.

“Svaki od sedam dana Zagreb Classica poseban je na svoj način. Počinjemo s mladom ukrajinskom solisticom na violini, Anastasiyom Petryshak koja nastupa uz pratnju orkestra opere HNK u Zagrebu. Zatim imamo i Zagrebačko gradsko kazalište Komedija koji će izvesti Kabiljovo djelo Moji mjuzikli #2”, rekla je Bienenfeld dodajući da se cijeli program može pregledati na službenim stranicama Turističke zajednice grada Zagreba.

Vivaldi zatvara manifestaciju

Na repertoaru šestog dana festivala bit će i Pop Misa Mediterana našeg skladatelja Tončija Huljića i Hane Huljić Grašo, dok će dan nakon toga nastupiti višestruko nagrađivana francuska kantautorica Joyce Jonathan. Sa samo 21 godinom je izdala album koji je za manje od pola godine postao zlatan, a nedugo potom i platinast.

“Peti dan manifestacije pak proći će u znaku Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem dirigenta Marcella Rote. U utorak nastupaju Jazz orkestar HV-a i Adalbert Turner Juci, a Zagreb Classic završava 29. lipnja s koncertom Cameristi della Scala koji izvode Vivaldija i Piazzollu u 8 godišnjih doba”, kazala je Martina Bienenfeld.

Organizirano u rekordnom roku

Organizirati ovakav tip festivala na otvorenom nije nimalo lak zadatak, dodaje, zato što postoji mnogo aspekata i uvjeta koji se moraju zadovoljiti, kao i detalja na koje se treba paziti. Uz dobro posložen tim i partnere na projektu, istaknula je, su sve uspjeli prebroditi.

“Možda je najveći izazov bio kratak vremenski rok pripreme zbog neizvjesnosti oko pandemije, a i oko aktualnih previranja na europskoj političkoj sceni. Naime, pregovori s izvođačima i, općenito, dogovori oko ovako velikih projekata i svjetski poznatih imena vode se i po godinu i više unaprijed, a mi smo uistinu sve uspjeli organizirati u rekordnom roku”, dodaje naša sugovornica.


Kako privući turiste

Zagreb Classic, spomenimo, nije jedino događanje u kojem će Zagrepčani uživati ove godine, kao ni njegovi posjetitelji, kako lokalni, tako i strani.

“Kako bismo privukli što više gostiju sa ciljanih tržišta , osmislili smo i kampanju Summer BUZZG. Ona se kroz različite segmente obraća ciljanoj publici na domaćem i stranim tržištima, a kreirali smo i posebne vizuale koje komuniciramo putem integrirane offline i online kampanje”, rekla je direktorica TZGZ-a.

Mali Classic na Zrinjevcu

Osim novog izdanja popularne manifestacije dvorišta, Ljetnih večeri u HNK, Večeri na Griču, Ljeta kod Matoša, Cest is d’Best i brojnih drugih, valja izdvojiti i novi projekt koji počinje 17. srpnja.

“Događanja u Zagrebu tijekom ljetnih mjeseci uistinu je mnogo, a izdvojila bih još Mali Classic koji počinje u nedjelju točno u podne te će se održavati četiri nedjelje za redom u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu”, otkrila je Bienenfeld za kraj.

telegram.hr / HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre