HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

 


hrvatski šah

Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja


zastava na stalku15.srpnja 2022.
NOVA AKCIJA UREDA EUROPSKOG JAVNOG TUŽITELJA
U Varaždinu uhićena trojica zbog sumnje na primanje i davanje mita

uhićenje

 


Ured europskog javnog tužitelja u četvrtak je potvrdio da su tri osobe uhićene zbog sumnje na primanje
i davanje mita vezano uz dodjelu radova prilikom dogradnje i rekonstrukcije pročistača otpadnih voda u Varaždinu.


Istraga

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb su, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, proveli
kriminalističko istraživanje nad dvojicom 58-godišnjaka i jednim 64-godišnjakom, sve hrvatski državljani s varaždinskog područja, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita radi namještanja postupka javne nabave koji se odnosio na projekt sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. procijenjene vrijednosti nabave 178.000.000,00 kuna, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 58-godišnjak, za trgovačko društvo za projektiranje i graditeljstvo u kojem je osnivač i odgovorna osoba, dogovorio s drugim 58-godišnjakom kao tadašnjim direktorom dioničkog društva za opskrbu vodom i odvodnju otpadnih voda, dodjelu
radova u postupku javne nabave za odabir izvođača radova, a za novčanu naknadu neutvrđenog
postotka ukupne vrijednosti navedenog projekta, navodi se.

Kako bi navedeno realizirali, za pripremu Dokumentacije o nabavi na način da trgovačkom društvu 58-godišnjaka osigura prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima, angažiran je 64-godišnjak kao voditelj poslovanja u dvije konzultantske i injženjering tvrtke s područja Varaždina.
Istovremeno je sa 64-godišnjakom dogovorena nagrada – angažiranje njegovog trgovačkog društva kao podizvođača radova u istom projektu.

U cilju realizacije navedenog dogovora osumnjičenici su od svibnja do listopada 2021. godine poduzimali daljnje radnje u vidu: iniciranja postupka javne nabave, podnošenja cjenovno prilagođene ponude kako bi osigurali dodjelu nabave usluga upravo tom trgovačkom društvu, upućivanja pozivnog natječaja za nabavu usluga izrade Dokumentacije o nabavi unaprijed određenim trgovačkim društvima kako bi
ponuda društva 64-godišnjaka bila najpovoljnija i odabrana, kreiranja Dokumentacije o nabavi kojom se osigurala prednost trgovačkom društvu 58-godišnjaka i trgovačkom društvu 64-godišnjaka kao podizvođaču, izrade glavnog projekta – i njegova implementacija u Dokumentaciju o nabavi - u kojem je definiran način i metoda izvođenja građevinskih radova za koju je specijalizirano upravo društvo 58-godišnjaka i koje za te radove može ponuditi najpovoljniju cijenu i tako ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima, manipulacije prijedlozima za izmjenu dokumentacije u fazi javnog savjetovanja koja prethodi javnom nadmetanju, a kako bi prikrili vlastite uloge u osiguranju prednosti trgovačkom društvu 58-godišnjaka i potom u konačnici osigurali izmjenu Dokumentacije o nabavi na način da se prilagodi mogućnostima njegovog trgovačkog društva i društva 64-godšnjaka kao podizvođača, manipulacije daljnjim postupkom javnog nadmetanja sve u cilju stavljanja u privilegirani položaj trgovačko društvo 58-godišnjaka u odnosu na ostale zainteresirane gospodarske subjekte.


Nakon podnošenja ponuda svih zainteresiranih subjekata, u konačnici je odabrana ponuda trgovačkog društva 58-godšnjaka, koje je zaključilo sporazum o ustupanju pojedinih radova s trgovačkim društvom 64-godišnjaka kao podizvođačem. Međutim, ovo kriminalističko istraživanje spriječilo je izvođenje i plaćanje radova navedenim trgovačkim društvima uhićenjem spomenutih osumnjičenika te je utvrđena sumnja da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita.

Tijekom dana su na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu provedene pretrage pet domova i
drugih prostora, devet pretraga poslovnih prostorija i 3 vozila tijekom kojih je pronađena poslovna dokumentacija te je oduzeto više komada tehničke opreme.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom
nadzorniku, a kaznenu prijavu dostavili Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj.


Uhićenja

Uhićeni su predsjednik Uprave GK grupe Robert Gotić, bivši direktor Grupe Coning Stjepan Ptiček te bivši direktor Varkoma Željko Bunić, koji je na čelu varaždinske komunalne tvrtke bio za mandata bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka.


U srpnju 2019. - direktor Varkoma Željko Bunić te direktor GK grupe Robert Gotić predstavili su projekt Aglomeracije Varaždin. To je jedna od najvećih aglomeracija u Hrvatskoj - 685 miljuna bez PDV-a s PDVom oko 855 milijuna kuna.

Jutros - obojica su privedena. Sumnja se da su namjestili natječaj izgradnje pročistača koji je bio financiran europskim novcem. GK grupa je odrađivala posao dogradnje pročistača otpadnih voda vrijedan više od 30 milijuna eura.

Varkom je na zahtjev GK grupe mijenjao dokumentaciju, a Gotić, neslužbeno - tražio više novca za svoj posao.

Dok službena istraga traje, uzburkala se varaždinska politička scena. Robert Gotić bio je HDZ-ov gradski vijećnik, a Bunić direktor za mandata Ivana Čehoka. Čehok je pak za HTV kazao kako ne zna ništa o tome i da je taj natječaj odradila aktualna vlast, rekao je novinar HTV-a Ivica Grudiček.Aktualni gradonačelnik Neven Bosilj upozorava - to je samo dio repova bivšeg gradonačelnika.

- Ovo što se danas događa ima tri komponente - istražnu, upravnu i političku. Istražna - o ovome znamo isto kao i vi. Iznenađeni smo, provode se istražne radnje i bit ćemo svi obaviješteni. Upravna - grad Varaždin će pružiti podršku istražnim organima i svi odjeli kao i tvrtka Varkom dat će sve potrebne dokumente i biti na dispoziciji istražiteljima jer nemamo što skivati. Politička - meni je kao gradonačelniku izuzetno žao što se ovo događa u našem gradu, ali to je samo završni pečat nečemu ako stavljate privatni interes ispred javnog. A što građani o svemu misle rekli su na proteklim izborima i ovo su samo repovi koji se vuku još od prethodne vlasti, rekao je varaždinski gradonačelnik Bosilj.

Europski tužitelji dodaju kako sumnjaju na činjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 23,7 milijuna eura.

- EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, navode u priopćenju.


Pretražen Fond za zaštitu okoliša

Pretražena je GK grupa, tvrtka u vlasništvu Roberta Gotića, ali i njegova obiteljska kuća.

U sklopu akcije pretraženo je i zagrebačko sjedište Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako se doznaje iz izvora bliskih istrazi istražitelji su došli u prostorije fonda zbog izuzimanja dokumentacije i drugih dokaza, no nitko iz te institucije nije osumnjičen.Oglasio se MUP

U vezi s novom akcijom Ureda europskog javnog tužitelja oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:
Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su tri osobe s područja Policijske uprave varaždinske. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji na području više policijskih uprava (zagrebačke, varaždinske, vukovarsko-srijemske i istarske).

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.


O akciji u Varaždinu i u Saboru

- Treba naglasiti da je u ovom trenutku 19 milijardi kuna u prometu u Hrvatskoj vezanih samo za
projekte aglomeracije. Ja sam kao član Odbora za nacionalnu sigurnost, kad je bilo vezano za izvješće SOA-e, rekao da bi SOA trebala malo više nadzirati tih 19 milijardi kuna jer svi znamo kako se u određenim gradovima rade tenderi. Mislim da je to nešto na što treba skrenuti pozornost, a daju mi za pravo i ova uhićenja u Varaždinu, a znamo što je bilo u Velikoj Gorici i nekim drugim gradovima, rekao je Dario Hrebak, HSLS.

- Mislim da je ovo strašna bruka za Hrvatsku. Nemojmo zaboraviti da smo za sve zlouporabe europskog novca  penalizirani. Trošak takvih marifetluka plaćaju hrvatski građani i hrvatski proračun. Voljela bih
kad bi Državno odvjetništvo radilo svoj posao i kada bi sudjelovalo u tome da se Hrvatska oslobodi korupcije, trpanja javnog novca u privatne džepove i da svi oni koji su to činili budu adekvatno sankcionirani, a ne hrvatski građani i proračun, rekla je Sabina Glasovac, SDP 

HRT.hr / HIC.hr
foto:ilustracijaVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre