HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namaHrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku27.lipnja 2022.
VREMENSKA PROGNOZA
Stiže prvi toplinski val u Hrvatskoj, treba se čuvati vručine

jarko sunce
U Hrvatsku danas stiže prvi toplinski val, topli zrak stiže iz Afrike, koji će vrhunac imati sredinom tjedna. Temperature će biti više od 35 stupnjeva, a i noći će biti veoma tople. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje - cijela je Hrvatska, osim istočne Slavonije, "u žutom" - što znači da je vrijeme potencijalno opasno.
U središnjim dijelovima kontinentalne Hrvatske najviša temperatura će biti od 32 do 35, u dijelu Karlovačke, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije i do 37 stupnjeva. Dan će obilovati suncem uz mjestimice slab i umjeren jugoistočni i južni vjetar.
U gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu puhat će jugozapadnjak, uz obalu Istre te prema otvorenome moru južni i jugoistočni vjetar. Prevladavat će sunčano te će biti vruće uz najvišu temperaturu od 30 do 34 stupnja. Toliko se predviđa i na srednjem Jadranu. A u unutrašnjosti Dalmacije živa se u termometru može popeti i do 36, 37 stupnjeva.

No osim na vrućinu valja upozoriti i na povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima u utorak i srijedu, i to ponajprije u područjima uz granicu sa Slovenijom. Nažalost, postojat će uvjeti i za pojavu lokalnog grmljavinskog nevremena.

Liječnici upozoravaju: izbjegavajte izlazak od 10 do 17 sati i pijte dovoljno tekućine. 

- Treba se čuvati vrućine, ne izlaziti iz kuće ako nije neophodno u doba najvećeg sunca. Ako se i treba izlaziti iz kuće treba obući prozračnu pamučnu odjeću, staviti pokrivala na glavu, rekla je Jelena Kovačević, dr. med., voditeljica Službe hitne medicine Vukovarsko-srijemske županije.

- Piti čim više tekućine, prvenstveno vodu, nezaslađene napitke, izbjegavati kofein, alkohol, naglašava Velimir Turković, Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije. 

- Djeca, trudnice, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima moraju dodatnu pažnju posvetiti ovim savjetima, dodaje.Savjeti liječnika

Vrućina izaziva visok tlak i duge tegobe, pa liječnici, da ne interveniraju - savjetuju.

- Treba se čuvati vrućine, ne izlaziti iz kuće ako nije neophodno u doba najvećeg sunca, ako se i treba izlaziti iz kuće, obući prozračnu pamučnu odjeću, staviti pokrivala na glavu, kaže Jelena Kovačević, dr. med., voditeljica Službe hitne medicine u ZZHM-u Vukovarsko-srijemske županije

- Piti čim više tekućine, prvenstveno vodu, nezaslađene napitke, izbjegavati kofein, alkohol, kaže Velimir
Turković, dr. med., iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. 

- Djeca, trudnice, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima moraju još dodatnu pažnju posvetiti ovim savjetima, dodaje.

U Kninu ih već dobro znaju, drže se hlada. Na više od 30 stupnjeva samo pokoji prolaznik. Hladi i Krka i Jadransko more. Na dubrovačkim ulicama spas od sunca traži se na razne načine. Pasje su vrućine ali ne svima. Na zagrebačkom Sljemenu ljubitelji prirode zaštitu od sunca pronalaze u hladu šume.
Posljedica klimatskioh promjena

– Toplinski valovi su u ljeti uobičajeni, no povećava se njihova učestalost, veličina prostora na kojem se
javljaju i njihovo trajanje. Ovakve pojave bilježimo istovremeno u većem dijelu Europe. Zanimljivo je da
ih možemo bolje prognozirati nego ekstremne oborine, tako da se zdravstveni sektor i građani mogu bolje pripremiti – objašnjava klimatolog upitan kako će klimatske promjene utjecati na život na ovim
prostorima.
– Na žalost, ovakav tip događaja će zbog klimatskih promjena postati još češći i dulje će trajati. Što bude
viša emisija ugljikova dioksida u atmosferi, to će toplinski valovi biti sve ozbiljniji problem – upozorava.


hrt.hr /  hic.hr
foto:arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre