HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC vijesti-BiH

hrvatski šah

Hrvatski šah, set27.travnja
2022.
NA SJEDNICI DOMA NARODA PARLAMENTA BiH
Bošnjaci blokirali HDZ-ove izmjene Izbornog zakona, Čović dao izjavu za medije

Bakir Izetbegović


Proglašavamo prijedlog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda - kazao je SDA-ov zastupnik Asim Sarajlić.

Bošnjački zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH u srijedu su pozivanjem na vitalni nacionalni interes spriječili izglasavanje izmjena izbornog zakona kakve je predložio HDZ BiH pa je time praktično nestala i posljednja prilika da se prije raspisivanja izbora predviđenih za listopad postojeći zakon izmijeni.  -

Proglašavamo prijedlog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda - kazao je SDA-ov zastupnik Asim Sarajlić.

On je rekao da je prijedlog u cijelosti neprihvatjiv jer o njemu nema političkog dogovora pa je riječ o jednostranom i prouustavnom prijedlogu o čijem se sadržaju nisu imala priliku očitovati ni parlamentarna radna tijela. Uz to, kako je pojasnio Sarajlić, prijedlog ne uklanja niti jednu postojeću diskriminaciju u izbornom procesu, a uvodi nove kroz različiti način biranja bošnjačkog odnosno hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Diskriminatornim bošnjački zastupnici smatraju i prijedlog novog načina biranja zastupnika.
Poslovnikom Doma naroda predviđeno je da se u slučaju pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odmah saziva zajedničko povjerenstvo koje se sastoji od tri zastupnika iz sva tri nacionalna kluba s ciljem rješavanja spornog pitanja. Ako to povjerenstvo ne uspije, u roku od pet dana predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji bi po hitnom postupku trebao preispitati proceduralnu ispravnost slučaja.

Obrazlažući prijedlog svoje stranke, zastupnik Bariša Čolak je prije pokretanja postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa kazao kako je cilj HDZ-a bio stvoriti nužne zakonske pretpostavke da bi se izbori uopće mogli raspisati, što Središnje izborno povjerenstvo (SIP) najavljuje za 4. svibnja. Kazao je kako nema odredbi izbornog zakona koje reguliraju popunu Doma naroda parlamenta Federacije BiH a time i takvog doma u državnom parlamentu pa se to mora urediti novim zakonskim odredbama.

Izigran sporazum iz Mostara

- Nemamo više vremena čekati jer je najavljeno raspisivanje izbora a u cjelovitije izmjene ne možemo ići jer nemamo vremena promijeniti ustav BiH - kazao je Čolak potvrdivši kako zbog toga prijedlog ne uključuje provedbu niti jedne od pet presuda Europskog suda za ljudska prava.

Kazao je kako je sada ipak najvažnije osigurati izbor legitimnih članova Predsjedništva BiH i zastupnika u domovima naroda kako bi se time onemogućila dominacija nad jednim od naroda. Za HDZ je najvažnije zastupanje Hrvata pa stoga, kako je pojasnio, predložene izmjene uključaju samo način izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH a ne i druga dva. 

- Krajnje je vrijeme da se ovo pitanje riješi - kazao je Čolak koji smatra kako je nužno otkloniti diskriminaciju predstavnika hrvatskog naroda dok će se diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina i ostalih rješavati naknadno, odnosno kada bude moguće promijeniti ustav.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović ponovo je ustvrdio kako nema formalno-pravnih uvjeta za provedbu izbora nakon što su u protekle dvije godine propali svi pokušaji pregovora čime je izigran sporazum iz Mostara koji su 2020. potpisali on i čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. Optužio je SDA da sada pokušava preuzeti svu vlast u Federaciji BiH zlorabeći pri tom pripadnike nacionalnih manjina a na predstojećim izborima po četvrti put nametnuti nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH.


Izetbegović: Imam veze s tim koliko i s ulaskom Finske u NATO

Manjkavosti postojećeg prijedloga svoje stranke Čović je obrazložio potrebom da se izbori održe na
zakonit način, a primjedbe SAD i EU odbacio je uz konstataciju kako su predložene izmjene sukladne ustavu BiH, posebice kod izbora zastupnika u domove naroda.
- Prijedlog je mogao izgledati drugačije a našli smo najjednostavniju formu kako bi se izbori mogli održati i kako bi imali političku stabilnost u BiH - kazao je Čović.

Bakir Izetbegović odgovorio je Čoviću konstatacijom kako se njih dvojica očevidno razikuju po tome kada kažu tko je legitmni predstavnik kojega naroda. Čelnik SDA kaže da je za njega Željko Komšić legalno izabrani član Predsjedništva BiH iako tvrdi da on u njegovu izboru nije ni na koji način sudjelovao nego je to radila ljevica. 
- Imam veze s tim koliko i s ulaskom Finske u NATO - kazao je Izetbegović dodajući kako je bio spreman
na dogovor o izmjenama izbornog zakona, ali ne po modelima kakve je nudio HDZ.

Potporu HDZ-u pružila Dodikova stranka

Potporu HDZ-ovim prijeldozima ponudili su samo iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Zastupnica te stranke Dušanka Majkić kazala je kako je to razuman pokušaj da se zaštite oni koji se osjećaju ugroženima. Da bi izmjene izbornoga zakona stupile na snagu morao bi ih potvrditi i Zastupnički dom parlamenta BiH no za to u slučaju HDZ-ovim prijeldoga nema nikakvih izgleda jer se tamo odlučuje kroz mehanizme koji traže i kvalificiranu i entitetsku većinu a nje nema bez glasova zastupnika iz bošnjačkih i građanskih stranaka. Organiziranje izbora u BiH SIP bi trebao raspisati
4. svibnja a njihova provedba važećim je zakonom predviđena za 2. listopada. (vecernji.hr)Čović dao izjavu medijima

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se medijima nakon što je Klub Bošnjaka uložio vitalni nacionalni interes na prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona BiH.

– Danas se napravila promjena pa smo imali raspravu i o dnevnom redu i naravno i raspravili smo isključivo oko procedura hitnosti, poslovnička procedura.

Usvojili smo da ovaj zakon ide po hitnoj proceduri, kada smo otvorili raspravu tada se predstavnik kluba Bošnjaka u Domu narodu javio i pozvao na štetnost po vitalni nacionalni interes sukladno poslovniku.

Dva kluba su se izjasnila, Hrvatski i Srpski, da ovo nije štetno po interes bošnjačkog naroda, dok je Klub Bošnjaka uz dodatak kolege Miletića, iz Hrvatskog kluba, je podržao inicijativu Bošnjaka da je to štetno po interes bošnjačkog reda i time smo faktički završili taj poslovnički čin, prenosi Avaz.

Dogovoreni predstavnici povjerenstva ispred tri kluba

Dogovorili smo predstavnike povjerenstva ispred tri kluba, koji čine kolega Izetbegović u ime Bošnjaka, kolega Nović u ime srpskog naroda i kolega Čolak u ime Hrvata koji su maloprije održali prvu sjednicu tog povjerenstva o suglašavanju.

Kolega Čolak i kolega Nović su se izjasnili da ovo nije štetno i takav će stav zauzeti, dok je kolega Izetbegović sebi uzeo vrijeme, a poslovničko vrijeme je maksimalno do pet dana da se mora izjasniti. Ako se ovo povjerenstvo ne usuglasi, ova procedura ide ka Ustavu BiH na konačno odlučivanje.

Ovo je 14. jubilarna odluka Kluba Bošnjaka da se pozovu na vitalni nacionalni interes Bošnjaka u Parlamentarnoj skupštini. Bilo je očekivano da se povuče vitalni nacionalni interes. Od 16, 14 vitalnih nacionalnih interesa povukli su Bošnjaci u Domu naroda. Kada dobijemo odluku Ustavnog suda tada ćemo nastaviti rad po ovoj točki dnevnog reda.

Ovo nije politička predstava, ovo je zaštita jednog naroda. Zaštita kako osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, kada već nismo mogli sprovesti cjelovite izmjene i dopune Izbornog zakona na kojima smo radili posljednje dvije godine i dali puni doprinos.

Hrvati su, i tim koji je pregovarao, je dao više od deset prijedloga izmjena i dopuna Ustava, izbora članova Predsjedništva i Domova naroda. Kada to nismo uspjeli, ostao je jedan mali minimum – da pokušamo popraviti što se da popraviti, da spriječimo dalje političko naselje, ja bih kazao, u BiH, nesporazumi i sve ono što danas imamo na sceni u BiH kada je u pitanju funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti BiH.

To je bio razlog. A da prije par dana nije predstavnik SIP-a razglasio kako će raspisati izbore ili donijeti odluku o Općim izborima za ovu godinu 4. svibnja, mi ova pitanja vjerojatno ne bi ni pokrenuli na ovaj način. Kada je to javno kazano, onda smo dali šansu da još jednom kroz hitnu proceduru pokušamo popraviti što se da popraviti, da ove izbore održimo, uz sve ove manjkavosti koje imamo, ali da bar izbjegnemo dalje nelegitimno izbor predstavnika nekih naroda u institucijama.

Zaštita Hrvata od majorizacije u Federaciji

Izetbegović javno govori već duže vremena da će teško objasniti svojim ljudima da neće ove godine moći izabrati dva člana Predsjedništva. Što znači igra je s vremenom, to je politika. Kolega Izetbegović je tražio poslovničku mogućnost, a ona je do pet dana i tu se ne može ništa dogovoriti.

U prijedlozima koje smo mi dali smo uklopili potpuno Ustav BiH. Mi ne mijenjamo, nažalost, Ustav BiH, ostaje identičan jer nismo napravili suglasice oko toga.

Bolje da ne komentiram ono što kažu međunarodni predstavnici koji su s nama proveli godinu dana u pregovorima. Zamolit ću sve ako nam već me pomažu, da nam ne odmažu.

Sve prijedloge koji smo davali davali smo da riješimo krizu u BiH. Moj zadatak kao predstavnika hrvatskog naroda je da pronađemo rješenje da zaštitimo hrvatski narod od majorizacije u Federaciji. Ja bih bio sretan da smo sve ovo riješili kroz rasprave, dali smo deset prijedloga… Danas moramo koristiti parlamentarne
mogućnosti.

Za mene je neprihvatljivo da iz sredina u kojima imate predstavnike jednog konstitutivnog naroda drugi narod bira njihovog predstavnika – rekao je Dragan Čović u svom obraćanju medijima nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH./HMS/

 
Izetbegović i SDA blokiraju rad Doma naroda kako bi spriječili izmjenu Izbornog zakona BiHvecernji.hr/ HIC.hr
foto:arhiv 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre