HIC
HIC-aktualno

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

29.travnja 2021.
NIŠTA OD PREMJEŠTAJA
Braći Mamić se nastavlja suđenje u Osijeku, Zoranu odbijen zahtijev za izdražavanje kazne u BiH

Zdravko i Zoran MaMIĆ


Suđenje u slučaju sudskopg procesa Mamić ipak će se nastaviti u Osijeku, odredio je to Visoki kazneni sud Republike Hrvatske. Podsjetimo, Zoran i Zdravko Mamić zatražili su odsluživanje kazne u Bosni i Hercegovini, umjesto u Hrvatskoj.

Sud je priopćio da je riječ o ''kaznenom postupku protiv sedam optuženika zbog niza kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja'' te smatraju da je za provjeru sudačke nepristranosti odlučno može li se bojazan stranke ili javnosti smatrati objektivno opravdanom.

Nadalje, to što je Zdravko Mamić iznio brojne optužbe protiv četvorice sudaca također nije razlog ''koji bio upućivao na subjektivnu pristranost svih ostalih sudaca tog suda samo zato što obnašaju sudačku dužnost na istom sudu'', izvijestili su te dodali da optužbe ne predstavljaju prihvatljiv argument za sumnju u nepristranost drugih sudaca.

'Nisu ostvareni ni razlozi za prenošenje mjesne nadležnosti zbog ekonomičnijeg postupanja pred drugim stvarno nadležnim sudom Takvi navodi jednog predlagatelja ne dovode u pitanje postojeću odluku predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je prvotno i određena nadležnost Županijskog suda u Osijeku u ovom predmetu'', priopćili su.

Također, odbačeni su i prijedlozi jednog optuženika za izdvajanje iz spisa predmeta svih odluka optužnog vijeća kao nezakonitih dokaza.

''O tom prijedlogu u ovom postupku Visoki kazneni sud ne može odlučivati. Zakonitost pojedinog dokaza ili pojedine sudske odluke nije predmet preispitivanja u okviru instituta prenošenja nadležnosti'', zaključili su.
Odbijen zahtijev Zorana Mamića

Ministarstvo pravosuđa i uprave RH u četvrtak je izvijestilo da „u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi” Zorana Mamića koji je zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u BiH što je ranije odbio zagrebački Županijski sud.

Ministarstvo u priopćenju ističe da ih je Županijski sud u Zagrebu izvijestio kako iz priložene dokumentacije - molbe osuđenika, njegovih osobnih podataka te javno dostupnih podataka, proizlazi da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upućivanjem zamolbe nadležnom tijelu Bosne i Hercegovine za preuzimanjem izvršenja kaznene presude.

„Obzirom da, temeljem utvrđenih činjenica i dopisa nadležnog suda, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upućivanjem zamolbe nadležnom tijelu Bosne i Hercegovine za preuzimanjem izvršenja kaznene presude, Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi osuđenika Zorana Mamića”, navode u priopćenju, prenosi Hina.

Sutkinja izvršenja kazne zatvora zagrebačkog Županijskog suda odlučila je u ponedjeljak da se bivši trener Dinama Zoran Mamić i bivši poreznik Milan Pernar moraju javiti u zagrebački zatvor 10. svibnja radi izdržavanja kazni.
Oba brata Zoran i Zdravko Mamić pobjegli u BiH

Braća Mamić, Vrbanović i Pernar idu u zatvor


dnevnik.hr /HIC.hr
Snimio: Milivoj Mijošek 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre