HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC vijesti-BiH

hrvatski šah

Hrvatski šah, set05.svibnja
2022.
PREDSJEDNIK HDZ BiH ZA RTL
Čović: Spriječit ćemo stavranje bošnjačke federacije ; HNS BiH pokrenut će korake za teritorijalni preustroj BiH

Dragan Čović

U BiH ništa novo. Raspisani su opći izbori za 2. listopada i to prema postojećem izbornom zakonu nakon propalih pregovora o izmjenama, koje bi Hrvatima osigurale jednaku zastupljenost.

Odluku je donijelo Središnje izborno povjerenstvo, protiv čega je glasao samo Vlado Rogić, jedan od dvojice hrvatskih članova Povjerenstva. Smatra da nema preduvjeta za izbore jer nije provedena presuda
Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” koja je stavila izvan snage dio izbornog zakona oko načina konstituiranja
Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Što za Hrvate znači raspisivanje izbora bez promjena izbornog zakonodavstva, hoće li bojkotirati izbore i što kaže o inicijativi predsjednika Milanovića? Sve je to u ekskluzivnom intervjuu Damiri Gregoret otkrio dr. Dragan Čović, šef Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Izbori su ipak raspisani 2. listopada bez ikakvih promjena izbornog zakonodavstva. Upitan hoće li bojkotirati izbore ili na njima sudjelovati, Čović kaže da su izbori, nažalost, raspisani te da smatra da nemamo nikakvih tehničkih ni pravnih preduvjeta. -Međutim, mi moramo poštivati pravila. Mi ćemo se za te izbore pripremati narednih 150 dana i radit ćemo sve da dobijemo te izbore, rekao je Čović.

Pisao je međunarodnim liderima i najavio da će „Hrvatski narodni sabor (HNS) krenuti u teritorijalni preustroj BiH“. Odgovarajući na pitanje što to konkretno znači i je li to stvaranje trećeg entiteta, Čović kaže da to znači provedbu zaključaka Hrvatskog narodnog sabora koji je zasjedao u veljači ove godine da bi pokazali svoju vjerodostojnost.


“To znači naći rješenja unutarnje organizacije u BiH, da hrvatski narod može zaštititi svoje interese, da više nikada ne dođemo u situaciju da na ovaj način kao i na prošlim izborima i ovaj put tražimo rješenje za sebe od jedne klasične majorizacije brojnijeg naroda BiH. Kako će konačno izgledati taj koncept naše reorganizacije i institucionalne i teritorijalne to je pitanje dogovora koji ćemo raditi unutar Hrvatskog nacionalnog sabora. Taj proces današnjim danom otpočinje”, rekao je Čović.

Izetbegović je poručio da se izbori u BiH moraju održati, a Džaferović poziva sve one koji su mislili raditi bilo kakve opstrukcije da na vrijeme stanu. Upitan je li to shvatio kao prijetnju, Čović je rekao da nije.

“Oni prijete svake godine po nekim osnovama, a koje je i ovaj puta mislio jedan od njih, a oni su jedna osoba, odnosno jedna glava, a dva tijela. Ja to ne doživljavam kao prijetnju HDZ-u ili Draganu Čoviću.
Mi ćemo voditi svoju politiku, politiku HNS-a i HDZ-a
. Idemo se pripremati za izbore kao da će biti sutra”, rekao je Čović.


Referirajući se na upit treba li uvjetovati ulazak Finske u NATO promjenom izbornog zakonodavstva u BiH, predsjednik HDZ BiH i HNS kaže da će se izborno zakonodavstvo mijenjati ako se uspije naći dovoljno kvalitetnu većinu unutar parlamenta Bosne i Hercegovine.

 

-Vrijeme za to je isteklo. Imamo još neke opservacije u Domu naroda koji smo dali mi i u Zastupničkom domu koji su dali Bošnjaci zajedno sa nekim lijevim strankama. Uvjeren sam da za to više vremena nema. Pokušat ćemo još ova dva-tri mjeseca koliko još parlament radi, a pozivam sve institucije Republike Hrvatske da iskoriste svoje autoritet i utjecaj unutar asocijacija kojima pripadaju EU i NATO savezu, ali i svih drugih da otvore pitanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena, rekao je Čović.

Odgovarajući izravno na pitanje pozdravlja li onda inicijativu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, Čović kaže da sve što u konačnici može donijeti dobro te da je prije svega razgovarao s predsjednikom
Vlade Republike Hrvatske. Nemjerljiv je, kaže, doprinos koji daje Vlada RH i sam Plenković zadnjih šest godina.

Novinarka RTL-a kazala je da je na temelju onoga što je rekao Čović vidljivo da je sklon uvjetovanju Finske izbornim zakonom u BiH.


Upitan nije li toj ideji sklon hrvatski premijer Plenković, Čović kaže da se naći se negdje između dva autoriteta koji predvode Republiku Hrvatsku nije zgodno.

-Naša pozicija danas je da očuvamo hrvatski narod u BiH i moj jedini interes je učiniti sve za interes hrvatskog narod au BiH. To je taj element ustavne ravnopravnosti i zato pozivam i predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade i predsjednika Sabora i sve saborske zastupnike da razumiju našu poziciju. Bilo koji oblik podijele koji postoji u razmišljanju tih autoriteta ne prenosi na BiH i hrvatski narod, rekao je Čović.

Očekujete li onda da premijer Plenković prihvati inicijativu predsjednika Republike?

Govoreći o tome očekuje li da Plenković prihvati Milanovićevu inicijativu, Čović kaže da ucjene nikada nisu bile rješenje ni u ovom slučaju, ako bi se to zvalo ucjenom.

-To nije rješenje. Ja milim da oni trebaju svakako sjesti i naći jedna zajednički sadržaj kada je u pitanju hrvatski narod u BiH i s tim interesom izaći ispred onih koji mogu utjecati da se promjeni stanje u BiH. To premijer Plenković intenzivno radi i mislim da ćemo do kraja tjedna imati predstavnika EU u Sarajevu i
Mostaru. Mislim da će se do kraja tjedna doći do najviše razine EU, a to je zasluga gospodina Plenkovića, rekao je Čović
.

Čović kaže i da ima korektan odnos s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

_Razgovaramo telefonski. Susret je zadnji bio u Livnu pri posjeti predsjednika Republike Hrvatske uz dane oslobađanja Livna. Tada smo dugo razgovarali. Telefonski razgovori su korektni i česti svakih sedam do 10 dana za razliku ovih ostalih koji su intenzivniji s ministrima i s predsjednikom Vlade i kao predsjednikom HDZ-a, rekoa je Čović.

Odgovarajući na pitanje kakav ishod očekuje u listopadu te hoće li se dogoditi da Komšić ponovno postane ‘predstavnik’ Hrvata, Čović kaže da, ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, male su šanse da se bilo što dogodi.


-Bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i predsjednika i to je prakticirao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve. Morati ćemo se ništiti s onim vjetrovima koji nas nastoje eliminirati i onom njihovom traženju bošnjačkog naroda da ovlada do kraja Federacijom, da od Federacije napravi bošnjačku Federaciju. To moramo spriječiti i ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti, rekao je Čović. (HMS.ba)

Bošnjaci blokirali HDZ-ove izmjene Izbornog zakona, Čović dao izjavu za medijeHIC.hr
foto:arhiv 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre