HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regija

hrvatski šah

Hrvatski šah, set13.svibnja
2022.
SLOVENIJA
U kemiskoj tvornici u Kočevju dogodila se snažna eksplozija, šestero poginulih

Kočevje , Slovenija

Broj smrtnih žrtava u nesreći koja se u četvrtak dogodila u kemijskoj tvornici u slovenskom Kočevju povećao se na šest, nakon što je sinoć u ljubljanskom Kliničkom centru umro jedan od dvojice radnika koji su u eksploziji i požaru dobili teške opekline, potvrdio je direktor tvrtke Melamin Srečko Štefanič.


Podsjetimo snažna eksplozija se dogodila u četvrtak ujutro. Uzrok tragičnog događaja najvjerojatnije je ljudska pogreška djelatnika tvrtke prilikom prepumpavanja sirovine", kazao je u izjavi za medije direktor tvrtke Srečko Štefanič.

"Uzroci eksplozije još se istražuju, no najvjerojatnije je došlo do ljudske pogreške prilikom ispumpavanja sirovine u skladišni prostor - jer je došlo do tragične zabune pa je kod prepumpavanja jedna sirovina zamijenjena drugom, što je izazvalo eksploziju i požar", rekao je Štefanič.

U nesreći je poginula jedna osoba zaposlena u Melaminu, tvrtki koja proizvodi melaminske smole koje se koriste u kemijskoj, papirnoj, gumarskoj i građevinskoj industriji, te petoro djelatnika jedne tvrtke iz Ljubljane koji su u prostoru gdje je došlo do eksplozije trebali popraviti elektroinstalacije.

Kriminalistička istraga o okolnostima nesreće se nastavlja. Očekuje se da će policija danas izaći s prvim rezultatima istrage o nesreći.

Pritom upozoravaju da nije bilo mogućnosti njihova preživljavanja na mjestu nesreće koju je najprije pogodila jaka eksplozija, a onda i požar - lokaliziran nakon nekoliko sati, po navodima vatrogasaca s obzirom na ono što su zatekli i na temperature koje su uništile dio pogona pogona.

"Vatrogasci su izvršili uviđaj i zaključili potragu za nestalima", kazao je večeras zapovjednik Vatrogasne brigade Kočevje Leon Behin. Na terenu je ostalo 15 vatrogasaca koji pomažu u osiguranju i radu s kriminalistima.

Opasnosti za okoliš više nema, računa se da nije došlo do veće ekološke katastrofe, no zbog dimenzija nesreće i posljedica požara svih 200-injak zaposlenih u inače uspješnoj kemijskoj tvrtki iz Kočevja poslani su na čekanje.

Budućnost tvrtke je neizvjesna jer je dobar dio zgrada i opreme, kao i računalna oprema uništeno, javili su večeras slovenski mediji.

 

Za građane Republike Hrvatske ne postoji opasnost od posljedica eksplozije koja se dogodila u Sloveniji - priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH.  (dnevnik.hr)HIC.hr
foto:HRT 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre