HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti EUhrvatski šah

Hrvatski šah, set14.travnja 2022.
POTPORA UKRAJINI
Europski predsjednici posjetili Ukrajinu, zgroženi stanjem u toj zemlji

europski predsjednici u Ukrajini


Predsjednici Poljske i baltičkih zemalja u srijedu su posjetili Borodjanku, gradić u blizini Kijeva koji je litavski predsjednik Gitanas Nauseda opisao „natopljenim bolom i patnjom“ nakon „brutalnih ratnih zločina“.
Nauseda i njegovi kolege, Poljak Andrzej Duda, Estonac Alar Karis i Latvijac Egils Levits u Ukrajinu su stigli zajedno vlakom u cilju iskazivanja podrške ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju „u trenutku ključnom“ za Ukrajinu, rekao je u srijedu ujutro poljski čelnik.  "Ovdje je tamna strana čovječanstva pokazala svoje lice", napisao je na Twitteru Nauseda, nakon zaustavljanja u bombama uništenoj Borodjanki koja je bila poprište navodnih zlostavljanja tijekom duge ruske okupacije.


To mjesto je „natopljeno patnjom i boli“, a „ukrajinski civili su tamo ubijani i mučeni“, rekao je Litavac, ponovivši kako ruski ratni zločini neće ostati bez kazne. 
"Ovaj rat, moramo ga pobijediti", inzistirao je litavski predsjednik. Detalji o posjetu predsjednika nisu bili javni iz sigurnosnih razloga. 
Poljski je predsjednik na Twitteru objavio fotografiju na kojoj se vidi s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem.

Četvorica predsjednika su se uoči puta u Ukrajinu sastala u Rzeszówu, gradu na jugoistoku Poljske, na susretu na temu solidarnosti s Ukrajinom. 


Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, koji je u utorak posjetio Varšavu, rekao je da je također razmišljao o odlasku u Ukrajinu s drugim šefovima država, ali ga je ukrajinska vlada u tome odbila. Steinmeiera je ukrajinska strana kritizirala zbog odnosa s Rusijom posljednjih godina.
Ranije ovaj mjesec ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj optužio je predsjednika te zemlje da je razvio „paukovu mrežu kontakata“ u Rusiji te da se oko njega nalazi niz proruski orijentiranih političara. 


Ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melnik za vikend je jasno dao do znanja da Kijev očekuje posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza umjesto predsjednika Steinmeiera čija je funkcija uglavnom ceremonijalna.  "Umjesto Steinmeier trebao bi doći kancelar ili drugi članovi njemačke vlade, koji bi mogli donijeti konkretne odluke o daljnjoj značajnijoj potpori Ukrajini", rekao je Melnik za dpa.

Ukrajina je od Njemačke zatražila teško naoružanje, uključujući tenkove i topništvo, ali je to blokirao Scholz koji inzistira na zajedničkom djelovanju EU-a.

Njemačka bi ove godine mogla prestati uvoziti rusku naftu, rekao je u petak kancelar Olaf Scholz, signalizirajući hitnost koja tjera najveće europsko gospodarstvo da se prestane oslanjati na energiju iz Rusije nakon njezine invazije na Ukrajinu.
Ruska nafta sada čini 25 posto njemačkog uvoza, 10 posto manje nego prije invazije, a uvoz plina smanjen je s 55 na 40 posto. Ruski uvoz antracita pao je na 25 posto s 50 posto prije invazije. (poslovni.hr)dnevnik.hr/ HIC.hr
foto: 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama