HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti-gospodarstvo

hrvatski šah
Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku


28.lipnja 2022.
PRIPREMA HRVATSKE ZA ULAZAK U EUROZONU
O rujna starta obevza iskazivanja dvojnih cijena

hrvatske kovanice, kuna i eur


 

 

 

 

 

 

 

 

Iako su zbog turističke sezone pojedini ugostitelji i trgovci već počeli dvojno iskazivati cijene, kada 5. rujna to postane i obveza za sve, dio mjesta na kojima svakodnevno kupujemo ipak će biti izuzet od
iskazivanja cijena u kunama i eurima. Od dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima pošteđeni su prodavači na štandovima i klupama na tržnicama, kiosci, OPG-i i taksisti.

Dvojne cijene od prvog ponedjeljka u rujnu ne moraju biti iskazane ni na totemima i agregatima benzinskih postaja, različitim prodajnim automatima, samoposlužnim uređajima za prodaju, igrama na sreću, zrakoplovnim kartama, kartama za javni prijevoz, kuponima za popuste, iznosu povratne naknade na ambalaži, knjigama, poštanskim markama, biljezima, poklon-karticama, SIM karticama i otisnutim ulaznicama za kazalište ili koncerte.

Uočljiv prikaz

No, i svi oni koji nemaju obvezu isticanja dvostrukih cijena dužni su potrošačima prilikom prodaje roba i usluga ukupni iznos na računu iskazati u kunama i eurima.

To znači da, primjerice, tijekom vožnje taksijem od 5. rujna potrošač neće moći na taksimetru pratiti stanje svoje vožnje u kunama ili eurima, ali račun mora dobiti iskazan u obje valute. Na kartama za javni prijevoz ili ulaznicama za kazalište i koncert građani također neće moći vidjeti cijenu u kunama i eurima, osim ako karte i ulaznice nisu ujedno i račun. Cijene za karte i ulaznice morat će biti dvojno iskazane na cjeniku, etiketi ili na neki drugi potrošačima uočljiv način. U Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom uz navedene iznimke pojašnjava se da su od dvojnog iskazivanja cijena pošteđeni i poslovni subjekti u slučajevima kada bi im to uzrokovalo nerazmjerne troškove, kao što su totemi na benzinskim postajama, fiksni paneli i stupovi s iskazanom cijenom, agregati, električne punionice, TV sučelja, taksimetar, zasloni blagajni i samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga. Na prodajnim mjestima koja su navedena kao iznimke do 31. prosinca 2022. cijene moraju biti iskazane u kunama, a od 1. siječnja 2023. u eurima. Obveza dvojnog iskazivanja cijena ključna je mjera za sprečavanje neopravdanog povećanja i neispravnih preračunavanja cijena pa će se potrošači na prodajnim mjestima koja nemaju tu obvezu sami morati pobrinuti o preračunavanju koje će očito od rujna svima postati svakodnevna navika. Cijene benzina prate se svakodnevno, ali kada 5. rujna počne obveza dvojnog iskazivanja cijena, na golemim totemima na benzinskim postajama i dalje mogu ostati samo cijene u kunama.


Na fiksnim stupovima, agregatima i električnim punionicama također mogu ostati cijene samo u kunama, ali u prodajnom prostoru unutar benzinskih postaja cijene proizvoda moraju biti dvojno iskazane. U Ini najavljuju da će na svim maloprodajnim mjestima od 5. rujna 2022. iskazivati cijene proizvoda dvojno, odnosno u kunama i eurima. "Dvojni prikaz ukupnog iznosa za plaćanje bit će i na svakom računu koji dobije kupac, a jasno će se komunicirati i fiksni tečaj konverzije, kako na računu tako i na obavijestima istaknutim na uočljivom mjestu unutar maloprodajnog prostora. Svi marketinški materijali prilagodit će se dvojnom iskazivanju cijena. S obzirom na to da agregati nemaju tehničke mogućnosti dvojnog prikazivanja cijena, na njima će biti istaknuta dopunska obavijest s dvojnim jediničnim cijenama za svaku vrstu goriva, a od 1. siječnja 2023. na agregatima će se iskazivati cijena u eurima. Dopunska obavijest na agregatima bit će istaknuta tijekom cijelog prijelaznog razdoblja, odnosno do kraja 2023.", najavljuju iz Ine.

Obveza i na akcijama

Tržnice su također izuzete od dvojnog iskazivanja pa će kupci koji su dosad na štandovima uglavnom morali sami ispitivati za cijene to i dalje činiti, s tim da će ili sami preračunavati ili trgovce usmeno testirati jesu li spremni za precizno preračunavanje svojih cijena. Iz riječkih tržnica ističu kako je, budući da nema obveze dvojnog iskazivanja cijena trgovaca na štandovima i klupama, na zakupcima da sami odluče hoće li isticati dvojne cijene.

"TD Rijeka plus će svakako kao upravitelj riječkih tržnica zakupcima predložiti da se istaknu dvojne cijene. Jedinu obvezu za isticanje dvojnih cijena imaju maloprodaja i obrti koji će morati imati istaknute dvojne cijene, dakle svi zakupci koji imaju registrirane obrte, d.o.o. ili j.d.o.o. Također, trgovci su tijekom posebnih oblika prodaje (akcije, sniženja, popusti i sl.) dužni istaknuti cijene u kunama i eurima, kao i cijenu koja se primjenjivala za isti proizvod tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje", pojašnjavaju iz Rijeke plus koja upravlja riječkim tržnicama. U Zagrebačkom holdingu ističu da su imenovali tim za pripremu informacijskog sustava za uvođenje eura. Tako će i podružnica Zagrebačkog holdinga Tržnice Zagreb uskladiti svoj cjenik i sve druge dokumente koji se odnose na izravni odnos prema potrošačima.

Štandovi i klupe

"Kako je u Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene kune eurom jasno istaknuto da
poslovni subjekti koji prodaju robu i pružaju usluge na štandovima i klupama na tržnicama na malo i izvan tržnica na malo, kao i na prigodnim prodajama (sajmovima) nisu dužni dvojno iskazivati cijene, tako će i u slučaju kod naših poslovnih korisnika ovisiti o njima samima žele li dvojno iskazivati cijene ili ne. Svi ostali poslovni suradnici koji koriste prostore Tržnice Zagreb i u njima nude svoju robu ili usluge bit će dužni dvojno iskazivati cijene, no sam proces i kontrola nisu u nadležnosti Tržnica, nego svakog poslovnog subjekta zasebno", najavljuju u Zagrebačkom holdingu.


Utvrđen središnji paritet hrvatske kune na 7,53450 kuna za jedan euro, sa standardnim rasponom fluktuacije plus/minus 15 posto.

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eorozonu 12. srpnjaPlenković: Položite kunsku gotovinu u banku, automatski će se zamijeniti u eure

Hrvatska bi 2022.godine trebala uči u eurozonu i u schengensku zonu

jutarnji.hr/HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre