HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC vijesti-BiH

hrvatski šah

Hrvatski šah, set11.svibnja
2022.
SASTANAK UN VIJEĆA SIGURNOSTI
Christian Schmid podnio redovno polugodišnje izvješće o stanju u BiH

sastanak Vijeća UN-a


Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt podnio je redovito polugodišnje izvješće pred Vijećem sigurnosti UN-a. Nastupio je diplomatski, bez spominjanja konkretnih imena, ali s jasnom porukom ka
ko prijetnje ustavnom poretku BiH dolaze iz jednog dijela države - Republike Srpske.

Kazao je kako RS pokušava uspostaviti paralelne institucije u BiH, te kako se promjene ustavnog poretka ne mogu donositi jednostrano, već parlamentarno.

- Trideset godina od početka rata u BiH međunarodni mediji spekuliraju u novom ratu, a više od 26. godina od potpisivanja mirovnog sporazuma ratne traume su još uvijek žive, mladi napuštaju zemlju jer nemaju perspektivu, poručio je  Schmidt.

Njemački je diplomat zahvalan na angažmanu susjednih država Hrvatske, Srbije i Mađarske.

- Ne slažemo se uvijek oko svega, ali cijenim njihov doprinos, komentirao je, kao i da je važno da Europa ostane otvorena za BiH i druge države Zapadnog Balkana, te da se izbori u listopadu u BiH moraju se održati.


Rusija i Kina protiv obraćanja visokog predstavnika

Usmenom obraćanju visokog predstavnika za BiH Vijeću sigurnosti UN-a usprotivile su se Rusija i Kina jer ga ne smatraju legitimnim predstavnikom međunarodne zajednice. Svejedno, dvije države nisu pozvale na proceduralno glasovanje o tome može li Schmidt održati govor ili ne, znajući da bi ostale u manjini.

Ispred Bosne i Hercegovine Vijeću sigurnosti se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. Vlasti Republike Srpske optužio je za ambicije o odcjepljenju, pokušajima da naruši integritet BiH, kazavši kako sve neustavne odluke moraju biti poništene, a secesijske aktivnosti RS sankcionirane.

Đaferović kritizirao Srbiju i Hrvatsku

Džaferović je izrazio zabrinutost zbog ubrzanog naoružavanja susjednih država, osobito Srbije koja je „uključivanjem entiteta RS u strategiju nacionalne obrane pokazala zabrinjavajuće nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH“.

Kritizirao je i hrvatske vlasti zbog uplitanja reguliranje izbornog zakona BiH, posebno hrvatskog predsjednika zbog njegovih izjava da je spreman uvjetovati moguće proširenje NATO-a izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

Pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio je zamjenik stalnog predstavnika Hrvatske u UN-u, Hrvoje Ćurić Horvatinčić. Kazao je kako Hrvatska pridaje važnost teritorijalnoj cjelovitosti, stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te ravnopravnosti svih građana i konstitutivnih naroda. Upozorio je na zabrinjavajuće trendove, paralizu državnih institucija, političke tenzije među konstitutivnim narodima, te rastuće centralističke i separatističke tendencije.

Hrvatski diplomat zabrinut postupcima bošnjačkih čelnika

Hrvatski je diplomat izrazio zabrinutost postupcima onih bošnjačkih političkih čelnika koji opstruiraju izbornu reformu i zloupotrebljavaju izborni proces za političku dobit, s mentalitetom „pobjednik uzima sve“.

- Izbori u BiH održavaju se ove godine, ako se želi izbjeći još jedan ciklus opterećen političkim krizama, konsenzus o izbornoj reformi mora biti postignut, kazao je.


'Sporno ponašanje Dodika'

- Svi bismo trebali biti zabrinuti ponašanjem Republike Srpske i njezinog čelnika Miodraga Dodika, poručila je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas- Greenfield. Kazala je kako svi nacionalni čelnici u
BiH imaju odgovornost zbog korupcije i nacionalizma, demokracija je jedini lijek, a izbori u listopadu moraju biti financirani. Ne spominjući imena, kritizirala je i hrvatske političare zbog „pokušaja nove teritorijalne organizacije BiH".

Ispred Rusije je govorila zamjenica stalnog predstavnika te države pri UN-u, Anna Evstigneeva.

- Ideali Daytona su kompromitirani, raste tendencija centralizacije BiH i dominacija najvećeg naroda, Bošnjaka. Neuspjeh izborne reforme govori o tome. Umjesto izabranih predstavnika institucija BiH odluke
se donose u Bruxellesu, međunarodni predstavnik ima destruktivnu ulogu, a za Rusiju on je privatni građanin“, poručila je ruska diplomatkinja.

Većina članica Vijeća sigurnosti UN-a izrazila je čvrstu potporu radu visokog predstavnika za BIH, Christiana Schmidta. (HRT.hr)Bošnjaci spriječili Tegeltiji obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član SNSD-a Zoran Tegeltija nije prisutan u dvorani dok traje sjednica Vijeće sigurnosti UN-a na kojem se raspravlja o situaciji u BiH. Tegeltiji nije dozvoljeno obraćanje u glavnom tijelu UN-a.

Opstrukcije bošnjačkog političkog korpusa, uključujući i Stalnu misiju BiH pri UN urodili su plodom i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija onemogućen je da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti
UN, priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Tegeltija će naći način da Vijeće
sigurnosti UN-a upozna sa stvarnim stanjem u BiH – navodi se u priopćenju.

Tegeltijin ured tražio je ranije od SAD i UN-a da mu omoguće obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.
(HMS.ba)

Hrvatski predstavnik u UN-u: predugo postoji nepolitičko okruženje u BiH

Zamjenik stalnog predstavnika Hrvatske u Skupštini UN-a, Hrvoje Čustić je na jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda govorio o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pozvavši na “legitimno predstavljanje”. Bošnjačke političare je optužio za opstrukcije.

Poručio je da Hrvatska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao funkcionalne
države u kojoj nitko neće biti diskriminiran. Naglasio je da je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće.

“Cijela politička i institucionalna kriza je zabrinjavajuća. Tenzije i opće nepovjerenje uzrokuju secesionističke tendencije i tendencije ka centralizaciji”, kazao je Čustić.

Ocijenio je da predugo postoji, kako je rekao, nepošteno političko okruženje te je pozvao na izmjene Izbornog zakona.

“Hrvati u Bosni i Hercegovini ne mogu birati svoje legitimne političke predstavnike. Kako bi mogli pošteno participirati, urgentno su potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne promjene. Potrebno je implementirati princip legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i omogućiti predstavljanje svih ostalih naroda na principu nediskriminacije”, poručio je.

Smatra da je onemogućena potpuna primjena Daytonskog sporazuma, a kao krivce je istaknuo i političke predstavnike Bošnjaka.

“Duboko smo zabrinuti zbog bošnjačkih političara koji otvoreno opstruiraju izmjene Izbornog zakona ponašajući se u skladu s mentalitetom ‘pobjednik uzima sve'”, zaključio je.

Čustić je pozvao da se čim prije dođe do koncenzusa po pitanju Izbornog zakona. (HMS.ba)HIC.hr
foto:arhiv 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre