HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-aktualno


HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

11.srpnja 2022.
ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE KOD VINKOVACA
Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba

kameni sarkofag iz Vinkovaca

 

 


Tijekom građevinskih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima pronađen je kameni sarkofag iz rimskog doba.P
o oštećenjima vidljivima na poklopcu, prema svemu sudeći sarkofag je prije već opljačkan, potvrđeno je danas novinarima na mjestu njegova pronalaska.

- Vidi se da je poklopac oštećen iz čega zaključujemo da je sarkofag opljačkan, kao i drugi do sada pronađeni, rekla je arheologinja iz vinkovačkog Gradskog muzeja, muzejska savjetnica Maja Krznarić-Škrivanko. Izvijestila je da će sarkofag biti izvađen tijekom dana i sljedećih dana otvoren u lapidariju Gradskog muzeja, gdje će biti i pohranjen.

Prema njezinim riječima, sarkofag je pronađen na prostoru sjeverne nekropole rimskog naselja Colonia Aurelia Cibalae koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

- Sjeverna nekropola rimskih Cibala protezala se od Ulice Jurja Dalmatinca pa sve do pruge. Od kraja 19. stoljeća do danas na njezinom području imamo evidentirano oko 300 rimskih grobova, s tim da smo od 1972., kad su Vinkovci registrirani kao arheološki lokalitet, otkrili njih 200-tinjak, rekla je Krznarić-Škirvanko. 


 

„Najstarije kontinuirano naseljeno naselje kao nepresušan izvor arheoloških nalazišta u svakoj svojoj ulici skriva poneku tajnu. Potencijalno veliko i značajno otkriće sada imamo u Zvonarskoj ulici, gdje je pronađen veliki rimskodobni kameni sarkofag.

Kopajući u sklopu radova na aglomeraciji u Vinkovcima, radnici su ispod ceste u Zvonarskoj ulici uočili bočni dio rimskog sarkofaga. Iz Gradskog muzeja Vinkovci navode da je, preliminarno, riječ o sarkofagu iz 3. ili 4. stoljeća i prvom pronađenom u Vinkovcima u posljednjih 25 godina, te tek četvrtom cijelom sarkofagu pronađenom u gradu na Bosutu.

Dodaju kako je velika vjerojatnost da je sarkofag opljačkan još u antičko doba, kao i svi sarkofazi i većina zidanih grobova do sada pronađenih u Vinkovcima.

Dodala je da su u Zvonarskoj ulici, osim kamenog sarkofaga, arheolozi naišli i na dva zidana te jedan paljevinski grob.

Također je rekla da se po poklopcu sarkofaga, koji je "luksuzan", može zaključiti da je riječ o grobu bogatije osobe iz naselja Cibalae

Kameni sarkofag iz Zvonarske ulice, koji je prvi pronađeni u Vinkovcima u posljednjih 25 godina te tek četvrti cijeli sarkofag otkriven u gradu na Bosutu, pronašli su radnici tijekom radova na aglomeraciji.

Radove na iskapanju sarkofaga pratio je i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

- Taj nalaz pokazuje koliko smo, kao grad, bogati arheološkim nalazima. Vinkovci su poznati kao najstarije kontinuirano naselje u Europi s povijesti dužom od 8500 godina, koje je podarilo i dva rimska cara, jedina rođena na području današnje Hrvatske. Sve to svjedoči o velikom značaju koji Vinkovci imaju za hrvatsku arheologiju i povijest, rekao je Romić.

 

HRT.hr/ HIC.hr
foto:

 

 

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre