HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regija


hrvatski šah

Hrvatski šah, set
18.veljače 2022.
REAGIRAO NA PLENKOVIĆEVU IZJAVU
Komšić: Plenković i Milanović se mješaju u unutrašnje stvari BiH


Željko KomšićPredsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se o izjavama predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini. Njihove izjave smatra miješanjem u unutarnje stvari te zemlje.

U povodu izjava hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića kako je u Bosni i Hercegovini bolje odgoditi izbore, nego ih održati po starom sustavu te povodom izjave hrvatskoga predsjednika Zorana Milanovića da je Bosna i Hercegovina nikakva i ne funkcionalna država te da je iluzija se će ući u NATO savez, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. 

Komšić je istaknuo kako Milanović i Plenković ništa neće postići ponižavanjem Bosne i Hercegovine te da će odluku o izborima i NATO-u donijeti institucije Bosne i Hercegovine.

Njihove izjave smatra miješanjem u unutarnje stvari te zemlje, prenose lokalni mediji.

Premijer Plenković osvrnuo se na jučerašnji sastanak s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen na kojem je jedna od tema bilo i stanje u Bosni i Hercegovini te položaj Hrvata u toj zemlji.

- Izvijestio sam predsjednicu Komisije o nužnosti dodatnog napora svih europskih zemalja da se postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona, o graničnim izmjenama ustava i to na način da se poštuju prava sva tri konstitutivna naroda, da se ne ide u nove parlamentarne izbore koji su predviđeni u listopadu bez izmjene zakona, dakle stav hrvatske vlade je vrlo jasan - bolje dati još vremena za razgovore i ako treba i odgoditi predviđeni termin općih izbora u listopadu, nego ići u izbore po aktualnom sistemu. Ako se ide po aktualnom sistemu, unaprijed znamo što će se dogoditi, to je loše za BiH, katastrofalno bi to bilo za Hrvate u BiH-u - izjavio je premijer.
Predstvnici Europe posjetili Sarajevo

Tijekom nedavne posjete Sarajevu visoko izaslanstvo Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu (EU) predvođeno predsjednikom Manfredom Weberom pozvalo je na izmjene Izbornoga zakona u BiH i očuvanje ravnopravnosti tamošnjih Hrvata, priopćio je HDZ BiH nakon susreta s njihovim čelnikom Draganom Čovićem.  

Uz Manfreda Webera 10.veljače u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini stigli su među ostalima i voditelj vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister te izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Paulo Rangel koji su održali odvojene sastanke s predsjednikom najsnažnije bošnjačke stranke SDA Bakirom Izetbegovićem, PDP-a Branislavom Borenovićem, te čelnikom HDZ-a 1990. Ilijom Cvitanovićem.

Nakon susreta sa Čovićem priopćeno je kako su dužnosnici EPP-a istaknuli potrebu stabilnosti Bosne i Hercegovine i naglasili kako ravnopravnost hrvatskoga naroda nije i ne može biti upitna.

Po istome izvoru apelirali su na postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama. Iz HDZ-a BiH su naveli kako su dužnosnici EPP-a takav napredak ocijenili iznimno važnim za napredovanje BiH na europskom putu.

Čović je tijekom razgovora istaknuo kako su hrvatski pregovarači o izbornoj reformi bili konstruktivni i jedini koji su dostavili više prijedloga koji u potpunosti implementiraju i odluke Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Kako se navodi u priopćenju, on je upozorio da pojedini bošnjački pregovarači samo otežu razgovore bez ikakve želje za postizanjem dogovora koji bi stabilizirao situaciju u državi. Pritom je poručio da praksa preglasavanja hrvatskog konstitutivnog naroda mora zauvijek biti zaustavljena.

Niti nakon današnjih razgovora o izbornoj reformi održanih u Sarajevu između bošnjačkih i hrvatskih stranaka nije postignut dogovor o izbornoj reformi. Cilj je izborne reforme provesti presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kako bi se otklonila diskriminacija manjina prigodom kandidiranja za najvažnije pozicije u državi, te provedba presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata pri izboru izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda te državno Predsjedništvo BiH.

Opći izbori u BiH predviđeni su najesen.

 

 

HRT/ HIC.hr

foto:arhiv


 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama