HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namahrvatski šah
Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku


23.lipnja 2022.
PRESICA POVODOM DANAŠNJE SJEDNICE EU VIJEĆA
Milanović: "To je prilika da se jadnoj rastresenoj BiH da status kandidata"

presica predsjednika Milanovica

 

  

 

 

 

 

 

Povodom današnje sjednice europskog vijeće i dodjele statusa kandidata pojedinim državama predsjednik Zoran Milanović je danas održao presicu za medije.Osvrnuo se na dodjelu statusa kandidata za EU Ukrajini. Ponovno je istaknuo potrebu dodjele istog statusa Bosni i Hercegovini.


"Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europskih lidera u Ukrajinu i čujemo u ime svih članica da će Ukrajina dobiti status kandidata i pride se tu našla Moldavija. I odjednom govori se da te države dobivaju status kandidata," izjavio je predsjednik Zoran Milanović u četvrtak na konferenciji za novinare te podsjetio da se prije neka tri mjeseca dosta zemalja članica EU protivilo dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini.

"Bez inicijative Europske komisije ne može. Šta ih je potaklo da sebe potaknu na tu inicijativu? Čitanje novina?", zapitao se predsjednik te kazao kako je svojevremeno i sam svjedočio bezsadržajnosti sastanak nekih europskih tijela.

"To je prilika da se jadnoj i rastresenoj BiH da status kandidata. Samo nada", rekao je Milanović te kazao kako do izmjene izbornog zakona u BiH neće doći samo zbog Andreja Plenkovića.

"Hrvati u BiH bi s najvećom raodšću prihvatili vijest da se promijenio izborni zakon", kazao je te naglasio kako visoki predstavnik radi što ga je volja.

Parlamentarna skupština BiH donijela je jednoglasnu odluku kojom traži da se BiH što prije da status kandidata", podsjetio je predsjednik te napomenuo da su za to svi glasali. 

Milanović je naglasio kako je već rekao europskim čelnicima da se nije mogao pridružiti pismu potpore za status kandidata Ukrajini i Moldaviji, koje ne ispunjavaju ni jedan uvjet. 

Premijer Andrej Plenković, kako je kazao Milanović, mjesecima izbjegava sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Ovo već izlazi iz sfere stvarnoga", zaključio je Milanović i zapitao se tko su ti koji rade nered u BiH.

"BiH je gora od kolonije, jer iz kolonije se sistemski izvlačilo. U Bosni se ni to ne radi. Hrvatska je spasila BiH. Hrvatska vojska je ušla u Banja Luku i praktički se vratila doma", rekao je predsjednik.

Od premijera Plenkovića, kako je rekao, sve počinje. Zrinjevac radi ono što im Plenković govori da rade, provodi se njegova privatna politika, zaključio je.

“Pozivam i HDZ-ovce da se probude, umiju, vide zašto se ovo događa. Koji su tu primarni interesi? U BiH živi pola milijuna Hrvata, europskih građana. Moram se sramotiti da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer”, istaknuo je Milanović.

BiH ima uvjet da mora promijeniti izborni zakon, a to se opstruira, naglasio je Zoran Milanović te uputio pitanje Plenkoviću:

"Pitam te čovječe, za koga radiš."

Međunarodna uprava je dovela BiH ispod ruba egzistencije, naglasio je predsjednik.

Milanović je kazao kako se Plenković voli slikati s članovima HAZU-a, a oni su napisali kako Hrvatima u BiH treba pomoći da ostvare svoja prava.

"Previše je Hrvatska u 30 godina napravila, mučila se, trplila...u nama nema nikakve osvete za revanšem, nego naprosto za jednim sređivanjem stanja u BiH i da Bosna i Hercegovina postane članica Europske unije", kazao je predsjednik RH Zoran Milanović na konferenciji za novinare.

U Bruxellesu je za četvrtak najavljen sastanak čelnika Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana, a Ukrajina i Moldavija na Vijeću bi trebale dobiti status kandidata za EU.

Predsjednik je i ranije isticao kako je o statusu Ukrajine i Moldavije nemoguće raspravljati bez uključivanja Bosne i Hercegovine te inzistirao na kandidatskom statusu BiH.

Ako je ne stavimo kao kandidata, onda je jasno da je ne percipiramo kao državu. BiH, zemlju u kojoj nema oružja ni rata, nema teritorijalnih sporova, njih sad preskočiti - to bi nalikovalo sadizmu", rekao je.

 

dnevnik.hr/HIC.hr
foto: screen youtuube

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre