HIC samo najbolje iz Hrvatske


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

25. kolovoza 2021.
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ
Bolnice se pripremaju za četvrti val

KB Dubrava


 Prema pisanju Jutarnjeg lista, potpuno je izvjesno da je 4. val korone na djelu i da se oni u zdravstvenom sustavu koji to još nisu učinili moraju pripremiti na činjenicu da će velik broj zaraženih generirati i veći broj pacijenta u bolnicama. Vidi se to i iz brojki koje stižu ovih dana pa je tako i u utorak u bolnicama bilo 330 pacijenata od kojih 44 na respiratoru. Razlog je to zbog kojeg se u srijedu sastaje i ekspertna skupina za covid-19 Ministarstva zdravstva nakon čijeg će sastanka biti jasnija organizacija zdravstvenog sustava za četvrti val.

Naime, do kraja prošlog vala korone KB Dubrava bila je najveća covid-bolnica u Hrvatskoj, što bi se u ovom valu moglo promijeniti. Radi se o tome da ta velika bolnica zbog statusa covid-bolnice nije mogla primati druge pacijente, a to je značilo da je bila manje dostupna zdravstvena zaštita za čak 350.000 stanovnika koji njoj gravitiraju.

Također, dio zagrebačkih bolnica koje nisu primale covid-pacijente slale su svoje djelatnike u tu bolnicu, zbog čega je bio smanjen i kapacitet njihova rada. Jedan od problema bio je i u tome što su svi hitni pacijenti koje inače prima KB Dubrava dolazili na KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice, zbog čega su duža čekanja bila neizbježna.

U svakom slučaju, u ovih više od godinu dana o covidu se saznalo puno više, kao i o mogućnostima zbrinjavanja pacijenata. Cjepivo je podiglo razinu zaštite i zdravstvenog osoblja i građana, a ravnatelji bolnica kažu kako su spremni za novi val korone odnosno da je ovisno o broju zaraženih moguće povećanje kapaciteta njihovih covid-odjela. Dodaju da su i djelatnici spremniji jer znaju što ih eventualno može čekati tijekom ovog četvrtog vala pandemije.

Problem osoblja

Trenutno je najviše covid-pacijenata u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”, u kojoj se liječi njih 69, od kojih je 10 na respiratoru. U bolnici kažu kako se uglavnom radi o necijepljenim pacijentima. U toj su bolnici na liječenju i 34 necovid-pacijenta što znači da su blizu svoga maksimuma, a razlog nisu samo oni zaraženi u Zagrebu, već imaju i pacijente iz drugih dijelova Hrvatske.

U KB-u Dubrava trenutno je 10 pacijenata s covidom, ali oni se zapravo liječe od nekih drugih bolesti zbog kojih su morali biti hospitalizirani.

“Osigurat ćemo 120 kreveta za covid pacijente, ali u ovom trenutku dovoljno je već pripremljenih 40 kreveta. Naime, 90 kreveta bit će namijenjeno respiracijskom centru, 24 za intenzivnu jedinicu i 6 za dijalizirane pacijente. Sve će to omogućiti da ostatak bolnice radi normalno, a to znači da će se moći raditi ne samo hitni već i elektivni zahvati”, objašnjava dr. Ivica Lukšić rad bolnice u četvrtom valu korone. Dodaje da u tom slučaju bolnica sa svojim djelatnicima može pokriti cjelokupni rad.

I u KBC-u Zagreb također su spremni za covid pacijente.

“Pripremili smo 32 kreveta za zaražene covidom, zatim 17 intenzivnih kreveta te 20 izolacijskih za one za koje se čeka PCR test. Moguće je, bude li potrebno, da se kapacitet i proširi”, kaže dr. Ante Ćorušić uz napomenu da to znači da njihovih 120 djelatnika koji su radili u Dubravi ostaju na Rebru.

Organizacija bolnice za covid-pacijente učinjena je i u KBC-u Sestre milosrdnice.

“U zgradi Zavoda za pulmologiju osigurali smo 50 kreveta gdje već postoji i mogućnost liječenja kisikom. Uvjeren sam da to neće utjecati na naš ostali posao odnosno da će, dapače, omogućiti veću dostupnost bolnice svim drugim pacijentima”, kaže dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Proširenje kapaciteta

Trenutačno je i u KBC-u Split veći broj covid-pacijenata.

“Imamo 63 pozitivna pacijenta od kojih je 17 na respiratoru. Istina je da to nije niti polovica našeg ukupnog kapaciteta od 150 pacijenta, ali problem je kod nas osoblje. Naprosto, covid-pacijenti traže puno veći broj osoblja i tu vidimo mogući problem ako se bolnica bude brzo punila. Ipak nadam se da ćemo kao i dosad sve na kraju riješiti.

Upozoravam da je od početka srpnja do jučer u našoj bolnici liječeno samo 5,5 posto cijepljenih. Od 38 pacijenta u istom razdoblju koji su bili na respiratoru samo dva su bila cijepljena”, upozorava dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

U KBC-u Rijeka trenutno je 17 hospitaliziranih od kojih su dva pacijenta na respiratoru.

“Pripremamo se za novi val pacijenata, ali ovog puta bit će lakše jer je sve spremno. Svaki tjedan imam sastanak našeg kriznog stožera i dogovaramo organizaciju. Na lokaciji u Rijeci imamo spremno 50 kreveta, a tu je i respiracijski centar za tri županije i to Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku.

Na Sušaku imamo 18 kreveta za hitne slučajeve odnosno one koji imaju covid, a doživjeli su neku traumu, probleme sa srcem ili im je potrebna hitna operacija”, objašnjava dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka. Dodaje da je u slučaju potrebe kapacitete moguće proširiti do 250 kreveta.

 

KBC Osijek upozorio necijepljene radnike na moguće tužbe i odštete

KBC Osijek uputio je dopis svojim djelatnicima u kojem ih upozorava na mogućnost plaćanja odštete ako se pacijent zarazi u bolnici i tuži bolnicu. U dopisu navode mogućnost, da će, ako se to dogodi, bolnica moći od svog necijepljenog radnika tražiti odštetu. Dopis bolnice, koji je objavio Dnevnik.hr i za koji su dobili potvrdu autentičnosti, prenosimo hr.n1info.com u cijelosti:

“S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te mogućnost tužbi pacijenta, navodimo slijedeće: Tijekom prošle godine u RH postojale su smjernice koje omogućavaju određenu razinu zaštite od infekcije zdravstvenih djelatnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima, mogućnost prijenosa zaraze bila velika.

Međutim, od trenutka postojanja cjepiva značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su prije svih cjepljeni zdravstveni djelatnici. 27. prosinca 2020. godine KBC Osijek je počeo s prvim cijepljenjem zdravstvenih djelatnika koji su svojim primjerom pokazali odgovornost prema sebi i drugima.

Iako se nastavilo tijekom cijele ove godine, te je KBC Osijek, kao poslodavac svim svojim zdravstvenim djelatnicima omogućio cijepljenje.

Slijedom navedenog ako liječnici i medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi covidom-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi, pa tako i KBC-u Osijek bile na raspolaganju.

Ovim putem posebno ističemo kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz covid-19, da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, odlučit će sud.

Također navodimo, da u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje”, navodi se u dopisu.

KBC Osijek potvrdio je autentičnost dokumenta. Kažu da im je bila dužnost upozoriti svoje djelatnike na mogućnost tužbi.

 

hr.n1info.com/HIC.hr

foto:bolnica dubrava (arhiv)
 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre