HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-svijet
hrvatski šah

Hrvatski šah, set

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

02.veljače 2022.
NOV VARIJANTA KORONAVIRUSA

Dok znanstvenici otkrivaju zašto je omikron blaži , svijetom se širi njegova podvarijanta

coronavirus
Foto: Ilustracija / Shutterstock


Podvarijanta omikrona nazvana BA. 2 koja bi, prema nekim istraživanjima, mogla biti zaraznija od originalne varijante koronavirusa, otkrivena je u 57 zemalja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U Hrvatskoj je potvrđen 6. slučaj zaraze podvarijantom omikrona.

Da je u cirkulaciji novi podsoj omikrona imali smo indicije još prije dva tjedna. I to je taj prvi slučaj iz Zagreba. Prošli tjedan potvrđeno je pet slučajeva i ovaj tjedan svega jedan slučaj, kazala je u ponedjeljak Irena Tabain

Na pitanje kako varijanta BA.2 ponaša, kazala je kako istraživanja pokazuju da je više zarazan, a da je klinička slika slična slici kod zaraze BA.1 varijantom. 

- Ono što je drugačije u odnosu na BA.1, prema podacima iz Danske gdje je BA.2 prisutan oko 70 posto - jest da se nova varijanta bolje širi među necijepljenom populacijom. Takva razlika kod prve varijante nije bila primijećena, ustvrdila je.

- Teško je reći da smo pri kraju pandemije, ali treba se nadati. Činjenica je da kad se omikron pojavio - vrlo se brzo mijenjao. RNA virusi su skloni mutacijama. Postoji mogućnost da se javi potpuno nova varijanta, zato je važno da se pridržavamo mjera i sekvenciramo što veći broj uzoraka. Oni se trenutno šalju u Njemačku, ali se nadamo da ćemo uskoro i sami sekvencirati. Tjedno se sekvencira oko 2000 uzoraka, jedino tako možemo biti sigurni da ćemo uhvatiti novu varijantu ako se pojavi, zaključila je Tabain.

Otkriveno zašto omikron izaziva blaže zaraze

WHO upozorava na "oluju" omikrona, u Hrvatskoj je izoliran prvi omikron virusIzgleda da omikron, suprotno od delte, ne uspijeva spriječiti zaražene stanice da proizvode i luče interferon", prirodni protein zaslužan za imunosni odgovor koji je prisutan u svim ljudskim stanicama. Znanstvenici su identificirali mogući uzrok zbog kojega je zaraza omikronom blaža od zaraze ostalim varijantama koronavirusa.

Istraživanja su pokazala da je omikron osjetljiviji na imunosnu reakciju ljudi od delta varijante, objavili su istraživači iz Njemačke i Velike Britanije u časopisu Cell Research. “U našem istraživanju prvi je put objašnjeno zašto infekcije omikronom rjeđe izazivaju teške oblike bolesti,” kazao je Martin Michaelis iz Odjela za bioznanost pri Sveučilištu u Kentu, čiji je tim proveo ovo istraživanje u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu.

“Izgleda da omikron, suprotno od delte, ne uspijeva spriječiti zaražene stanice da proizvode i luče interferon”, prirodni protein zaslužan za imunosni odgovor koji je prisutan u svim ljudskim stanicama.Zaražene stanice proizvode interferon. Pojednostavljeno, ove tvari služe kao glasnici koji, među ostalim, informiraju ostale stanice o prisutnosti virusa.

Delta se, po ovom istraživanju, pokazala ‘uspješnijom’ od omikrona kada je posrijedi sposobnost stanica da blokiraju proizvodnju interferona. Interferon je važan za nespecifičan imunosni odgovor, odnosno za vrlo brzu i općenitiju reakciju imunosnog sustava u borbi protiv patogena.

Nespecifični imunosni odgovor treba razlikovati od specifičnog imunosnog odgovora kojemu je potrebno više vremena da se aktivira.Specifičnim imunosnim odgovorom stvaraju se antitijela koja postoje da bi borila protiv određenog patogena.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) 6.prosinca 2021. potvrdio je treći slučaj zaraze koronavirusom Omikron u Hrvatskoj. Riječ je o kontaktu već potvrđenih slučajeva. Epidemiolozi umiruju - nema razloga za paniku - pacijenti nemaju težak oblik bolesti i njihovi su kontakti pod nadzorom.


Novi Omikron virus


Nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija -OMIKRON koji se pojavio u Južnoj aAfrici proširio se po svijetu od Nizozemske do Hong Konga i Australije. Vlasti u Canberri su u nedjelju potvrdile da je omikron otkriven kod dvoje putnika koji su iz JAR-a doputovali u Sydney. Oboje putnika bilo je cijepljeno s dvije doze. Canberra je smjesta zabranila letove iz devet afričkih država, uključujući JAR i Zimbabve.

Epidemiologinja iz HZJZ-a Goranka Petrović na radiju u emisiji "U mreži prvog" rekla da u Hrvatskoj još nije detektiran novi soj, što ne znači da nije prisutan u Hrvatskoj. Ne bi ju iznenadilo da je ova varijanta već i kod nas.

Na pojavu novog virusa reagirale su brojne vlade kako bi spriječile dalje širenje tog virusa.Najdalje u rome je otišao Izrael koji je zatvorio granice za strane državljane. Izraelski premijer Naftali Bennett je rekao da je oglašeno zvono na uzbunu, da će vlada naručiti 10 milijuna kompleta PCR testova kako bi se othrvali "vrlo opasnoj varijanti". I Japan je u ponedjeljak najavio zabranu ulaska strancima zbog širenja omikron varijante koronavirusa, pridružujući se tako Izraelu u najstrožim graničnim mjerama od otkrića nove varijante. 

Zatvaranje zračnog prometa s Južnom Afrikom najavilo je više zemalja uključujući Veliku Britaniju, SAD, Nizozemsku, Katar i Kuvajt. Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija, u koordinaciji sa zemljama članicama, predložiti aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529.

U Nizozemskoj je 61 putnik koji je stigao iz JAR-a bio pozitivan na koronavirus. Jedan je putnik u zračnoj luci cijeli događaj opisao kao "distopijski", kazavši da su putnici prošli pravi pakao. Novinarka New York Timesa Stephanie Nolen je javila da su putnici, uključujući bebe i mališane, bili u jednu prostoriju nagurani kao sardine te da barem 30 posto putnika nije nosilo maske ili su ih imali samo preko usta.

Europski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi nova varijanta mogla značajno smanjiti učinkovitost dostupnih cjepiva i povećati rizik od ponovne infekcije. SAD je pohvalio JAR jer je smjesta objavio otkriće nove varijante, suptilno bocnuvši Kinu koja i dalje skriva informacije o početku izbijanja pandemije.

- Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost, rekao je virolog Tulio de Oliveira na izvanrednoj konferenciji za novinare. Varijanta, koja nosi oznaku B.1.1.529, "ima jako velik broj mutacija i izaziva skok zaraze", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) taj je soj označila kao "varijantu koja se prati". Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, je kazala da im je za sada na raspolaganju manje od 100 sekvenci genoma spomenute varijante.

Trebat će nekoliko tjedana da se odluči da li će B.1.1.529 postati "varijanta od interesa" ili "varijanta koja izaziva zabrinutost" te će joj se dati grčko ime poput delte.

Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no za sada se ne zna što to znači za učinkovitost sadašnjih cjepiva i lijekova.

Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike. U cijeloj Africi je cijepljeno svega 6,6 posto stanovnika. U Južnoafričkoj Republici prvom je dozom cijepljeno oko 41 posto odraslih, a 35 posto u cijelosti. Južnoafrička Republika ima oko 2,95 milijuna zaraženih i 89.657 umrlih. John Nkengasong iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) Afričke unije je kazao da je cilj postići 70-postotnu procijepljenost na kontinentu.

No, bez obzira na gotovo nikakvu procijepljenost, broj novih zaraza u Africi je u odnosu na prethodni tjedan pao za 11 posto, a broj smrti za 15 posto. Prema afričkom CDC-u, na tom je kontinenti do sada zabilježeno oko 8,6 milijuna slučajeva zaraze od kojih je 220.000 bilo fatalno.Njemački imunolog tvrdi: Omikron možda potječe od pacijenata s HIV-om
Iznenađujuće velik broj mutacija otkriven na proteinskom šiljku nove varijante koronavirusa nazvane omikron mogao bi ukazivati na to da potječe od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije, rekao je za dpa njemački imunolog i tajnik Njemačke udruge imunologa, Carsten Watzl.

On smatra da je takva pretpostavka vjerojatna te ju je potkrijepio sličnim rezultatima istraživanja otkrivenim u drugim medicinskim slučajevima.

HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od kratice engleskog izraza Human Immunodeficiency Virus. Izaziva uništavanje imunosnog (obrambenog) sustava te dovodi do pojave različitih bolesti.

Deficijencija imunosnog sustava je slabost i nesposobnost obrambenog sustava organizma da se bori protiv različitih bolesti.

Watzl dodaje da se u osoba s oslabljenim imunosnim sustavom virus može replicirati tijekom više tjedana.

- Za vrijeme tog pocesa mogu se javiti ponovljene izolirane mutacije koje virusu možda neće omogućiti nikakvu prednost, no ipak bi se mogle nastaviti umnožavati jer ih imunosni sustav nije u stanju kontrolirati, pojasnio je.

Dodaje i da bi takav proces mogao rezultirati dodatnim mutacijama te bi takva kombinacija virusu mogla dati dodatnu prednost.

U usporedbi s izvornim sojem koronavirusa koji se prvi put pojavio u kineskom Wuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj - oko 30 promjena aminokiselina samo na proteinskom šiljku zbog čega se toliko promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju, a posljedično ga teško prepoznaju i testovi.

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većom transmisivnošću (širenjem) i imunoevazivnošću, a to znači izbjegavanjem postojeće imunosti koju je osoba stekla, no Watzl smatra da još uvijek nije jasno kakav će učinak imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne liječe se na odgovarajuć način, zbog čega su njihovi imunosni sustavi znatno oslabljeni.

- Da bi se spriječilo širenje varijanti koje su mutirale poput omikrona, trebalo bi identificirati zaražene imunokompromitirane osobe i izolirati ih dok više ne budu zarazne. Jer čak i u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čovjeka, znanstvenike zabrinjava i stvarno opasnim smatraju prijenos mutiranog virusa na drugu osobu, rekao je njemački imunolog.

HRT/ HIC.hr
Foto: Ilustracija / Shutterstock
 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre