HIC grbovi-500-100
vijesti-aktualno


HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


01.veljače 2022.
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ
Putovanja i COVID potvrde - od danas nova pravila

koronavirus,epruvetaPravila vezana za putovanja izvan Hrvatske i ulazak u našu zemlju od danas su promijenjena i usklađena na europskoj razini. Ukidaju se mjere temeljene na takozvanim COVID kartama te će se moći putovati isključivo s COVID potvrdama. Regulirano je i njihovo trajanje, pa će COVID potvrda za cijepljene dvjema dozama vrijediti 9 mjeseci, a za one koji su primili i "booster" dozu - zasad neograničeno. Negativan PCR test i dalje vrijedi 72 sata, dok će brzi antigenski test za prelazak granice vrijediti - 24 sata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo karantenu je skratio na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo cijepljenima i onima koji su preboljeli COVID.


Mijenjaju se pravila i u drugim europskim zemljama

I Austrija je, iako im se broj novozaraženih ne smanjuje, ublažila mjere protiv koronavirusa jer je pritisak na bolnice sve manji. Skratili su policijski sat, a u restorane u koje se dosad moglo samo s COVID potvrdom, moći će se ulaziti i samo s negativnim testom. Ipak, svi stariji od 18 godina - koji se ne cijepe do 15. ožujka, imat će velikih problema.

U Danskoj su, unatoč relativno visokoj incidenciji - ukinute gotovo sve protuepidemijske mjere. Nema više nošenja zaštitnih maski ni pokazivanja COVID potvrda, a ponovno se mogu održavati i veliki događaji. Na snazi je ostalo samo pravilo - da putnici pri ulasku u zemlju moru pokazati dokaz da su cijepljeni. Kažu da je razlog tomu visoka stopa procijepljenosti u zemlji.
Na snagu stupile nove strože epidemiološke mjere

11.siječnja 2022. : Nove, strože epidemiološke mjere stupile su na snagu sinoć u ponoć, kako bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom. Dodatno se ograničavaju okupljanja. Poslodavci, kad god je moguće, trebaju organizirati "rad od kuće". Maske su obvezne na vjerskim obredima i kulturnim događajima. U radu ugostiteljskih objekata nema promjena, ali najavljuju se veće kontrole. Porast broja novozaraženih nastavljen je i ovaj tjedan.

Prema novoj odluci Nacionalnog stožera, zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100) na jednom mjestu, a ona s covid potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba.

U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covid potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim je okupljanjima moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), uz izuzetak onih na kojima svi imaju covid potvrde te u tom slučaju može biti prisutno 50 osoba.

Nisu uvedene promjene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom te prozračivanje i čišćenje prostorija.

Ograničava se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima pa će tako na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20% pojedine tribine, a na otvorenom do 40% tribine.

Građani obavezno moraju koristiti maske na vjerskim obredima i umjetničkim programima, kino-projekcijama i izložbama te na sjednicama predstavničkih tijela bez obzira na posjedovanje COVID-potvrde.


PCR test više neće biti obvezan, bolest će se moći dokazati na uputnicu izdatim brzim antigenskim testovima koji su, kako vrijeme ide, sve relevantniji i sve bolji. Brzi antigenski testovi će vrijediti samo za područje Hrvatske.
Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) priopćila je u ponedjeljak kako se EU digitalna COVID potvrda izdaje isključivo temeljem pozitivnog PCR testa i vrijedi 180 dana dok liječnička potvrda o preboljenju temeljem brzog antigenskog testa vrijedi samo na području Hrvatske.

EU digitalnu COVID potvrdu o preboljenju mogu zatražiti osobe koje su preboljele covid-19 i to 11-ti dan od prvog pozitivnog PCR testa, a ona će vrijediti 180 dana od datuma testiranja. Njeno trajanje, kao i osnova za izdavanje, propisani su EU Direktivom, stoji u priopćenju.


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je, gostujući u središnjem Dnevniku, da smo izravno sa silaznog kraka krivulje 4. vala u kojem je dominirala delta ušli u 5. val s omikron-varijantom. Dodao je i da ćemo posljedice velikog broja novooboljelih osjetiti za 10 do 14 dana.

- Mi još uvijek nemamo apsolutnu dominaciju omikrona u svim dijelovima Hrvatske nego je to nepravilno raspoređeno, najviše u Zagrebu i okolnim županijama. Ali imamo istovremeno i nepridržavanje epidemioloških mjera, imamo necijepljeno stanovništvo i zbog toga nam se sada epidemiološka situacija pogoršava. Za sada te brojke još nisu tako dramatične, to je nekih 7000 prosjek zadnjih nekoliko dana, ali smo do 5. siječnja još uvijek imali pad i hospitalizacija i osoba na respiratoru i umrlih, kazao je Capak. 


Splitsko-dalmatinska županija i dalje je pri dnu kada je riječ o procijepljenosti. Zanimljivo je da s porastom broja zaraženih raste i broj testiranja i docjepljivanja trećom, no ne i cijepljenja prvom dozom. U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo uspješno se nose s povećanim brojem PCR testiranja i zasad uspijevaju održati ritam obrade uzoraka. No s obzirom na to da broj testiranja raste, unatoč povećanom broju punktova, na nalaze bi se moglo čekati i dulje od 24 sata.

- Pozivam, na prvom mjestu sve koji se nisu cijepili da se dođu cijepiti, a sve koji su se cijepili da dođu primiti treću dozu jer zaštita cijepljenjem je jedino što nam može pomoći da se vratimo na neke normalne brojke i da ne živimo ovako kako sada živimo, kazao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. 


SAMOIZOLACIJA

Pogledajte tko treba u izolaciju i koliko - OVDJEhrt.hr /HIC.hr
foto:arhiv


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre