HICHrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku05.listopada 2021.
BORBA PROTIV COVIDA
I drugog dana primjene obveze EU Covid potvrde u zdravstvenom sustavu i u socijalnim ustanoviama prosvjedi ali u znatno manjem broju prosvjedinika

prosvijed ispred KBC-a Rebro

Policija danas kontrolira pristupe bolnicama zbog nastavka prosvjeda potaknutih uvođenjem obveznih COVID potvrda za djelatnike zdravstvenih ustanova, ali i pacijente. Ispred KBC-a Zagreb i jutros se okupila manja skupina prosvjednika. Policija ih je legitimirala.

Nakon jučerašnjeg prosvjeda kada je u obilazak KBC Zagreb stigao i ministar Beroš kojeg su prosvjednici dočekali zvižducima, danas se ispred KBC-a okupio znatno manje broj ljudi. Među njima je 15-ak djelatnika bolnice koji odbijaju testiranje, ali i nešto građana koji ovdje ne rade a došli su ih podržati.
Stigla je i policija u civilu koja je legitimirala okupljenje i nadzire situaciju. Stigao je i veći broj novinara, no vrlo brzo su se svi skup razišli. U očekivanji današnjeg prosvjeda ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić potvrdio je da sinoć pozvao policiju. Policajci su legitimirali prosvjednike koji su tražili da ih se pusti u bolnicu, ali nisu na silu pokušavali ući u zgradu te su se ubrzo mirno razišli.

- Zaposlenici bolnice koji odbijaju testiranje kažu kako su oni došli na posao, ali bez kovid testa. Poručuju kako ne žele da ih itko prisiljava na tesitiranje dva puta tjedno. Ravnatelj KBC-a Zagreb poručuje da tek manji dio djelatnika ne želi poštivati pravila, no posao u bolnici se odvija bez ikakvih poteškoća, prenosi HRT.

Ćorušić je podsjetio kako je ministar socijalne politike Josip Aladrović u ponedjeljak spomenuo i otkaze kao jednu od mjera za one koji odbijaju testiranja i udaljeni su s posla.

Zdravstveni radnici koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli infekciju bez testiranja danas nisu mogli doći na svoja radna mjesta.

U najvećim bolnicama test je odbilo napraviti 20-ak zdravstvenih djelatnika, otkrio je ministar Vili Beroš u Dnevniku. Kaže da je među svima prekjučer i jučer testiranima bilo 20 pozitivnih na koronavirus, a ti su djelatnici, istaknuo je, mogli proširiti zarazu. Prvog dana primjene novih covid pravila prosvjedi


Od danas 4.listopada u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj svaki zaposlenik, posjetitelji i pratnja pacijenata moraju imati EU digitalnu COVID potvrdu. Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je pratio početak primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb. Dočekali su ga prosvjednici. Pedesetak građana, među kojima je bilo i zaposlenika bolnice, izviždalo je ministra i druge djelatnike KBC-a Zagreb.

Ministar Beroš došao je oko 7 ujutro pred KBC Zagreb kako bi nazočio početku primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb. Ondje ga je dočekalo pedesetak  prosvjednika, građana i zaposlenika koji su zvižducima i vikanejm spriječili da se obrati javnosti. Uzvikivali su - Dolje sramotne odluke, Izdaja i Sloboda radu.

Javnosti su se obratili ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić i ministar Beroš. Ćorušić se svim ispričao zbog neugodnosti, odmah su pozvali policiju, većina prosvjednika nisu djelatnici KBC-a Zagreb. Rekao je da su jučer počeli testirati one zdravstvene djelatnike koji nemaju važeću COVID potvrdu, testirano je 690 djelatnika, a procijepljenost unutar KBC-a je 81,5% liječnika i 56% medicinskih sestara. Većina djelatnika, naglasio je, poštuju proceduru i procesi rada se normalno nastavljaju.

Ministar Beroš se također ispričao zbog jutrošnjeg događaja, naglasio je da nisu svi zaposlenici KBC-a Zagreb. Zahvalio je Ćorušiću što je organizirao sve službe da uobičajeno funkcioniraju.

- Kao ministru zdravstva zadatak mi je osigurati sigurnost svih korisnika usluga, ali i djelatnika, dodao je.
Svi imaju, rekao je Beroš, iste uvjete.

- Nikog ne tjeramo na cijepljenje, ali testiranje je ono što struka smatra osnovnim uvjetom u ovom trenutku za sigurno obavljanje djelatnosti. Moj zadatak je to i izvršiti, stoga samo na tom tragu uveli ove mjere, one su spremne i nadam se da će zaživjeti, objasnio je ministar.

Naglasio je da niti jedan početak nije lagan i dozvoljava pravo na različito mišljenje, ali u situaciji kada je viru godinu i pol dana oko nas, negirati njegovo postojanje, brojne smrti i teške situacije, nije opravdano.

Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite. 

U nekim su bolnicama testiranja počela već jučer i pokazala da među medicinskim osobljem ima pozitivnih.

Samo jedan djelatnik KBC-a Zagreb nije danas došao na posao jer se odbio testirati. Za njega je pronađena zamjena. Isto tako, od oko 700 testiranih djelatnika pronađena su dva pozitivna nalaza na COVID.

Prosvjed uznemirio bolesnike

Na adresu KBC-a stižu poruke uznemirenih pacijenata i članova njihovih obitelji, a jedna od njih je da se prava i slobode ne mogu tražiti na štetu drugih, poglavito onih najmanjih pacijenata, koji su smješteni u prizemlju zgrade i koje je buka jutros jako uznemirila, javila je Ruža Ištuk u Dnevniku u podne.

COVID potvrde moraju imati svi hospitalizirani i oni koji idu na dijagnostičke zahvate koji generiraju aerosol. Najavljeno je da će se zdravstveni djelatnici testirati dva puta tjedno.
(HRT.hr)Digitalne EU Covid potvrde vrijede 12 mjeseci , donijeto još 8 mjera na nacionalnoj razini


30.rujna 2021.: U Hrvatskoj od danas EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju vrijede 365 dana, a izdaju se i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU. Trajanje prije izdanih potvrda automatski se produljuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev, objavljeno je na stranici www.eudigitalnacovidpotvrda.hr.

Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a kod putovanja u druge zemlje svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranije implementirana pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU. Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana.


Nove mjere

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je Nacionalni stožer civilne zaštite od zadnje sjednice Vlade donio osam novih odluka na nacionalnoj razini.

Od 4. listopada na snagu stupaju 3 odluke kojima je propisana obaveza COVID potvrde ili testiranja na koronavirus za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, kod prijava pacijenata te kod zaposlenih u socijalnoj skrbi. Prilikom dolaska na posao zaposlenici i pacijenti moraju predočiti potvrdu ili dokaz ovlaštenoj osobi poslodavca. Odgovarajući drugi dokaz mogu predočiti svi koji iz opravdanog razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, a u odlukama je navedeno i kojim se dokazima dokazuje svaki od takvih slučajeva. U donošenju odluke o prijmu pacijenta vodilo se računa da se nikome ne onemogući zaštita, pa tako u iznimnim slučajevima digitalnu potvrdu pacijenti ne moraju predočiti kada su hitni zbog sumnje u COVID-19 ili potvrđene bolesti te prilikom posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite.

S preostalih 5 odluka od 15. listopada produljuju se epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanja prelaska granice, s tim da se kod odluke o granicama produljuje rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana.
Nacionalni stožer donio šest mjera

hrvatska maska


16.rujna 2021.:
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade kazao je da je Nacionalni Stožer donio je šest novih odluka na nacionalnoj razini u trajanju do 30. rujna, piše 24sata.

– Uz tri odluke kojima se produljuju mjere postoječih mjera ( obvezno korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina i organizaciju javnog prijevoza, Stožer je donio i odluku o obveznom posjedovanju EU digitalne covid potvrde za popisivače i kontrolore zbog skorašnje provedbe druge faze popisa stanovništva- kazao je šef Stožera Civilne zaštite Davor Božinović na današnjoj sjednici Vlade.

– Zatim izmjenu Odluke o ograničavanju okupljanja kojom je propisana nova mjera kojom je dopušteno održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja, te priredbi na kojima se  prodaju, izlaži ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima, uz uvjet da organizator osigura da u te prostore ulaze samo osobe koje posjeduju EU digitalnu Covid potvrdu, dakle  izlagači, posjetitelji.

I treće, to je izmjena Odluke o privremenoj zabrani i privremenom ograničavanju prelaska preko granice u kojoj je novina da državljani trećih zemalja koji dolaze u  RH iz turističkih razloga i koji posjeduju potvrdu o uplati smještaja sada mogu predočiti i potvrdu o rezervaciji smještaja te će im se odobrit ulazak u RH. Negativni nalaz PCR testa i dalje ne smije biti stariji od 72 sata –  kazao je Božinović o novim odlukama. (poslovni.hr)

hic.hr
foto: HIC

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre