HIC
 

 

21.rujna 2020.
ODRŽANE U UVJETIMA KORONAVIRUSA
Zatvorene jubilarne 55. Vinkovačke jeseni

Vinkovačje jeseni

U nedjleju su završene još jedne Vinkovačke jeseni. Jedna od najvećih tradicijskih manifestacija u ovom dijelu Europe ponovno je na jednom mjestu okupila brojne ljubitelje folklora, tradicije i običaja. Iako zbog epidemije koronavirusa nisu bile onakve na kakve su navikli svi koji ih nose u srcu, Vinkovačke jeseni ispunile su svoj glavni cilj, a to je očuvanje tradicije. Na ovogodišnjim jesenima sudjelovala su samo kultuno umjetnička društva Vukovarsko-srijemske županije, njih 34. Svi ostali svoje nastupe prikazali su filmski zapis na vido zidu koja su organizatori Vinkovačkih jeseni snimali 24 kulturno-umjetnička društva u 18 gradova prije održavanja ove kulturne manifestacije u Vinkovcima.
 
Jubilarni 55. Svečani mimohod s Revijom konjskih zaprega i konjanika još jednom je prošao ulicama Vinkovaca i tako priveo kraju ovogodišnje Vinkovačke jeseni. Cijela manifestacija, pa tako i nedjeljni mimohod, protekli su u sjeni epidemije koronavirusa, no organizatori su se pobrinuli da još jednom zablista svo blago narodnih nošnji i običaja, da se čuju izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca. Svečani mimohod otvorio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.
 
„Danas ćemo uživati i okom i uhom, ali imat ćemo i puna srca jer i u ovim posebnim okolnostima imamo naše Jeseni. Do sljedeće godine kada će, nadamo se, sve biti u normalnim okolnostima i kada ćemo u Vinkovcima svima pokazati  onu našu gostoljubivost, pokazati ono puno srce vinkovačko, uživajmo i u ovim posebnim 55. Vinkovačkim jesenima”, poručio je gradonačelnik Bosančić na zatvaranju Vinkovačkih jeseni.
 
A onda je krenuo mimohod predvođen zastavama i grbovima te Vinkovačkim šokačkim rodovima. Na pozornici izmjenjivali su se domaći KUD-ovi, sudionici mimohoda i filmski zapisi, koji su u Vinkovce
doveli društva iz svih dijelova Hrvatske, koje je snimateljska ekipa posjetila na svom osmodnevnom putovanju. U 18 gradova najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja pokazala su 24 kulturno-umjetničko društva čiji su nastupi prikazani na video zidu, a u mimohodu ulicama Vinkovaca prošla su
34 društva iz Vukovarsko-srijemske županije ( iz Vinkovaca, Rokovaca-Andrijaševaca, Bogdanovaca, Čakovaca, Bošnjaka, Cerića, Đeletovaca, Šiškovaca, Županje, Ilače, Lipovca, Iloka, Komletinaca, Ivankova, Antina, Novih Jankovaca, Nijemaca, Starih Mikanovaca, Privlake, Cerne, Vukovara, Jarmine, Strošinaca, Prkovaca, Tordinaca, Otoka, Nuštra, Retkovaca, Petrovaca, Donjeg Novog Sela i Tovarnika ).

Iza folkloraša nova impresivna slika, konjske zaprege i konjanici s lipicancima, koji svojim ponosom i gizdavošću nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a ove godine sudjelovalo je 25 svečano ukrašenih zaprega i 30 konjanika.
 
Ove godine, na žalost, nije bilo Dječjih Vinkovačkih jeseni, nije bilo Državne smotre izvornoga hrvatskog folklora, nije bilo Folklornih večeri u uobičajenom obliku, iako je i ta tradicija održana, za što se pobrinula Vinkovačka televizija. Nije bilo najvećega kola niti onako velikoga broja posjetitelja, posebice na mimohodu, nije bilo brojnih sadržaja na koje smo navikli, ali Jeseni su održane, lijepe u svoj ljepoti prikazane tradicijske kulture i moćne u snazi ljubavi i ponosa na to silno blago hrvatskoga naroda. Ove godine održane su u doista posebnim okolnostima, uz prilagođeni program i epidemiološke mjere, a već sljedeće, nadaju se organizatori i svi oni kojima su Jeseni u srcu, bit će ponovno u svom punom sjaju.

HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre