HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, setzlatnici i srebrnjaci
31.svibnja 2021.
DRUGI KRUG LOKALNI IZBORI
Veliki gradovi izabrali nove gradonačelnike, debakl nekih plolitičkih veterana

novi  gradonačelniciIza nas je drugi krug lokalnih izbora. Građani su izabrali 14 župana i gradonačelnika Zagreba koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Četiri najveća grada imaju nove gradonačelnike.

Prema privremenim rezultatima DIP-a politički veterani Radimir Čačić, Damir Bajs i Darko Milinović više neće biti na čelu županija

Drugi krug lokalnih izbora održao se u 432 grada i općine. Odnosi se to i na potresom pogođenu Banovinu, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, gdje je župan izabran u drugom krugu. Glasalo se i u 25 šatora diljem županije kao i u prvom krugu.

Uz Zagreb, Split, Osijek i Rijeku, najzanimljivije bitke vodile su se u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj,
Splitsko-dalmatinskoj, Vukovarsko-srijemskoj, ali i Koprivničko-križevačkoj županiji. Od gradova najneizvjesniji su i najzanimljiviji bili Vukovar, Sisak, Zadar, Makarska, Trilj i Sinj.

Evo kako izgledaju prvi privremeni rezultati DIP-a za gradove i županije: 

U Ličko-senjskoj županiji pobijedio je HDZ-ov Ernest PetryDarko Milinović tako više nije župan te županije. U Šibensko-kninskoj županiji Marko Jelić pobijedio je HDZ-ovog Gorana Pauka, dok u Splitsko-dalmatinskoj županiji vodi HDZ-ov Blaženko Boban ispred SDP-ovog Ranka Ostojića.
Varaždinsku županiju osvaja HDZ-ov Anđelko Stričak, dok je Radimir Čačić izgubio tu županiju.  U Vukovarsko-srijemskoj županiji vodi HDZ-ov Damir Dekanić ispred Josipa Dabre, prema prvim privremenim rezultatima DIP-a. 

Sisačko-moslavačku županiju osvaja HDZ-ov Ivan Celjak, ispred Daniela Berdaisa. U Zagrebačkoj županiji prednost ima HDZ-ov Stjepan Kožić, ispred SDP-ovog Mihaela Zmajlovića
Damir Bajs izgubio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Novi župan je Marko Marušić iz HDZ-a.

IDS je izgubio Pulu. Filip Zoričić iz Nezavisne liste ima 5.366 glasova, dok Elena Puh Belci iz IDS-a ima 4.079 glasova. MOST je ipak, čini se, dobio jednog gradonačelnika. Prema prvim rezultatima Miro Bulj ima 1.615 glasova, ispred HDZ-ovog Igora Vidalina koji trenutno ima 802 glasa. 

Od gradova izdvajamo i Samobor. Prema prvim privremenim rezultatima, HSS-ov Željko Stanec gubi od Petre Škrobot iz Fokusa koja vodi s 3.346 glasova. Stanec trenutno ima 3.146 glasova.

U Sisku je pobijedila SDP-ova Kristina Ikič Baniček ispred Željke Josić iz HDZ-a. Darinko Dumbović više nije gradonačelnik Petrinje. Mjesto pruzima Magdalena Komes iz HDZ-a. 

U Varaždinu je kandidat SDP-a pobijedio Ivana Čehoka, u Petrinji HDZ-ova kandidatkinja Darinka Dumbovića.Veliko su iznenađenje Pula i Pazin - gdje su kandidat grupe birača Filip Zoričić te Suzana Jašić iz Možemo! pobijedili kandidate IDS-a. U Vukovaru je aktualni gradonačelnik nezavisni Ivan Penava, pobijedio u srazu s bivšim stranačkim kolegom Nikolom Mažarom iz HDZ-a.Rezultati u četiri velika grada

 

U Zagrebu Tomislav Tomašević (Možemo!) osvaja 65,25 posto glasova, a Miroslav Škoro (Domovinski pokret) 34,75 posto.  

U Splitu Ivica Puljak (Centar) osvaja 56,75 posto, a Vice Mihanović (HDZ) 43,25 posto.

U Rijeci Marko Filipović (SDP) osvaja 54,48 posto, a Davor Štimac (nezavisni) 45,52  posto.

U Osijeku Ivan Radić (HDZ) ima 59,68 posto glasova, a Berislav Mlinarević (Domovinski pokret) 35,52 posto.Plenković o rezultatima izbora


Osvrćući se na svoju jučerašnju tvrdnju da je HDZ kolosalni pobjednik lokalnih izbora, Plenković je naveo kako HDZ ima 45 posto gradova i općina te 75 posto županija.
- HDZ nikad do sada nije dobio 15 županija, rekao je Plenković.
- Vidim da su ovi iz Možemo! počeli malo parafrazirati, prepisivati moju poruku iz 2016. kad sam rekao "Mijenjamo HDZ da bi mijenjali Hrvatsku", oni mijenjaju Zagreb da bi mijenjali Hrvatsku, valjda imaju nešto protiv Hrvatske u kojoj smo uspjeli spriječiti socijalnu frakturu, očuvati 700.000 radnih mjesta, spasiti 120.000 poslodavaca..., rekao je među ostalim Plenković.

- Moram još dobro osluhnuti koji to žanr promjene oni zazivaju, što bi to učinili bolje, dodao je.
Na novinarsko pitanje kakvu suradnju očekuje s Tomislavom Tomaševićem iz Možemo!, koji je izabran za gradonačelnika Zagreba, odgovorio je - dobru.
- Ja dobro surađujem sa svim izabranim čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave, rekao je premijer.

 

Milanović o rezultatima lokalnih izbora

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je nakon Konferencije za voditelje udruga osoba s invaliditetom komentirao rezultate lokalnih izbora. Čestitao je pobjednicima rekavši da je neke gotovo preuranjeno nazvao nakon prvog kruga pa se onda zakompliciralo.
- Miletića sam nazvao! Njemu je protukandidat bio moj prijatelj Ferić, mislio sam da nema šanse u drugom krugu, na kraju je završilo 56 glasova, rekao je Milanović, govoreći o izborima za istarskog župana, gdje je Boris Miletić pobijedio Danijela Ferića. Na pitanje novinara odgovorio je da je zvao i Radimira Čačića, koji je izgubio mjesto varaždinskog župana.
- Čuo sam se s njim. To je to. On to ne prima dramatično uopće, rekao je Milanović. Milanović je također rekao da je Čačić posljednji put pobijedio zahvaljujući glasovima HDZ-a u drugom krugu.
- Sad se to okrenulo. To je upozorenje svima onima koji misle da je išta u politici i životu vječno, poručio je.
O izborima je, među ostalim, rekao i:
Puno neovisnih, odnosno ljudi koji nisu članovi etabliranih političkih organizacija... Pod ovime ne mislim da su ti koji nisu etablirani manje vrijedni, nego su manje poznati, i vidjet ćemo, na njima je dodatna odgovornost. Kad glasate za nekoga tko je kandidat neke velike etablirane organizacije, bilo regionalno, bilo nacionalno, onda manje-više znate na čemu ste. Naravno, uvijek se možete gorko razočarati, to se često događa, a s neovisnima i s manjim strankama je ista stvar. Može biti pozitivno, može biti negativno, može biti neopaženo, može biti ekscesno, ali ovdje ima dosta, ja bih rekao, ozbiljnih ljudi, po dosadašnjim karijerama.

Komentirajući ponovno lokalne izbore Milanović je bio kritičan prema Miroslavu Škori, čelniku Domovinskog pokreta, koji je izgubio utrku za mjesto gradonačelnika Zagreba.
- Ne postoji Domovinski pokret. Ne može na čelu Domovinskog pokreta biti netko tko je zbrisao iz Osijeka u Ameriku i tamo se vucarao po raznoraznim emigrantskim klubovima, ali ne hrvatskim, i onda se - sve je to u redu - vratio u Hrvatsku i prikazuje sam sebe maltene kao Bruno Bušić. To nije Domovinski pokret. Naprosto ne priznajem... To je uzurpacija, to treba pravno zaštititi, kao i hrvatsko ime. Ne može to svaka štraca koristiti kako hoće. "Mi smo domoljubi, a vi ste izdajnici", rekao je Milanović.
Osvrnuo se i na pokojnog dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića rekavši da je na čelo grada došao prošvercavši se za vrijeme Ivice Račana.

 


Predsjednik SDP-a o izborinim rezultatima

Naravno da sam zadovoljan rezultatima, pogotovo onima iz 2. kruga. Nema pretjeranog razloga za slavlje, mi smo svjesni da je bilo određenih loših rezultata u 1. krugu, pogotovo kada govorimo o Zagrebu. Rezultati od jučer razlog su za zadovoljstvo, ali ne za ono nakon kojeg se pravimo da je sve super, nego zadovoljstvo koje će nas tjerati na još puno rada, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, gostujući u emisiji "Oporbeni zarez" Hrvatskog radija.

 

Govoreći o rezultatima sinoćnjeg drugog kruga, rekao je da ne bi ništa posebno izdvajao, ali ipak ističe kako su neka mala zadovoljstva ostvarena. 

- Kao činjenica da se Korčula u potpunosti zacrvenila, pobijedili smo u 4 od 5 jedinica lokalne samouprave. U petoj ćemo s nezavisnima formirati većinu i podržati ih u upravljanju Blatom. Naravno, Makarska, Varaždin, zadržali smo Sisak, Rijeku, vratili smo se u Opatiju, rekao je Grbin.

U Puli je SDP-ov kandidat dobio tek 54 glasa manje od IDS-ova Borisa Miletića. Grbin je rekao da mu je Danijel Ferić poslao zahtjev koji je uputio izbornom povjerenstvu za kontrolu izbornog materijala.

- Ako uočimo greške ili ako uočimo razlog zbog kojeg bi se moglo ići s konkretnim prigovorom, to ćemo i učiniti. Smatramo to našom obvezom prije svega prema biračima, rekao je Grbin dodajući da nije riječ  o sumnji na manipulaciju nevažećim listićima.

Kao posebno "bolne rezultate" Grbin je istaknuo Zagreb, Osijek, Split te gubitak Istre.

- Kada dođete tako blizu cilju da se jedna loša uprava na Istarskom županijom prekine, onda vam je žao. Tu je i Osijek, zbog svega što se događalo, a naš kandidat nije bio kriv i to mu je sigurno umanjilo rezultat, smatra Grbin.

Grbin je rekao kako je napravljen velik posao za lokalne izbore, ali ne bježi od toga da je bilo i grešaka zbog čega će, kako je rekao, razgovarati unutar stranke.

- Ta rasprava brine više nas članove SDP-a, nego javnost. U interesu javnosti je što ćemo kao stranka napraviti za to da građanima bude bolje. To će biti fokus našeg rada. Već sutra u Saboru će se otvoriti rasprava odgovornosti ministra Beroša zbog nefunkcioniranja zdravstvenog sustava u doba korone, zbog činjenice da su bolnice ostale bez lijekova, zbog činjenice da onkološki pacijenti nisu mogli dobiti svoju terapiju. SDP će biti korektiv. Kada vidimo da stvari ne funkcioniraju, o tome ćemo razgovarati, rekao je.

Grbin je rekao da će SDP otvarati i bitne političke teme za koje smatraju da Vlada ne čini ništa. Jedan od prvih fokusa SDP-a, ističe, bit će borba protiv korupcije. 

- Hrvatska je prožeta korupcijom. Izbori su pokazali da su građani kandidatima koji su povezani s korupcijom pokazali palac dolje, želimo da se to proširi na cijelu Hrvatsku. Želimo da napokon dođemo u situaciju da se država vodi na način koji neće pogodovati pojedincima nego društvu u cijelini, rekao je.

- Ta rasprava će se vjerojatno dogoditi kroz nekoliko dana u Saboru, prvo na Odboru za pravosuđe, a onda na plenarnoj sjednici kada budemo govorili o izboru predsjednika Vrhovnog suda, dodao je.

Prvi krug lokalnih izbora

 HIC.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre