HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


21.veljače 2022
SUMMIT U BRUXELLESU
Ministri vanjskih poslova članica EU-a raspravljali o situaciji u BiH

EU parlament, zastave

Osim o rusko-ukrajinskoj krizi, ministri vanjskih poslova članica Europske unije u Bruxellesu raspravljaju
i o situaciji u Bosni i Hercegovini. Vijeće je upozorilo da se ta zemlja suočava s jednom od najdubljih političkih kriza još od završetka rata 1995. 

Ministri će razgovarati o reformi izbornog zakona i secesionističkim prijetnjama iz Republike Srpske.
U priopćenju se ističe da bi trebali usuglasiti smjernice za napredak i jačanje političkog dijaloga kako
bi se prebrodila politička kriza u BiH.

- Nemojte odbaciti važnost onoga što se događa u Bosni i Hercegovini. Ta će tema biti važan dio današnje
rasprave, jer nacionalističke i separatističke retorike rastu u BiH i ugrožavaju stabilnost pa donekle i
integritet zemlje. Ministri vanjskih poslova morat će odlučiti kako zaustaviti takvu dinamiku i izbjeći da se zemlja raspadne. Ovo je kritičan trenutak i na ministrima je da donesu odluke, rekao je Josep Borrell, europski predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

- Hrvatska ne može podržati odvijanje izbora samo radi izbora, da se ispoštuje kalendar. Ako se ti izbori održe pod ovakvim uvjetima, mi upozoravamo da će oni destabilizirati državu, da neće pridonijeti ničemu dobrome, nego će se kriza nastaviti i biti još veća i na to upozoravamo, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

 

Grlić Radman: Izbori u BiH po sadašnjem sustavu ne bi donijeli ništa dobrozbori u Bosni i Hercegovini koji bi se održali po sadašnjem sustavu ne bi donijeli ništa dobroga i samo bi još produbili krizu, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ako se izbori održe pod ovakvim uvjetima, mi upozoravamo da bi oni destabilizirali državu, da neće pridonijeti ničemu dobrom, nego će se kriza nastaviti i biti još veća, izjavio je Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a, na kojem je jedna od tema stanje u Bosni i Hercegovini.

Grlić Radman je istaknuo kako je važno osvijestiti kod drugih država članica koliko je za stabilnost, prosperitet i funkcionalnost BiH, važna promjena izbornog zakona koji će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda i ostale.

- Želimo dati doprinos u tom smjeru, rekao je Grlić Radman.

Na pitanje hoće li ministri razgovarati o posljedicama eventualnog izostanka dogovora o izbornoj reformi i o sankcijama protiv Republike Srpske zbog nekih secesionističkih poteza, Grlić Radman je rekao da ne vjeruje da će rasprava ići u tom smjeru.

- Nema puno vremena za to, fokus je na krizi na istočnim granicama Europe. Mi upozoravamo na to da ne bude domino-efekta da kriza na istočnim granicama ne utječe na krizu na zapadnom Balkanu, rekao je.

Glavna tema sastanka šefova diplomacija država članica EU-a je stanje oko Ukrajine, kojoj prijeti invazija Rusije.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je upozorio na opasnost da zapadni Balkan ne postane igralište nekih aktera izvan EU-a.

- Integritet Bosne i Hercegovine ne može doći u pitanje. Mi moramo biti jako pažljivi da Bosna i Hercegovina i Balkan ne postanu igralište za aktere izvan EU-a, rekao je Schallenberg.

Dodao je da su najave srpskog čelnika u BiH Milorada Dodika i Republike Srpske o preuzimanju nadležnosti s države na entitet krajnje opasni.

Na pitanje koji je trenutačno veći problem, secesionističke najave iz RS-a ili pitanje izborne reforme, Schallenberg je rekao da su kratkoročno gledajući opasniji potezi Republike Srpske.

- Povlačenje iz pravosudnog sustava, vojske i sigurnosnih snaga ne dolazi u obzir. Mi ćemo razmisliti o tome što ćemo poduzeti. Spremni smo zaustaviti znatna financijska sredstva i nastavit ćemo tako ako RS ne bude za integritet BiH i onda će osjetiti posljedice, rekao je austrijski ministar.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ukazao je na važnost rasprave o Bosni i Hercegovini u kojoj raste nacionalistička i separatistička retorika.

- Ministri vanjskih poslova trebat će odlučiti kako zaustaviti takvu dinamiku u BiH i izbjeći raspad BiH. Ovo je kritičan trenutak, rekao je Borrell.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney istaknuo je važnost izborne reforme koja bi urodila funkcionalnom vladom nakon izbora.

- Europska unije bi željela vidjeti da se razgovori oko izborne reforme uspješno zaključe dogovorom kako bi izbori imali integritet, odnosno da urode funkcionalnom vladom nakon izbora, rekao je Coveney.

Nakon rasprave o BiH neće biti nikakvih zaključaka niti se očekuju ikakve odluke vezano uz tu temu.

Dio zemalja zagovora uvođenje sankcija protiv Dodika i Republike Srpske, a jedan dio u kojem su, prema diplomatskim izvorima, Hrvatska, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Grčka i još neke zemlje, traže od prve skupine zemalja da obrazlože svrsishodnost tih sankcije, odnosno da li bi one polučili željeni učinak.


HRT/ HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama