HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regijahrvatski šah

Hrvatski šah, set07.lipnja 2022.
SRBIJA PRIHVATILA POZIV LAVROVA
Ministar vanjskih poslova Nikola Selaković odlazi u posjet Rusiji

Lavrov i Selaković

 

 

 

 

Srbija je prihvatila poziv šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova da srpski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković posjeti tu zemlju, piše ruska televizija "Rusija 24".

 Srbija je, sa velikim zadovoljstvom i očekivanjima, prihvatila poziv Lavrova da Selaković posjeti Rusiju.
Predsjednik je dao uputstva da se posjet organizira, rekao je ruski veleposlanik u Srbiji Alexander Botsan-Kharchenko, a prenosi agencija TASS.

Podsjetimo, posjet Srbiji ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova je otkazan nakon što su zemlje koje se nalaze oko Srbije rekle da će zatvoriti svoj zračni prostor za njegov zrakoplov.


Dimitrij Rogozin prijeti Crnoj Gori močnim projektilom

Posjeta Srbiji ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova je otkazana, nakon što su zemlje koje
se nalaze oko Srbije rekle da će zatvoriti svoj zračni prostor za njegov avion, izjavili su ruski zvaničnici.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da su susjedne zemlje
Srbije zatvorile zračni prostor za let aviona ministra vanjskih poslova Rusije, prenosi RIA Novosti.

“Baš danas [nedjelja] prije sat vremena, zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal komunikacije, ne dozvolivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se pripremao za Srbiju”, rekla je Zaharova za italijansku TV La7, prenosi Tanjug.

Rusija neće postavljati ‘željeznu zavjesu’

“Zemlje članice Evropske unije i NATO-a su zatvorile zračni prostor, zatvorile su još jedan kanal komunikacije”, navodi RIA riječi Zaharove.

Dodala je da Rusija, za razliku od EU-a, neće postavljati “željeznu zavjesu”.

“Vaše greške su to što ste previše sebični, mislite da ste u centru svijeta, da osim vas nema drugih naroda”, izjavila je Zaharova za TV La7.

Visoki zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije je ranije u nedjelju za agenciju Interfax izjavio da su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoje zračne prostore za avion kojim bi Lavrov doputovao u ponedjeljak u Beograd, prenosi Reuters.

“Naša diplomatija još uvijek nije ovladala teleportacijom”, rekao je izvor.


Vučić: Harčenko me obavijestio o razlozima nedolaska LavrovaPredsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa amabsadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji ga je informisao o razlozima koji su onemogućili dolazak Sergeja Lavrova u Beograd.

“Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak
ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju”, naveo je Vučić na instagram profilu “Budućnostsrbije”.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća Federacije Konstantin Kosačov rekao je da reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra.

„Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmjeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija c´e, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, vec´ i konkretnih, praktičnih odgovora“, napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu.Brnabić: Posjeta izuzetno komplikovana

Radio-televizija Srbije (RTS) objavila je u nedjelju navečer da je posjeta ruskog šefa diplomatije Beogradu neizvjesna.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je ranije u nedjelju za beogradske medije da je situacija u vezi s posjetom Lavrova “izuzetno komplikovana”.

Kremlj je prošle sedmice najavio posjetu Lavrova Beogradu 6. i 7. juna, a glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na brifingu za medije rekla je da će se šef ruske diplomatije sastati s predsjednikom Srbije, ministrom vanjskih poslova, predsjednikom Skupštine i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC). /balkans.aljazeera.net/HIC.hr
foto:

 


 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama