HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

05.siječnja 2021.
RASPRAVU ĆE OBAVITI SVE ČLANICE EU-A
Njemačka pokreće raspravu o ulasku Hrvatske u Schengen


Schengen-HR i EU zastavaNjemački savezni parlament tek se okupio nakon blagdanske pauze, a rasprava o ulasku Hrvatske u Schengen počet će već za nekoliko tjedana, piše vecernji.hr.

Kad bi se sada trebalo reći kakav je stav te države prema hrvatskom pristupanju schengenskom prostoru, on bi se mogao sažeti u jednu riječ – pozitivan. No postoji i jedan ali, i Hrvatska sada treba učiniti sve da radi na svom imidžu, ali i da adresira neke zabrinutosti koje imaju strane vlade, uključujući i njemačku.

Konfiguracija nove njemačke vlade postavlja ključne čimbenike na dvije strane među kojima ima diskrepancije.S jedne, to je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iz Zelenih, koja pridaje vrlo veliku pozornost ljudskim pravima i dosta je kritična prema optužbama o ponašanju hrvatske policije prema ilegalnim migrantima, kao uostalom i zbog tretmana migranata na svim vanjskim granicama Unije.

No s druge strane, ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser dolazi iz redova socijaldemokrata i optika joj je drugačija. Ona podržava Hrvatsku i njezina nastojanja da uđe u Schengen, znajući kako je raditi na terenu i čuvati najdužu kopnenu granicu u Europi i da taj posao sa sobom donosi velike izazove te da, ukratko, ne može uvijek sve biti idilično.

Hrvatska je za Schengen dobila zeleno svjetlo Komisije, s jasnom porukom da su ispunjeni svi tehnički uvjeti. Prošlog mjeseca stigla je i pozitivna odluka Vijeća ministara Europske unije, koja sada ide u Europski parlament, a potom opet na Vijeće ministara, odnosno države članice Europske unije.

Odluka o ulasku mora biti jednoglasna svih članica i ona je u potpunosti političke prirode, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.

hrN1 / HIC.hr
foto: