HIC ukrasi za bor
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set09.studenog 2021.
RASTE PRITISAK NA POLJSKU GRANICU
Njemačka pozvala EU da zaustavi val migranata koji stižu preko Bjelorusije, na granici Poljske s Bjelorusijom vrlo teško stanje

bodljikava žicaNjemačka je u utorak pozvala Europsku uniju da poduzme mjere kako bi pomogla da se zaustavi val migranata na poljskoj granici koji dolaze iz Bjelorusije.

Poljska ili Njemačka ne mogu se same nositi s time, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za list Bild, pozivajući EU da zauzme zajednički front.


- Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura vanjsku granicu. To bi trebala biti stvar Europske komisije. Sada je pozivam da poduzme mjere, naglasio je.


On je taj poziv uputio nakon što je Poljska objavila da je odbacila pokušaj stotina migranata da ilegalno prijeđu granicu iz Bjelorusije, ali i istaknula da se tisuće drugih i dalje okupljaju.


Horst Seehofer je rekao da podupire odluku Poljske o podizanju ograde na granici s Bjelorusijom.

- Ne možemo je kritizirati ... za to što brani vanjske granice EU-a, kazao je. 

- Ne, naravno, koristeći vatreno oružje, ali da drugim dostupnim načinima, dodao je ministar.Teška situacija na granici Poljske s Bjelorusijom


Tisuće migranata okupile su se na bjelorusko-poljskoj granici pokušavajući ući u Europsku uniju. Poljska optužuje Bjelorusiju da pokušava izazvati veći sukob poticanjem migranata da pređu u Poljsku i Europsku uniju. Kruže video snimke stotine migranata kako se kreću prema poljskoj granici blizu sela Kuznica, a neki su pokušali probiti ogradu lopatama i drugim alatim.

Poljska policija objavila je u utorak snimku migrantskih šatora i logorske vatre s bjeloruske strane ograde od bodljikave žice. Poljska Granična straža rekla je za Reuters da se oko 800 ljudi nalazi na bjeloruskoj strani ograde, a oni su dio skupine do 4000 migranata u obližnjim šumama.Glasnogovornik poljskih specijalnih snaga rekao je da bi u Bjelorusiji moglo biti do 12.000 migranata.

Poljske vlasti zatvorile su u utorak u 6.00 sati službeni granični prijelaz s Bjelorusijom u blizini mjesta gdje su se dan ranije pokušale probiti tisuće migranata. Poljska je objavila da je rasporedila dodatne vojnike i policajce, dok je susjedna Litva najavila da bi mogla uvesti izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom.

Poljska policija objavila je na Twitteru u utorak da je noć bila mirna iako je bačen kamen na policijski automobil. Poljski dužnosnik rekao je da bi se napetosti mogle povećati idućih dana i da bi se u tom slučaju mogla prihvatiti dodatna međunarodna pomoć. Zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski ponovio je za privatni Radio Zet da Poljska zasad ne treba dodatnu pomoć Frontexa.

Očekuje se da će veleposlanici EU-a pri UN-u u utorak razgovarati o napetostima, objavila je novinska agencija PAP pozivajući se na riječi poljskog veleposlanika pri UN-u.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta citirala je ministra unutarnjih poslova koji je rekao da nijedan migrant nije prekršio zakon.

 

Bruxelles optužuje Lukašenka

Bruxelles optužuje režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao dolazak migranata na istočne granice EU-a nakon što je EU uvela sankcije protiv Minska zbog brutalne represije prema oporbi. Lukašenko takve optužbe odbacuje.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da bjeloruske vlasti iskorištavanjem migranata radi pritiska na Europsku uniju neće ispuniti svoje ciljeve. Von der Leyen je rekla da je razgovarala s premijerima Poljske, Litve i Latvije, Mateuszom Morawieckim, Ingridom Šimonyte i Krišjanisom Karinšem, kako bi im izrazila solidarnost EU-a. S njima je razgovarala o mjerama koje bi EU mogao poduzeti kako bi im pomogao da se suoče s ovom krizom.


Predsjednica Komisije pozvala je države članice da prošire sankcije protiv bjeloruskog režima zbog ovoga hibridnog napada. Najavila je da će Komisija razgovarati sa specijaliziranim agencijama UN-a o načinima sprječavanja humanitarne krize te kako bi se osigurao siguran povratak migranata u zemlje iz kojih su došli.


Litva, Latvija i Poljska na granici s Bjelorusijom postavljaju bodljikavu žicu


HRT.hr/ HIC.hr
foto: