HIC samo najbolje iz Hrvatske
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
BiH vijesti

hrvatski šah

Hrvatski šah, set

31.siječnja 2022.
RELIGIJA
Papa umirovio kardinala Vinka Puljića

Vinko PuljićPapa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralnoga upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom kardinala Vinka Puljića, zbog navršene kanonske dobi te ga je u subotu, 29. siječnja, umirovio. Na čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijedit će ga dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić

Kardinal Puljić je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije bio 31 godinu. Vrhbosanskim nadbiskupom ga je 7. prosinca 1990. imenovao Ivan Pavao II. koji ga je posvetio za biskupa 6. siječnja 1991. godine. Prve godine njegove biskupske službe obilježio je strašni rat u Bosni i Hercegovini. Tijekom sukoba ostao je u opkoljenom Sarajevu. Jedno je vrijeme bio jedini vjerski poglavar prisutan u glavnom gradu BiH. Zbog ustrajnog nastojanja oko prekida sukoba, međusobnog pomirenja i poziva na dijalog, papa Ivan Pavao II. ga je 30. listopada 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve. Time je postao prvi kardinal u povijesti Bosne i Hercegovine. Sudjelovao je na konklavama 2005. i 2013., na kojima su za pape izabrani Benedikt XVI. i Franjo.

U skladu sa Zakonikom kanonskog prava (usp. ZKP kan. 401 §1) kada je 8. rujna 2020. navršio 75 godina života ponudio je papi Franji odreknuće od službe, a Sveti Otac mu je odgovorio da ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa „dok se ne odluči drugačije“, što se dogodilo 29. siječnja 2022. godine.

Za svoj rad i neumorno zalaganje za jednakopravnost svih naroda, za zaustavljanje rata na ovim prostorima te za izgradnju pravednog društva primio je više priznanja, među kojima svakako treba spomenuti počasni doktorat iz humanističkih znanosti koji mu je 1995. godine dodijelilo državno sveučilište Grand Valley u Grand Rapidsu u američkoj državi Michigan, kao i počasni doktorat dodijeljen 15. ožujka 2001. u gradu Arequipi (Peru) na katoličkom sveučilištu Santa Maria. Posljednje u nizu od važnijih priznanja jest odlikovanje Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom koje mu je uručio predsjednik Republike Hrvatske 17. siječnja 2022.

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu bit će u sarajevskoj katedrali u subotu, 12. ožujka ove godine. (www.vaticannews.va)
HIC.hr
foto:arhiv

 
 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre