HIC
http://www.made-in-croatia.com.hr/Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
aktualno-vijestiHRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah

zastave, držači zastava

zastava na stalku

 

27.srpnja 2022
POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU
Peljeski most otvoren uz vatromet i u svečanom ozračju

Pelješki most u noći

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Prelaskom prvih automobila i motocikala, uz veselje nazočnih građana i dužnosnika, veliki vatromet, trube, bengalke s brodica, pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvona crkava Dubrovačke biskupije, svečano je u utorak navečer nešto iza 22 sata otvoren i u promet pušten Pelješki most. Redovan promet mostom počeo se odvijati nakon ponoći.

Svečanost otvorenja mosta kojim je jug Hrvatske nakon 300 godina povezan s ostatkom zemlje, počela je na odmorištu Komarna "Fanfarama 304" skladatelja Mateja Meštrovića, skladbom posebno napisanom za ovu prigodu nakon koje je uslijedila i Meštrovićeva skladba "Neka prođu".

Nakon Europske himne "Oda radosti" te himne RH "Lijepa naša domovino" iznad mosta preletjelo je pet zrakoplova akrobatske skupine "Krila oluje", a uslijedio je kratki video o izgradnji mosta.

Tijekom programa prikazano je još nekoliko kratkih video isječaka u kojima su govorili radnici na mostu, lokalni ribari, ugostitelji, stanovnici toga kraja.

U sklopu programa Hrvatsko glazbeno društvo "Sveta Cecilija" s Korčule izvelo je "Morešku", Klapa Sveti Nikola pjesmu "Neretva je sveto blago", klapa "Kaše" potpuri pjesama Đele Jusića, a "Lado Electro" izveo je "Lepi valcer", Luka Šulić i Dubrovački simfonijski orkestar izveli su pjesmu "Galeb i ja", Ansambl Sveti Blaž "Zvona moga grada", a Roko Radovan i Dubrovački simfonijski orkestar pjesmu "To je tvoja zemlja".

Nazočnima na svečanosti obratili su se župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te potpredsjednik Vlade i resorni ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Kao izaslanica predsjednice Europske komisije obratila se potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, a video porukom kineski premijer Li Keqiang.

Potom se nazočnima obratio državni vrh - predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Kineski premijer Li Keqiang, koji je gradilište Pelješkog mosta posjetio u travnju 2019 godine, u ovoj svečanoj prigodi obratio se video linkom.Čestitao je Premijeru Plenkoviću i svim sudionicima na projektu završetak radova na mostu. Prisjetio se kada su po kiši i lošem vremenu obišli gradilište mosta u Brijesti u travnju 2019 godine.

- Izgradnja Pelješkog mosta je učvrstila prijateljstvo NR Kine i Hrvatske, kazao je Li Keqiang te dodao da je EU strateški partner Kine.

Uslijedila je "Himna slobodi", a u finalu njezinog izvođenja počeo je i vatromet, barke i brodice ispod mosta trubile su te su zapaljene bengalske vatre, a po mostu su se provezli automobili "Nevera" s jedne i Niko Pulić u svom automobilu s druge strane, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Najviši dužnosnici potom su otišli do početka mosta koji je potom blagoslovio biskup Dubrovačke biskupije Roko Glasnović.

Uzvanici su potom u Komarni dočekali motocikliste braniteljskih postrojbi te prve automobile s Brijeste.


KARAKTERISTIKE PELJEŠKOG MOSTA

Pelješki most je grandiozan, nadvisuje Neretvanski kanal. Most spaja krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje.
Dug je 2,4 kilometra, visok 55 metara i širok 23,6 metara . U njega je ugrađeno 70 000 tona čelika i isto toliko betona. Investicija je stajala 2,8 milijardi kuna, koje je osigurala Europska unija uz dodatnih 999 milijuna kuna za pristupne ceste.Izgradnja je počela 2018. godine i trajala je 4 godine. Most su gradili kineski izvođači.

Pelješki most je uvršten na Google Mapsu i već je sakupio dobre recenzije.

Pogledajte galeriju jutarnjeg lista -OVDJESVE O POELJEŠKOM MOSTU


Projekt Pelješki most

Današnjim otvaranjem Peljeskog mosta krajnji jug Hrvatske se konačno povezuje s ostatkom države


Pelješki most testiran

Pelješki most spojen


Pelješki most spojen

Izgradnja Pelješkog mosta napreduje, unatoć zastoju probijanja rokova neće biti

Kasni izgradnja Pelješkog mosta, iz Kine sinoć stigli zavarivači

Hrvatski i kineski premijer posjetili gradilišet Pelješkog mosta

Počela izgradnja Pelješkog mosta, u more zabijen prvi pilot dug 74 m

Počinju radovi na izgradnji Pelješkog mostadnevnik.hr / HIC.hr
Foto:CROPIX

 

 


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre