HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti-gospodarstvo

hrvatski šah
Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku


29.lipnja 2022.
POLJOPRIVREDA
U Hrvatskoj počela žetva pšenice, unatoč suši biti će je dovoljno za domaće potrebe

žetva pšenice kombajnom

Oko milijun tone pšenice, čija je žetva u nekim dijelovima istočne Hrvatske već počela ovoga tjedna, trebalo bi s hrvatskih polja ovoga ljeta doći na tržište. To je količina koja je otprilike na razini prošlogodišnje, iako se ove godine, zbog povećanog broja površina na kojima se sijalo (160.000 hektara više), očekivao i veći urod. No, proljetno sušno razdoblje učinilo je svoje pa će prinosi biti manji od očekivanih, ali opet na zadovoljavajućoj razini.

- Zbog suše očekujemo 10-20 posto manji prinos, ali urod će biti na prošlogodišnjoj razini jer je posijano 160.000 hektara više nego godinu ranije. S obzirom na to da su hrvatske potrebe od 400.000 do 450.000 tona pšenice godišnje, jasno je da ćemo je imati i za izvoz - rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede na konferenciji za medije u HGK Županijskoj komori Osijek povodom početka žetve pšenice.

Dodao je i da je do sada s polja ovršeno oko 60 posto ječma, a prinosi ove žitarice kreću se od 4 do 7,5 tona po hektaru. Majdak je rekao i da, bez obzira na silne poremećaje na tržištu uslijed rata u Ukrajini te poskupljenja energenata, u Hrvatskoj ne bi trebalo doći do bilo kakvih nestabilnosti.

Žetva je, dakle, počela i na poljima koja obrađuje najveći poljoprivredni proizvođač, ali i otkupljivač u Hrvatskoj, Žito grupa, a prema riječima Relje Kovačića, izvršnog direktora kooperacije i trgovanja u ovoj tvrtki, prinosi se kreću od 5 do 8 tona po hektaru te pšenica prve i druge klase čini oko 45 posto do sada otkošenih količina. Što se tiče cijene, ona će za pšenicu biti objavljena do kraja tjedna.

- Živimo u uvjetima gdje postoje mogućnosti dnevnih promjena cijena, tako će se i naše objave mijenjati, a ponekad se cijena može mijenjati i dva puta dnevno. I ove godine smo išli s kotacijskim cijenama, čak i ranije nego prošle, ali je interes bio jako malen. Ugovoreno je doslovno na prste dvije ruke ugovora i zanemariva količina. Ne znam jesu li proizvođači očekivali veće cijene, ali to je na njima.

Sigurno je da cijenu formiraju multinacionalke i svjetske burze, odnosno ponuda i potražnja. Mi, konkretno, izvozimo dvije trećine pšenice i ne možemo utjecati na to koliko će je kupac platiti. Što se tiče ječma, njega smo otkupljivali po 2 kune, a cijena uljane repice objavljena je u ponedjeljak i iznosi 4,70 kuna za standardnu kvalitetu - kazao je Kovačić. Voditelj sektora kooperacije tvrtke Granolio Ivan Pirić naglasio je da na tržištu trenutačno nema potražnje ni kupovine.

- Kupci očekuju značajan pad cijena, ali nitko ne zna kada će se to točno dogoditi. U tim uvjetima mi kao proizvođač brašna planiramo otkupiti kompletnu količinu iz naše kooperacije, ali izvan toga eventualno onoliko koliko nam je potrebno za iduća dva, tri mjeseca proizvodnje.

Situacija na globalnoj razini je potpuno nepredvidiva i bez presedana u novijoj povijesti. Unatoč nezabilježenom rastu realnih troškova ratarske proizvodnje, što je u jednom trenutku pratio i rast cijene pšenice, od sredine svibnja do danas došlo je do pada cijene pšenice na svjetskim burzama za gotovo 20 posto i to se odrazilo na defenzivan stav kupaca i otkupljivača - istaknuo je Pirić.


jutarnji.hr/HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre