HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
hrvatski šah


Hrvatski šah, set
13. rujna 2021.
PRVI DIGITALNI POPIS
Počeo popis stanovništva, pokret za sekularnu državu poziva građane da se ne izjasne kao
pripadnici vjerskih zajednica

popis stanovništva u Hrvatskoj

Počelo je popisivanje stanovništva koje se provodi svakih deset godina. Velika je novost to što građani imaju mogućnost samopopisivanja putem sustava e-građani i to od danas 13.rujna pa sve do 26. rujna, a nakon toga na teren izlaze popisivači. Kazna za netočne podatke je od dvije do pet tisuća kuna, a popis stanovništva trajat će do 17. listopada.

Bit će potpuno digitalan.
- U potpunosti smo napustili papirnate obrasce, tako da je ovo prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a naši građani su ti koji će sami odabrati kako se žele popisati, rekla je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Popis se provodi u dvije faze. Prva je online - samopopisivanjem s pomoću platforme e-građani, a druga, klasična, izlaskom popisivača na teren.

Samopopisivanje počinje već 13. rujna. Trajat će 2 tjedna. Građane se poziva da upitnik ispune putem portala e-Građani. I to ne samo za sebe, nego i za svoje ukućane.

Postupak je jednostavan. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti.

- Dovoljno je da samo jedan član kućanstva ima vjerodajnicu. Ako recimo postoje dvije, onda jedan član, izabere se tko će popisati. Onaj tko bude popisivao ostale osobe, on će biti referentna osoba, rekao je Damir Plesac, koordinator za popis stanovništva, DZS.

Upitnik se sastoji od četiri dijela. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite.

Pitanja su jednostavna, ali i objašnjena. Na njih uglavnom odgovarate jednim klikom, za što će, primjerice, četveročlanom kućanstvu biti potrebno 30-ak minuta.

No jednom kada sve ispunite, ne zaboravite da obavezno morate spremiti kontrolnu šifru. Ona će se ispisati na ekranu.

- Kada osoba na kraju samopopisivanja dobije kontrolnu šifru, ona je mora zapisati, poslikati možda mobitelom ili ako ima printer, onda isprintati. U svakom slučaju, mora je čuvati do druge faze kada popisivači izlaze na teren, rekla je Ivana Sopta iz Državnog zavoda za statistiku.

Kada vam pozvone na vrata, šifru im morate predati. Ako niste kod kuće, neka to za vas učini susjed ili je zalijepite na vrata.

Samopopisivanje olakšava, ali i pojeftinjuje popis. Ako to ne učinite, do vas će doći jedan od 8 tisuća popisivača. Na terenu su od 27. rujna do 17. listopada. Prvi podaci očekuju se već potkraj godine. 


Za sekularnu državu


Pokret za sekularnu Hrvatsku pozvao je u ponedjeljak građane koji negoduju zbog nekih aspekata ponašanja vjerskih zajednica da se na popisu ne izjasne kao pripadnici tih zajednica.

Pokret u priopćenju konstatira da velik broj hrvatskih građana redovito negoduje zbog nekih aspekata ponašanja religijskih zajednica, pogotovo one najveće.

Ljute se zbog golemih iznosa koje vjerske zajednice dobivaju iz državnog i lokalnih proračuna, političkih ispada predstavnika vjerskih institucija, zbog toga što se pripadnike klera nerijetko štiti od kaznenog progona, kao i zbog pritiska na djecu da pohađaju vjeronauk i zbog dijela sadržaja vjeronauka.

Neki građani su ljuti i zbog religijske propagande u sklopu drugih obaveznih predmeta te u dječjim vrtićima, kao i zbog religijske ideologije u javnim bolnicama, uskraćivanja reproduktivnih prava, prigovora savjesti zbog kojeg oni ili njima bliski ne mogu dobiti traženu medicinsku uslugu.

Besmisleno je vlastitim izjašnjavanjem davati legitimitet vjerskim zajednicama, a onda se kasnije ljutiti zbog toga što njihovi predstavnici rade, ističe se u priopćenju.

Kad god u javnosti isplivaju brojna pitanja na koje se građani ljute, političari i kler se pozivaju na postotak pripadnika vjerskih zajednica i vjeroispovijest izraženu na popisu stanovništva.

Logički zaključak je jednostavan - ako ne želite da religijske institucije u vaše ime rade navedene stvari, jednostavno se nemojte izražavati kao njihovi pripadnici, poručuje Pokret za sekularnu Hrvatsku.
HRT.HR / HIC.hr
foto:arhiv 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre