HIC grbovi-500-100
Vijesti |Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama


HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja


zastava na stalku


21. ožujka 2022.
PREGOVORI U SARAJEVU
Hrvati i Bošnjaci i dalje bez dogovra o izbornoj reformi

Sarajevo, panoramaSarajevo, panorama


Pregovori koji su nastavljeni u subotu u Sarajevu između Hrvata i Bošnjaka uz međunarodne medijatore ponovo su propali. Kada je postalo jasno kako bi razgovori o izbornoj reformi mogli rezultirati uspjehom, očekivano, bošnjačke političke stranke odlučile su miniratbilo kakvu mogućnost dogovora.

Valja reći kako se to dogodilo nakon što je uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a postigao dogovor o izmjeni Ustava (članci 4. i 5.), načinu biranja izaslanika za Dom naroda, te da je bilo potrebno pronaći model o načinu biranja članova Predsjedništva BiH i katalogu pitanja o vitalnome interesu u gornjem federalnome domu, piše kamenjar.com.

Kako bi spriječili dogovor, zbog toga su uslijedile koordinirane izjave i istupi bošnjačkih političara SDA, SDP-a, DF-a i ostalih priključenih kako neće prihvatiti nikakav kompromis.

Po poznatom rukopisu iz SDA spin kuhinje, najprije su angažirani SDP/DF jurišnici kako bi optužili strane
dužnosnike da rade u interesu Hrvata.Zatim je ciljanu poruku uputio i čelnik SDA Bakir Izetbegović kako će Dragan Čović i HDZ morati dosta toga popustiti kako bi se postigao dogovor.

Na taj je način praktično nagovijestio da će se vratiti razgovore kako bi ih završio/minirao. Izetbegović
mlađi je praktično tako izdao i vlastitog oca Aliju Izetbegovića koji je s Hrvatima uspio osamostaliti BiH,
te dovesti do pobjedničkih akcija 1995.

U slučaju da se pak ne postigne dogovor o izbornoj reformi, hrvatska strana neće imati puno izbora. Smjer djelovanja dalo im je izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH. A to u prijevodu s političko-diplomatskoga rječnika znači uspostavu vlastite federalne jedinice. Na to imaju sva prava, piše Zoran Krešić/VL

Što će biti posljedice takvog poteza, u koji ga guraju bošnjački lažni ljevičari Nikšić i Komšić?

Lider SDA time će i pred međunarodnim medijatorima, predstavnicima SAD i EU, čije konačne prijedloge, koji su iskristalizirani nakon višemjesčnih pregovora, čini se, kani “baciti u koš” legitimirati pravo Hrvata
da formiraju svoju Republiku na prostoru kojeg su kontrolirali prije potpisivanja Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, piše HMS.

Pri tom bošnjačko političko vodstvo, neće moći, kao 2001. računati da će se Zapad angažirati kako bi Hrvate onemogućio u tome. Upravo suprotno, odbijanjem prijedloga zapadnih zemalja, kojima se štiti daytonska formula da je BiH država dva entiteta i tri konstitutivna i ravnopravna naroda, Izetbegović može prokockati zadnju šansu za bilo kakvu naklonost EU i SAD. Što više, prema onom što
je HMS-u rekao jedan zapadni diplomata, koji nije želio biti imenovan, Hrvati će imati prešutnu podršku
za formiranje svog entiteta na polovici teritorija FBiH na kojem čine većinu stanovništva, dok će snage EUFOR-a spriječavati eventualne represivne akcije Sarajeva protiv Hrvata.

I ne samo to lider SDA i njegovi najbliži suradnici riskiraju da se, odbijanjem prijedloga SAD i EU o
izmjenama Izbornog zakona nađe na popisu onih kojima će Washington i Bruxeles uvesti sankcije za korupciju, podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, ustavnog poretka te ugrožavanje mira u BiH i na zapadnom Balkanu.

Hrvatski član pregovora Dragan Čović nakon završetka subotnjih pregovora za RTV Herceg Bosna
otkrio je zanimljive detalje i zašto su pregovori ponovo propali.
Karamatić: ‘Danas je svima jasno da ovakva BiH više ne može opstati…’

”Danas je svima jasno da ovakva BiH više ne može opstati bez obzira na sav napor i novac koji je međunarodna zajednica uložila”, rekao je Mario Karamatić,predsjednik HSS-a nakon što ni trečeg dana pregovori između Bošnjaka i Hrvata nisu postignuti. ”Danas je, zahvaljujući bošnjačkim političarima, a prije svega Bakiru Izetbegoviću kojem se zahvaljujem ovim putem, pokrenut proces reorganizacije BiH”, izjavio je za Srnu Karamatić.

Rekao je kako je nakon propalih pregovora u Sarajevu o izbornom zakonodavstvu BiH danas krenula u proces reorganizacije i da u ovakvom obliku neće opstati, kao i da je ta stranka za revitalizaciju Hrvatske Republike Herceg-Bosne. ”Danas je svima jasno da ovakva BiH više ne može opstati bez obzira na sav napor i novac koji je međunarodna zajednica uložila”, rekao je Karamatić Srni. Prema njegovim riječima, danas je pokrenut kotač povijesti koji će “od nekadašnje `sto posto BiH` Harisa Silajdžića dovesti tu politiku na 23 posto BiH”.

Karamatić je istaknuo da nije iznenađen propašću pregovora, jer je “vrlo teško sjediti i pregovarati s nekim tko nema namjeru da se dogovora već sjeda za stol kako bi pokušao `mazati oči` međunarodnoj zajednici”. “Međutim, danas su u ljudi iz administracije SAD i EU vidjeli s čim mi imamo posla i da se pod maskom građanske države pokušava stvoriti balkanski kalifat u srcu Europe”, naveo je Karama.Dodao je kako su zaključci s posljednjeg zasjedanja HNS-a jasni u pogledu novonastale situacije. “Posljednji zaključak govori o teritorijalnoj i političkoj reorganizaciji u prvom redu Federacije BiH, a tako i BiH. Prevedeno na bilo koji jezik to znači da BiH u ovakvom obliku opstati neće.

Vanjske granice će se zadržati. Braća ako se ne mogu dogovoriti podijele se unutar kuće, svaki uzme svoju sobu i zajednički koriste dnevni boravak, kuhinju i kupatilo. BiH ide u tom pravcu”, naveo je Karamatić i dodao da je danas ubijen svaki optimizam.

Karamatić je ocijenio da ponavljanje priče da su Hrvati vezivno tkivo BiH više nema nikakvog smisla. “HSS je za revitalizaciju Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Po važećim zakonima u BiH, Hrvati se ponovo mogu organizirati i administrativno i teritorijalno”, istakao je Karamatić.

Prema njegovim riječima, u odnosu na prije četiri ili pet godina, danas nema više nijedan nižerangirani službenik međunarodne zajednice kome nije jasno tko krši Ustav i zakone, tko nameće drugim narodima svoju volju. “Ja nisam vidio do sada da Mostar ili Banja Luka pokušava diktirati Sarajevu bilo što.

Sarajevo pokušava diktirati apsolutno svima, uključujući i Tuzlu i Zenicu i sve, oni su posebna elita. Ovakva zemlja nije funkcionalna, proces je danas krenuo, a vidjet ćemo kako će završiti”, dodao je predsjednik HSS-a.

Karamatić tvrdi da je sada nebitno hoće li biti izbora. “Osnovni preduvjet da se organiziraju izboru je usvajanje proračuna, a poznato je da on nije usvojen. Jednostavno novca za izbore nema”, dodao je Karamatić. Odgovarajući na pitanje hoće li propast pregovora u FBiH dovesti do dodatne nestabilnosti i eventualno ugroziti sigurnosnu situaciju, Karamtić je rekao da je BiH toliko nestabilna da se sama urušava.

“Što se tiče mogućnosti rata, ja bih parafrazirao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića – mi se ovdje možemo gađati samo kestenima. Rat je skupa igračka. Nijedna narod, osim možda bošnjačkog nema ambicija ratovati, ali definitivno nema nikakvih resursa, ni financijskih ni ljudskih. Njihov najpotentniji resurs se nalazi u ambasadama, pokušavajući izvaditi vize da pobjegne iz zemlje, tako da rata biti neće”, smatra Karamatić.

Što je rekao HNS?

Podsjećamo, jedan od zaključaka izvanredne sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru, održane 19. veljače ove godine, je da će se, ukoliko pregovori propadnu, krenuti u reorganizaciju zemlje.

“Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”, poručio je čelnik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović na pressici nakon
zasjedanja.(kamenjar.com)
Subota 19.ožujka 2022


Pregovori u Sarajevu o izmjeni Izbornog zakona ušli su u treći dan, počinju danas u 12,00 sati. Hoće li ovaj put biti dogovora?

- Kako ću ja objasniti čaršiji da mi više nećemo moći izabrati dva člana Predsjedništva BiH, upitao je lider SDA Bakir Izetbegović predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića sinoč po završetku cjelodnevnih pregovora o izmjenama Izbornog zakona u prisustvu zapadnih medijatora pregovora  koji su vođeni u
zgradi Delegacije EU u Sarajevu, saznaje Hrvatski Medijski Servis.


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da neće popustiti pritiscima u pregovorima koji se vode oko izmjena Izbornog zakona.

Kazao je da njemu predstavnici međunarodne zajednice prijete i podsjećaju da je i njegov otac morao podnijeti bolne stvari te da će tako i on morati uraditi neke nepopularne stvari koje će oboriti rezultat SDA na predstojećim izborima.

Izetbegović je rekao kako neće pristati na to i da će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović morati platiti za ono što je uradio i odustati od mnogih jakih stvari koje sada drži u Federaciji.

”Morat će odustati od blokada koje sada živimo, nedozvoljavanja da popunimo Ustavni sud, neformiranja nove vlade, od toga svega moraju odustati napismeno ili nema dogovora”, rekao je Izetbegović.

Poručio je da je neophodno popraviti odnos Bošnjaka i Hrvata koji je, kako je rekao, pokvario Čović svojom podrškom Miloradu Dodiku i koketiranjem sa silama koje ugrožavaju BiH i tako naljutio Bošnjake
i napravio problem. ”Mi moramo popraviti odnos s Hrvatima u BiH, mi smo na kraju krajeva bili jedan
narod”, naveo je Izetbegović.

Smatra da je Čović svojim djelovanjem toliko suzio manevarski prostor da sada nema nikoga ni iz lijeve opcije tko bi mu izašao u susret i tko vjeruje dvojcu Dodik – Čović da uđu u Predsjedništvo. ”Čović se poziva na to da su ljevičari krivi što su izabrali člana Predsjedništva iz reda Hrvata bošnjačkom većinom i da on ovo sve radi zbog toga, ali ne znam je li to tako”, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da se sada traži da on i SDA riješe taj problem s kojim nemaju ništa. ”Odjednom smo mi kao glavni u BiH, iako mnogi ti stranci čine da mi ne budemo glavni i da dođu neki drugi mladi s kojima se po restoranima dogovaraju protiv nas, ali sad smo glavni kad treba “pokupiti političke gelere”. Ne dam”, poručio je Izetbegović. (Fena)
Petak 18.ožujka 2022


Sastanku za pregovore u petak su prisustvovali Michael Murphy, veleposlanik SAD-a u BiH koji je na poziciji medijatora zamijenio Matthewa Palmera, ali i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove u Europi Angelina Eichhorst. U zgradu Izaslanstva stigli su i lideri stranaka, Bakir Izetbegović predsjednik SDA, Dragan Čović predsjednik HDZ-a, Fahrudin Radončić predsjednik SBB-a i Elmedin Konaković predsjednik Naroda i pravde, prenio je Avaz.ba.
Podsjećamo, jučer su pregovori trajali više sati, a kako je dogovoreno lideri stranaka nisu iznijeli
detalje sastanka./HMS/

Kako HMS saznaje od izvora koji nije želio biti imenovan predstavnici EU i SAD snažno podržavaju elektorski model izbora članova Predsjedništva BiH. Prema tom modelu Hrvati bi mogli izabrati člana Predsjedništva BiH pod uvjetom da istaknu jednog kandidata.

– Od ukupno 300 elektora mogli bi osvojiti 101, što bi bilo dovoljno za izbor u Predsjedništvo BiH, kaže sugovornik HMS-a, ističući da je time onemogućen pluralizam među Hrvatima, ali da će se neki ustupak morati napraviti želi li se doći do rješenja.

On kaže kako je Izetbegović nakon neumskih pregovora optuživao HDZ BiH da je odbio prihvatiti model koji HDZ-u jamči da će biti izabran njihov kandidat, kojeg je SDA navodno spremna prihvatiti.

Što se tiče federalnog Doma naroda za bošnjačku stranu sporan je izbor 17-tog izaslanika u klubove naroda, koji bi se birao na način da, primjerice svi izabrani Hrvati u skupštine većinski bošnjačkih županija, u kojima živi manje od 5 posto pripadnika hrvatskog naroda biraju jednog izaslanika u hrvatski klub, a isto to se odnosi i na druga dva naroda.

Što se tiče reduciranja ovlasti Doma naroda hrvatski pregovarači predložili su rješenje prema kojem Zakon koji se usvoji u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ne mora ići na potvrdu u Dom naroda, ako tako odluči nadpolovična većina u svakom od nacionalnih klubova Federalnog doma naroda.

Po svemu sudeći dogovor o izmjenama Izbornog zakona je “na dohvat ruke”, no sugovornik HMS-a ističe kako, ipak, treba biti oprezan jer je tako izgledalo i tijekom pregovora u Neumu, pa je na kraju dogovor, ipak, izostao.
Ono što je sada drugačije je da SAD i EU snažno stoje iza ovih rješenja, kazao je izvor HMS-a.

 


PREGOVORI

Razgovori o izbornoj reformi nastavljeni su jutros u zgradi Izaslanstva Europske unije u BiH između hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Tijekom jučerašnjeg dijela bošnjački političari i međunarodni
diplomati inzistirali su na rješenjima o ukidanju konstitutivnih naroda
iz Ustava kroz izbor
članova Predsjedništva, te rješenjima koja su protivna Daytonskom mirovnom sporazumu i na njima ne inzistiraju presude Europskog suda za ljudska prava, piše Večernji list.


Ovi potezi očito su jedino usmjereni kako bi se zadovoljila bošnjačka strana kako pred svojim biračkim tijelom ne bi bila predstavljena kao izdajnička. No, problem je što su godinama stranke iz Sarajeva obmanjivale vlastiti narod tvrdnjama kako će izborna reforma dovesti do ukidanja Daytona, konstitutivnih naroda, legitimnog političkog predstavljanja. Po tvrdnjama upućenih strategija bošnjačkih pregovarača je u suštini da se ne dogodi dogovor, a da se za propast optuže Hrvate. Hrvatski stavovi u razgovorima nisu se promijenili od Neuma.

Pregovarači iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. neće pristati na ukidanje konstitutivnosti i rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Kada bi se to dogodilo BiH posve sigurno ne bi mogla preživjeti bez Hrvata u slučaju da se ovaj narod eliminira iz vlasti. U slučaju, pak, da se pokušaju nemetnuti rješenja koja bi značila dalje dokidanje prava Hrvata iz Daytona kao ravnopravnog konstitutivnog naroda s brisanjem tih odredbi iz Ustava, hrvatski predstavnici bi zatražili povratak na režim prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma.

Zbog toga smatra se kako je jedino rješenje oko izbora članova Predsjedništva BiH uspostava dvije Izborne jedinice. Valja reći kako je Venecijanska komisija potvrdila da su apsolutni europski standard rješenja s dvije izborne jedinice, kao i legitimno političko predstavljanje. Valja reći kako su Venecijanci jasno poručili i da hrvatska formulacija o biranju hrvatskog člana BiH Predsjedništva i drugih građana u
potpunosti ispunjava sve presude Europskog suda za ljudska prava. U slučaju da ne bude dogovora o izmjeni Izbornog zakona, po stajalištu hrvatske strane izbori se ne mogu održati, niti će se rezultati takvih nelegalnih izbora moći provesti./HMS/
Prvi krug razgovori u Sarajevu bez dogovora

11.veljače 2022: U Sarajevu su u četvrtak 10.veljače nastavljeni pregovori hrvatskih i bošnjačkih
stranaka o izmjenama izbornog zakona. No, dogovora i dalje nema. Sve se više spominje i moguća odgoda izbora u BiH koji bi se trebali održati u listopadu.

Trenutačno nema zakonskih uvjeta za održavanje izbora u Bosni i Hercegovini, poručio je s današnjih pregovora predsjednik HNS-a Dragan Čović.

– Mi više nemamo prvo tražiti neko rješenje. Siguran sam nakon ovoga, ako ne završi kako treba ,mi ćemo ići kroz to da rješavamo sve kroz dvije izborne jedinice u Federaciji Bosne i Hercegovine što je ustavno načelo , načelo što je potvrdila i Venecijanska komisija i nešto što može biti najbolji način kako birati predstavnike hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg unutar Federacije BiH!, rekao je Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, piše HRT
Hrvatska strana dosad je ponudila devet prijedloga izmjene izbornog zakona, dok je bošnjačka u Neumu predložila samo jedno rješenje, dodao je Čović.
– Mi možemo sjediti 240 sati u komadu, u Neumu smo sjedili dan i noć i polako se pomjeraju pozicije, ovo vam sliči na navlačenje konopca, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.

Postoji suglasje o načelima, kaže predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković. Smatra da se mora osigurati provedba presuda Suda u Strasbourgu, ali i Ustavnog suda BiH.

– Snovi koje mi sanjamo, ja prvi pa i sve moje kolege pogotovo sa ljevice, o građanskom uređenju države – jedan čovjek, jedan glas, je nešto čemu mi stremimo. Imali ste jučer preciznu formulaciju visokog predstavnika koji još jednom potvrđuje da je ovo zemlja konstitutivnih naroda i ostalih koji u njoj žive, kaže Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda.

Za izmjene izbornog zakona BiH ostalo je malo vremena jer izbori bi trebali biti raspisani početkom svibnja.
– I oni najoptimističniji nisu očekivali da bi danas u sat vremena, koliko su trajali razgovori vodećih političkih stranaka u Federacii BiH, moglo doći do nekog dogovora. Međutim, slažu se s tim da treba nastaviti dijalog. On će se nastaviti u sljedećih desetak dana kroz razgovor ekspertnih skupina. Prvit put otkad se se vode pregovori oko izmjene izbornog zakona, spomenula se mogućnost odgode izbora za mjesec ili dva dana, koliko bude potrebno. Izbori se inače održavaju prve nedjelje u listopadu. Važno je reći da se sve strane u BiH slažu da treba nešto učiniti, ali se vrlo teško dolazi do zajedničkog rješenja. Ono što bi moglo biti u sljedećih 10-15 dana mnogo jasnije, barem kad je hrvatska strana u pitanju, to je da će zasjedati Hrvatski narodni sabor u Mostaru 19. veljače, izvijestio je Barbarić za HRT.


Nastavak pregovora iz Neuma

Nastavak pregovora o izmeni Izbornog zakona u BiH organizirali su predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Nova runda razgovora uslijedila je nakon pregovora u Neumu krajem siječnja, koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Europske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst. Očekuje se da će na sutrašnjem sastanku sudjelovati stranke koje su bile i na razgovorima u Neumu - SDA, HDZ BiH, Narod i pravda, SBB BiH

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu je u Grudama kazao da će, ovisno o ishodu ovih razgovora, zasjedanje HNS-a koje je planirano za 19. veljače, usmjeriti sve daljnje korake i biti obvezujući za sve hrvatske dužnosnike na svim razinama vlasti.
''Predsjedništvo HDZ-a BiH, ali i sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, uputile su bezrezervnu podršku nastavku žurnih političkih razgovora o reformi izbornog zakonodavstva'' - istaknuo je Čović (bljesak.info)

Čović je rekao da zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom vodi politiku da rata više nikada ne bude, te da je to jedan od razloga što je bilo važno da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske. “Učinit ćemo sve da kroz razgovore dođemo do dogovora kako više ne bi bilo nijedne žrtve politike”, rekao je Čović.

Čović je naveo da stoji iza svega što je rekao obraćajući se zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske, te da ostaje pri stavu da je Republika Srpska činjenica i realnost – od Daytonskog sporazuma pa nadalje, te da je element Ustava BiH. “Cilj mi je bio i da Hrvatima koji žive u Republici Srpskoj poručim da nisu napušteni, te da kroz republičke institucije imaju podršku onih koji vode politiku u ime hrvatskog naroda”, rekao je Čović večeras za RTRS.

On smatra da su razgovori o Izbornom zakonu pri kraju, te da će Hrvatski narodni sabor na sjednici zakazanoj za 19. veljače zauzeti jasan stav o budućnosti hrvatskog naroda, kada je riječ o ovom zakonu.

“Vjerujemo da je odlukom Ustavnog suda Izborni zakon rasterećen određenih članova koji se tiču domova naroda, te dok se oni ne dopune, nećemo imati uvjete za održavanje izbora”, rekao je Čović i dodao da očekuje da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH uskoro biti završeni.

Čović je naveo da Hrvati žele čuvati BiH, koja je i njihova domovina, ali da će, ukoliko ne bude drugih rješenja, krenuti s inicijativama kako promijeniti Ustav BiH, odnosno uređenje Federacije BiH.“Jedan broj političara iz Sarajeva morat će naučiti da voli svoju zemlju, da cijeni svoj Ustav, umjesto što se hvale da su patriote i probosanci”, rekao je Čović.

Čović je rekao da mnogo češće razgovara s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem nego sa Dodikom, ali da se dogovori s predsjednikom SNSD-a provedu u djelo.

“Svaki razgovor i dogovor s Izetbegovićem se na kraju završi tako da se ispričava što se mora promijeniti nešto što smo dogovorili”, rekao je Čović./HMS/

Pregovori u Neumu


hms.ba / HIC.hr
foto: arhivVijesti |Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre