HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

11.siječnja 2022.
BIO NA ČELU EUROPSKOG PARLAMENTA OD 2019.
Preminuo predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli

David Sassoli
David Sassoli


- David Sassoli (65) preminuo je 11. siječnja u 1:15 ujutro u CRO (onkološki referentni centar) u Avianu, Italija, (sjeverno od Venecije), gdje je bio hospitaliziran od kraja prosinca, objavio je na Twitteru Roberto Cuillo, glasnogovornik Davida Sassolija.

- Datum i mjesto sprovoda bit će objavljeni u idućim satima, dodao je.

U ponedjeljak poslijepodne, njegov glasnogovornik objavio je hospitalizaciju predsjednika Europskog parlamenta od kraja prosinca "slijedom ozbiljnih komplikacija zbog disfunkcije imunološkog sustava" te otkazivanje njegovih službenih aktivnosti.

Budući da je u prošlosti bolovao od leukemije, Sassoli je ove jeseni već bio hospitaliziran zbog upale pluća zbog koje je nekoliko tjedana bio udaljen od Europskog parlamenta.

Bivši novinar, voditelj televizijskih vijesti u Italiji prije nego što se okrenuo politici, David Sassoli bio je na čelu parlamenta u Strasbourgu od 2019. Mandat mu je završio ovog mjeseca, na polovici mandata petogodišnjeg zakonodavnog tijela.

Izbori za njegova nasljednika trenutno su zakazani za 18. siječnja.

Njegova skupina, Socijaldemokrati (S&D), druga politička snaga u Europskom parlamentu, odustala je sredinom prosinca od predstavljanja svog kandidata, otvarajući put za izbor kandidatkinje Europske pučke stranke EPP (desno), sadašnje prve potpredsjednice parlamenta, Maltežanke Roberte Metsole
(HRT.hr)


Životni put Davida Sassolia

David Maria Sassoli rođen je 30 svibnja 1956. u Firenzi, gdje je diplomirao političke znanosti. Već u djetinjstvu se preselio u Rim gdje mu je otac radio kao novinar. Bio je profesionalni novinar od 1986. do 2009. Radio je za lokalne novine i za novinske agencije, pa u rimskoj redakciji milanskog dnevnika Il Giorno. Od 1992. se istaknuo kao televizijski novinar specijaliziran za društvene probleme, radeći za informativni program (Tg3) Raijeva Trećega televizijskog programa, koji je bio pod utjecajem Talijanske komunističke partije (u dotadašnjoj parcelizaciji javne radiotelevizije Prvi program je bio apanaža Kršćanske demokracije, a Drugi Talijanske socijalističke stranke).

Surađivao je s Micheleom Santorom u jurišnim televizijskim emisijama Il rosso e il nero (Crveno i crno) te Tempo reale (Izravan prijenos). Od 2006. do 2009. bio je zamjenik urednika Tg1, informativnog programa Prvoga Raijeva televizijskog programa te voditelj njegova dnevnika.

Sassoli je 2009. napustio novinarstvo i stupio u profesionalnu politiku, ušavši u Demokratsku stranku i kandidiravši se za Evropski parlament. Za evrozastupnika je izabran u lipnju 2009. te ponovno 2014. i 2019. U svome drugom mandatu izabran je za potpredsjednika Evropskog parlamenta, a 2019. za predsjednika, što je ostao do smrti. Pripadao je Progresivnom savezu socijalista i demokrata.

Bio je sedmi Talijan na dužnosti predsjednika Evropskog parlamenta; izravno je naslijedio šestoga, Berlusconijeva pobočnika Antonija Tajana. Sassoli se ustrajno zauzimao za jačanje uloge Evropskog parlamenta u balansu središnjih institucija Evropske unije. Bio je zauzet protiv terorizma. Apelirao je na humaniji odnos spram migranata.

Kao uvjereni evropeist inicirao je Konferenciju za budućnost Evrope, forum za raspravu kako Uniju učiniti djelotvornijom. (jutarnji.hr)

 


HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama