HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 

30.lipnja 2022.
TERORISTIČKI NAPAD U KOJEM JE UBIJENO 130 OSOBA

Salahu Abdeslamu, jedinom preživjelom napadaču u Bataclanu doživotni zatvor

Salah Abdeslam

Francuski sud u srijedu je izrekao presudu za napade u Parizu 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi. Glavni optuženik Salah Abdeslam jedini je preživjeli terorist tzv. Islamske države koji je sudjelovao u napadu, a zajedno s još 19 muškaraca sada će odgovarati za svoje zločine - svi su proglašeni krivima.


Teroristički napad u Parizu u studenom 2015. bio je koordinirani teroristički akt na šest mjesta u centru Pariza. Ubijeno je 130 ljudi. Oko 300 osoba je ozlijeđeno, od njih je 80 bilo u kritičnom stanju. Svi osumnjičeni, njih 20, proglašeni su večeras krivima.

Kazne su objavljene naknadno. Tužitelji su zatražili da Abdeslam dobije kaznu doživotnog zatvora, što mu je i dosuđeno. Smanjenje kazne neće moći tražiti prije nego što odsluži 30 godina zatvora.

Od optuženih, njih 19 je proglašeno krivima po svim točkama, dok je jedan - Farid Kharkhach - osuđen za samo dvije optužbe s kojima se suočio. Ostalih 13 optuženika u sudnici za svoja je kaznena djela dobilo zatvorske kazne u rasponu od 2 godine do 30 godina.

Salah Abdeslam se smatra ključnim osumnjičenim i jedinim napadačem koji je preživio. Ovaj je
tjedan na sudu rekao da nije ubojica i da bi osuđujuća presuda zato bila nepravda.

Najveće suđenje u modernoj francuskoj povijesti počelo je u rujnu prošle godine. Više od devet mjeseci, žrtve, novinari i obitelji poginulih pohodili su posebno izgrađenu sudnicu u Parizu kako bi svjedočili i pratili priču o najgorem napadu u Francuskoj od Drugog svjetskog rata, piše BBC.

Kombinacija napada pištoljem i bombama na barove, restorane, nacionalni nogometni stadion i koncertnu dvoranu Bataclan 13. studenog 2015. dovela je stotina ubijenih i ozlijeđenih.Mučna svjedočenja

Svjedočenja očevidaca i žrtava bila su mučna. Jedna od žrtva je na snimci iz Bataclana čula vlastiti razgovor s napadačem koji ga je uzeo za taoca. Rekao je da je to što je sud to saslušao s njim "iscjeljujuća stvar".

Objašnjenja 32-godišnjeg Salaha Abdeslama bila su ponekad kontradiktorna i teško ih je bilo pratiti.

Optužen je da je bio dio desetočlanog odreda teško naoružanih džihadista koji su pokrenuli napad, prije nego što je odbacio svoj samoubilački pojas i pobjegao natrag u svoj dom u Bruxellesu gdje su živjeli mnogi od njegovih suoptuženika.

Tužitelji su zatražili doživotnu kaznu za Salaha Abdeslama, najtežu kaznu za kriminalce koja se može izreći prema francuskom zakonu, uz male šanse za uvjetni otpust nakon 30 godina.

Drugi osumnjičenici, među kojima se šestorici sudilo u odsutnosti, teretili su se za pomaganje u organiziranju napada.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država koja je poticala svoje članove da napadnu Francusku zbog njezina sudjelovanja u borbi protiv te skupine u Iraku i Siriji. (dnevnik.hr)


HIC.hr

foto:arhiv
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre