HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, setzlatnici i srebrnjaci
07.svibnja 2021.
PRIJEDLOG IZ VLADE
Zabranjuje se rad trgovina nedjeljom, mali subjekti neće plaćati HGK članarinu

Plenković s maskom na licuNakon sastanka vladajuće koalicije premijer Plenković u četvrtak je dao e izjavu za javnost.

“Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske gospodarske komore (HGK). Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu”, rekao je premijer.

“Što se tiče zakona o HGK, on ima tri važne točke, ona društva koja su članovi HGK a plaćaju najmanju članarinu od 42 kune, oni ne bi plaćali ništa. Oni veći bi nastavili plaćati. Prihodi bi se smanjili za 60-ak milijuna kuna, a nadomjestio bi se prihodima HGK na tržištu ili sredstvima iz pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK”, rekao je Plenković.

“Ti zakoni će se još doraditi na vladu i proći određene konzultacije. Ići će u redovnu proceduru”, rekao je.


Bačić: U tradiciji hrvatskog naroda je da je nedjelja neradni dan’

Komentirajući vladin prijedlog da trgovci ne rade nedjeljom predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je u emisiji Novi dan:


“Jasno je da na određeni način to ograničava poduzetničke slobode, no Ustav je u 16. članku rekao da se pojedina prava i slobode mogu ograničiti i da to ograničenje mora biti razmjerno naravi potrebe zbog koje se ograničenje dogodi. Mi tvrdimo da je temeljem Međunarodne konvencije o tjednom odmoru trgovine radnik ima pravo na 24-satni odmor i da pri tome zakonodavac vodi računa o tradicijama i običajima kraja za koji se zakon donosi. Mi mislimo da je u tradiciji hrvatskog naroda i države da je nedjelja neradni dan. Ostavit ćemo na volju poslodavcima da oni odrede koje su te nedjelje u godini u kojima bi radili”, kazao je Bačić.
Trgovci nemaju jedinstven stav oko neradne nedjelje

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali:

Iako trgovci nemaju ujedinjen stav po pitanju rada nedjeljom, svima je zajednički stav da vrijeme pandemije nije nikako dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu s obzirom da se trgovina još nije oporavila od posljedica zatvaranja i pada prodaje uzrokovanih restrikcijama koje je propisivao Stožer civilne zaštite”, istaknuli su iz HUP-a.

Hrvatska se, kako navode, nalazi u razdoblju najveće krize u zadnjih 25 godina i sada je važnije nego ikad ponovno pokrenuti gospodarsku djelatnost te osigurati uspješnu turističku sezonu.

“S obzirom na udio trgovine i turizma u našem BDP-u, nije pametno ograničavati rad tim sektorima u kontekstu krize u kojoj se nalazimo jer ćemo time samo produljiti oporavak i usporiti toliko željeni rast i pomak sa začelja EU”, poručili su iz HUP-a.

 

 


poslovni.hr /HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre